Jan Punčochář prozradil, jak připravit úžasnou smaženici: Solit musíte houby až nakonec, jinak pustí vodu, říká šéfkuchař
2. 7. 2024 Rozhovory a reportáže
Houby patří mezi oblíbené ingredience v naší kuchyni. Proto není divu, že je velmi rád využívá i Jan Punčochář. Populární šéfkuchař a milovník českých pokrmů pro Toprecepty.cz prozradil, jak na nejlepší smaženici i další pokrmy z hub.
Houby na mnoho způsobů
Jan Punčochář je známý tím, že preferuje českou kuchyni a klasické pokrmy, proto nepřekvapí, že mezi jeho oblíbené suroviny patří i houby, jejichž sezóna postupně startuje. „Moc rád s nimi pracuji, dělám z nich všechno. Guláš, smaženici, gratinované hříbky,” sdělil porotce kuchařské soutěže MasterChef Česko webu Toprecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Omáčka bez smetany?
I ve své restauraci U Matěje proto chystá speciální houbové pokrmy. „Určitě budeme dělat hodně věcí z hub. Už nyní máme na menu třeba raviolli plněné liškami a ricottou s liškovou omáčkou,“ prozradil Punčochář. Zároveň přiznal, že to určitě nebude klasická smetanová omáčka.
„Já moc omáčky, které jsou zalité smetanou, nemusím. Když chci, aby se to malinko zkrémovatělo, tak tam dávám studené máslo,“ řekl pro Toprecepty.cz Punčochář. „Tím se to i zahustí, a hlavně ta chuť je absolutně fantastická,“ dodal.
Jak na smaženici a řízky
Kromě složitějších pokrmů z hub si ovšem oblíbený šéfkuchař potrpí i na klasické recepty. „Třeba smaženice je fantastická,“ má jasno Punčochář. „Nesmí tam ale chybět dobrá cibule nebo šalotka, kterou uděláte na másle nebo na sádle. Pak dobře orestovat houby, které až nakonec osolíte, aby nepustily moc šťávy. Potom vajíčko, které máte lehce rozšlehané s máslem, šup, šup a je to hotové,“ popisuje uznávaný kuchař s tím, že nejlepší přílohou je bezpochyby čerstvý chleba.
Čtenářům webu Toprecepty.cz Punčochář také poradil, jak připravit skvělé houbové řízky. „Tam je dobré jen štětečkem očistit nečistoty, aby tam nezůstalo nic, co je z lesa. Potom dát sůl, kmín a obalit klasicky v trojobale. Pak usmažit, což já dělám nejraději na sádle,“ popsal porotce MasterChef Česko.
Náš tip: Výbornou smaženici si můžete připravit také podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřové na houbách: Maso na čerstvých či sušených houbách voní podzimem
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Pět znamení horoskopu, která nejlépe připraví houby: Váhy vyšvihnou skvělou omáčku, Raci zase úžasnou smaženici
Nejnovější recepty Více
Jablka na másle a medu s ořechy
Přidáno před 3 minutami
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 4 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 19 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil recept na houbovou omáčku s jemným karlovarským knedlíkem
Dokonalá houbová smaženice: Nejlepší je z hříbků a lišek, a když ji osmažíte na másle, bude naprosto božská
Jak na skvělou smaženici podle Jaroslava Sapíka: Šéfkuchař prozradil jeden moravský trik, díky němuž je jídlo perfektní