Nejlepší karbanátky z horkovzdušné fritézy: Tajemství dokonalé křupavosti a šťavnatosti je ve správné přípravě
4. 10. 2024 Vaření
Karbanátky patří mezi klasiku většiny českých domácností. Recepty na jejich přípravu se liší, stejně jako způsob jejich smažení. Pokud si chcete ušetřit čas, nepoužít hodně tuku a mít jistotu, že budete mít karbanátky křupavé a propečené, zvolte horkovzdušnou fritézu.
Česká klasika
Pořádný „karboš“ patří do jídelníčku mnoha rodin nejen u nás, ale třeba i na Slovensku. Jde o na přípravu nenáročný pokrm, který se navíc dá vyrobit za relativně málo peněz.
Stačí totiž jen mleté maso, které v akci můžete sehnat v supermarketech do stokoruny, strouhanka ze starých rohlíků, trocha koření, vejce, cibule a česnek. Když vytvoříte směs, lze si jen vybrat, jak ji budete připravovat. Někdo volí smažení na pánvi s tukem, jiní zase preferují troubu, aby nemuseli tuk použít vůbec. Zlatá střední cesta je horkovdušná fritéza.
Mohlo by vás zajímat
Jak s tukem
Zatímco na pánvi se velkému množství například oleje jen stěží vyhneme, v troubě se nám může stát, že karbanátky vysušíme a místo kulinárního zážitku máme jídlo za trest. Ve fritéze sice olej použijeme, ale pouze k potření karbanátků před pečením. Tím docílíme nejen křupavosti, ale také se vyhneme nechtěnému vysušení.
Dodržujte pravidla
Ovšem i tento způsob přípravy má svá pravidla. Je důležité správně vytvarovat karbanátky. Měly by být rovnoměrné velikosti a tloušťky, aby se všechny kusy propekly stejně. Před vložením do fritézy je doporučeno nechat karbanátky chvíli odležet v lednici, aby se spojily a lépe držely tvar. Když ovšem použijete větší množství strouhanky, budete mít pevný „karboš“ hned.
Při nastavování fritézy si dejte pozor na správnou teplotu – obvykle kolem 180 °C – a čas, který by měl být přizpůsoben velikosti a tloušťce karbanátků. Během přípravy je dobré karbanátky jednou nebo dvakrát otočit, aby se rovnoměrně propekly z obou stran.
Karbanátky z horkovzdušné fritézy
Na přípravu chutných karbanátků budete potřebovat: 500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 50 g strouhanky, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička sušeného oregana, sůl a pepř podle chuti, olej na potírání.
Jak na to?
- V míse smíchejte mleté maso, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce a strouhanku. Přidejte sůl, pepř, sladkou papriku a oregano. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
- Ze směsi vytvarujte kuličky o velikosti dlaně a jemně je zploštěte do tvaru karbanátků. Ujistěte se, že jsou všechny karbanátky stejně velké, aby se smažily rovnoměrně.
- Předehřejte horkovzdušnou fritézu na 180 °C. Tím zajistíte, že karbanátky budou od začátku vystaveny rovnoměrné teplotě, což přispěje ke křupavosti.
- Karbanátky lehce potřete olejem, můžete použít i olej ve spreji . Vložte je do košíku fritézy v jedné vrstvě a smažte zhruba 10-12 minut. V půlce času je otočte, aby se propekly rovnoměrně.
- Po usmažení zkontrolujte, zda jsou karbanátky propečené a křupavé. Pokud je to potřeba, prodlužte dobu smažení o 2–3 minuty.
- Podávejte s oblíbenou přílohou, jako je bramborová kaše, hranolky nebo vařené brambory.
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu báječné pečené karbanátky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uchovat syrovou zeleninu v soli? Zeleninová směs vydrží až do další sezony a výborně dochutí naše polévky a další jídla
Domácí zelenina v soli je k dochucení a doplnění polévek velmi vhodná. Výhodou je, že známe složení - použijeme pouze kvalitní a chutnou zeleninu.… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
20 receptů na pokrmy s levným masem: Jak ušetřit a přitom se dosyta najíst
Kolikrát se nám stalo, že jsme se museli uskrovnit, protože jsme se vydali z peněz? Někdo to naštěstí nemusí vůbec řešit, ale pro mnoho lidí… Číst více
18 levných pomazánek na chlebíčky: Připravte chutné mazání za pár korun
Chlebíčky miluje mnoho z nás, protože je lze připravit na mnoho způsobů - a tak si každý přijde na to své. Obměňovat lze pomazánku, kterou natíráme… Číst více
Jaké jídlo uvařit, když je málo času a v lednici zůstaly knedlíky z předchozího dne? To je snadné - přece knedlíky s vajíčkem
Použít můžeme buď knedlíky, které máme od včerejška uložené v lednici, nebo i knedlíky mražené. Nakrájíme si je na úhledné kousky a můžeme se pustit… Číst více
Zelí jako příloha: Máme 4 možnosti. Které dáte přednost?
Víte, že zelí můžete připravit několika základními způsoby? A to k tomu nepočítáme různá vylepšení a rodinné recepty na to "nejlepší" zelí. Způsob… Číst více
MasterChef Česko 2022: Dokonalé tartaletky podle loňské vítězky Besky rozhodly o postupu do finálové šestnáctky
Nebeská tartaletka podle Besky rozhodla o… Číst více
Jak zužitkovat staré rohlíky: Zapečené s klobásou, nebo s vejci a sýrem jsou vynikající levnou večeří pro celou rodinu
Problematiku přebývajících rohlíků z předešlého… Číst více
Depresivní dort je ideální moučník do časů krize. Bez vajec i másla, přesto chutná naprosto úžasně
I když by se mohlo zdát, že depresivní dort je… Číst více
7 receptů na žemlovku: Spotřebujete do ní starší pečivo i jablka z vlastní úrody
Můžeme upéct jednoduchou žemlovku s jablky, která vyjde nejlevněji a suroviny na ni často máme po ruce, nebo vylepšenou žemlovku, do které se nám… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více