Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dorty, ozdobené potahovací cukrářskou hmotou, potahovkou, jsou velmi oblíbené pro své široké možnosti používání. Slouží k vytvoření hladkého povrchu dortu, barvení do mnoha odstínů a pro výrobu figurek, květin a dekorací.

Potahování dortů je každodenní rutina moderních cukrářů, ale také noční můra maminky, která se chystá dítěti upéct dort na přání. Pracovat s velkou plochou potahovky je nelehký úkol jen pokud jste začátečník. Poradíme vám, jak na to.

Jak připravit dort na potahování

Připravený korpus, promazaný náplní a krémem, položíme na točnu:

  • Celý povrch dortu natřeme máslovým krémem. Jako podklad nepoužíváme šlehačku, tvaroh ani smetanové krémy - svou vlhkostí potahovku naleptají.
  • Krém uhladíme cukrářskou kartou - každá nerovnost je pod potahovkou vidět. Dort dáme na pár minut do ledničky, aby byl povrch pevný.
  • Než se dort vychladí, tak si připravíme potahovku, důkladně ji zpracujeme rukama do měkké tvárné hmoty, přitom ji můžeme obarvit jedlou barvou.

Jak potáhnout kulatý dort potahovkou

Není potřeba spěchat, pečlivá práce se vždy vyplatí:

  • Potahovku rozválíme na silikonovém válu do potřebné tloušťky, což jsou 2–3 mm - silnější plát je zbytečný a pod tenkým je vidět každá nerovnost. 
  • Rozválená potahovka musí odpovídat celému povrchu dortu - pokud si jeho velikostí nejsme jistí, pomůžeme si nití, kterou táhneme přes okraje a povrch.
  • Plát potahovky navineme na váleček nebo ho podebereme oběma rukama, přeneseme nad dort a položíme střed na jeho povrch.
  • Cukrářským hladítkem začneme uhlazovat povrch dortu a snažíme se vytlačit zpod potahovky všechny bubliny - její kraj můžeme i nadzvednout.
  • Hladítkem nebo rukama začneme tisknout potahovku na dort, a to od horního kraje po spodní za neustálého vytlačování vzduchových boulí.
  • Spodní přečnívající okraj potahovky seřízneme ostrým nožíkem a dort pečlivě dohladíme.

Jak pokrýt nerovný dort potahovkou

Dorty, které jsou zpracovány do nějakého konkrétního tvaru - auto nebo zvíře, potahujeme stejným způsobem jako kulatý dort. Je velmi důležité vyválet dostatečně velký plát, kterým celý povrch dortu zakryjeme. V některých případech musíme použít pláty dva a někde je spojit. Potahovku položíme na povrch dortu a rukama ji začneme uhlazovat. Nevynecháme žádný záhyb a prohlubeninu a pokud je to možné, pomůžeme si tvarovacími kosticemi. U spodního kraje přesahující potahovku odřízneme.
 
Chcete si sami připravit vlastní potahovku - falešný marcipán? Vyrobte si ji podle našeho videreceptu a zkuste si z ní výrobu jedlých kytiček:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky