Podmáslová zelňačka s houbami: Úžasně jemnou a lahodnou variantu tradiční klasiky skvěle dochutí kromě hub i kopr
22. 5. 2024 Vaření
Podobně jako na jiná jídla i na zelňačku je nespočet variant receptů. Podmáslová zelňačka s houbami patří mezi ty méně časté, ale výborné. Neváhejte a ochutnejte tuto jemnou polévku.
Zelňačka, podmáslí a houby
Zelňačka patří k tuzemským oblíbeným polévkám. Možná proto má tolik obměn. Každý si ji uzpůsobí podle svých chutí. Většinou ji připravujeme z kysaného zelí. Bývá poměrně vydatná, proto občas poslouží i jako přesnídávková polévka.
Do zelňačky se často dává klobása. Někdy se zelňačka připravuje s houbami. A co teprve, když zelňačku s houbami doplníme o podmáslí! Vznikne z ní jemná a lahodná polévka.
Mohlo by vás zajímat
Polévka s podmáslím
Podmáslí obsahuje jen málo tuku (většinou jen 0,5 %), proto ho vyhledávají lidé, kteří mají dietu. Podmáslí si obvykle dáváme samostatně, připíjíme ho jídlu jako dobrotu. Můžeme ho ale přidat i do sladkých těst, jako jsou lívance, ale třeba také do salátů, dresinků a omáček. Někdy se také objeví v polévce.
Při tepelné úpravě s podmáslím je třeba opatrnost, aby se podmáslí nesrazilo. Po jeho přidání se doporučuje jen zahřívání namísto vaření.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/418-200-100.jpg)
Podmáslová zelňačka s houbami
Pro šest strávníků budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 400 ml podmáslí, 4-5 brambor, 2 hrsti sušených hub, 1 cibuli, 1 lžíci sádla, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku mleté papriky, 1 hrnek vývaru nebo vody, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, kmín, sůl, cukr a podle chuti kopr (nemusí být).
Jak na to? Brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kostky a dejte je vařit do osolené vody. Cibuli nakrájejte nadrobno. Do polévkového hrnce dejte sádlo, nechte ho rozpustit, přidejte cibuli, houby a kmín a restujte 4-5 minut. Přidejte papriku, zamíchejte, vsypte mouku. Promíchněte a hned zalijte vývarem nebo vodou a prošlehejte metličkou.
Zelí nechte vykapat do misky - zbylou vodu můžete přidat do hrnce. Zelí pokrájejte a přidejte do polévky. Doplňte o koření a nechte vařit. Asi po 10 minutách (podle měkkosti zelí) odeberte trochu vývaru do hrníčku a smíchejte ho s podmáslím. Pak směs nalijte do hrnce, přidejte brambory, promíchejte a krátce prohřívejte, nevařte. Hotovou zelňačku dochuťte cukrem a pokud chcete, tak i koprem.
Náš tip: Přichystat si ale také můžete zelňačku s klobásou. Uvařte si ji podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více