Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podmáslová zelňačka s houbami: Úžasně jemnou a lahodnou variantu tradiční klasiky skvěle dochutí kromě hub i kopr
Zdroj: Toprecepty, mika59

Podobně jako na jiná jídla i na zelňačku je nespočet variant receptů. Podmáslová zelňačka s houbami patří mezi ty méně časté, ale výborné. Neváhejte a ochutnejte tuto jemnou polévku.

Zelňačka, podmáslí a houby

Zelňačka patří k tuzemským oblíbeným polévkám. Možná proto má tolik obměn. Každý si ji uzpůsobí podle svých chutí. Většinou ji připravujeme z kysaného zelí. Bývá poměrně vydatná, proto občas poslouží i jako přesnídávková polévka. 

Do zelňačky se často dává klobása. Někdy se zelňačka připravuje s houbami. A co teprve, když zelňačku s houbami doplníme o podmáslí! Vznikne z ní jemná a lahodná polévka. 

Polévka s podmáslím

Podmáslí obsahuje jen málo tuku (většinou jen 0,5 %), proto ho vyhledávají lidé, kteří mají dietu. Podmáslí si obvykle dáváme samostatně, připíjíme ho jídlu jako dobrotu. Můžeme ho ale přidat i do sladkých těst, jako jsou lívance, ale třeba také do salátů, dresinků a omáček. Někdy se také objeví v polévce.

Při tepelné úpravě s podmáslím je třeba opatrnost, aby se podmáslí nesrazilo. Po jeho přidání se doporučuje jen zahřívání namísto vaření.  

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Podmáslová zelňačka s houbami

Pro šest strávníků budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 400 ml podmáslí, 4-5 brambor, 2 hrsti sušených hub, 1 cibuli, 1 lžíci sádla, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku mleté papriky, 1 hrnek vývaru nebo vody, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, kmín, sůl, cukr a podle chuti kopr (nemusí být).

Jak na to? Brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kostky a dejte je vařit do osolené vody. Cibuli nakrájejte nadrobno. Do polévkového hrnce dejte sádlo, nechte ho rozpustit, přidejte cibuli, houby a kmín a restujte 4-5 minut. Přidejte papriku, zamíchejte, vsypte mouku. Promíchněte a hned zalijte vývarem nebo vodou a prošlehejte metličkou.

Zelí nechte vykapat do misky - zbylou vodu můžete přidat do hrnce. Zelí pokrájejte a přidejte do polévky. Doplňte o koření a nechte vařit. Asi po 10 minutách (podle měkkosti zelí) odeberte trochu vývaru do hrníčku a smíchejte ho s podmáslím. Pak směs nalijte do hrnce, přidejte brambory, promíchejte a krátce prohřívejte, nevařte. Hotovou zelňačku dochuťte cukrem a pokud chcete, tak i koprem. 

Náš tip: Přichystat si ale také můžete zelňačku s klobásou. Uvařte si ji podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více