Jak na šťavnaté řízky z bedel: Nejlepší jsou smažené na sádle, důležité je použít do trojobalu tu správnou mouku
3. 10. 2024 Vaření
Ti, kteří se v posledních dnech vydali do lesa na houby, si s největší pravděpodobností přinesli domů košík plný bedel. Pokud přemýšlíte, jak je udělat jinak než na kmíně, co třeba zkusit klasické řízky? I smažené v trojobalu totiž chutnají bedly báječně.
Je tu sezona bedel
Bedly jsou v současnosti asi nejhojněji se vyskytující houbou v českých lesích. Rozhodně tak lze usuzovat podle chlubících fotek na sociálních sítích. Zatímco hřibovité houby si v některých oblastech dávají na čas, bedel je všude dost a bedly měl v posledních dnech na oběd či na večeři každý, kdo vyrazil do lesa.
Mohlo by vás zajímat
Urostlá houba s vynikající chutí
Předností bedel navíc je, že je ani nemusíte moc hledat. Díky jejich vysokým nohám a širokému klobouku jsou totiž vidět z daleka. Nejčastěji se vyskytuje bedla vysoká, při hledání bedel je ale třeba si dát pozor, aby nedošlo k záměně s jinými jedovatými nebo nejedlými houbami.
O tom, jak poznat tu správnou bedlu, si můžete přečíst v našem starším článku. Pokud si ovšem přinesete domů bedlu vysokou, můžete si být jisti, že jste našli jedlou a chutnou houbou, která má velmi příjemnou chuť, jež vám možná trochu připomene lískové oříšky.
Jak upravit bedly?
Z bedel se připravuje spousta pokrmů, lze je totiž dusit, vařit, smažit i zapékat. U nás jsou asi nejpopulárnější smažené bedly na kmínu, stejně tak oblíbené ovšem bývají i bedly smažené v trojobalu, tedy vlastně řízky z bedel. Řízky se připravují z různých druhů hub, nejčastěji z pravých hřibů, použít na ně ale lze třeba i pýchavku obecnou.
Vhodné jsou zkrátka jakékoliv pevnější houby, které jsou chuťově výraznější a řízky z nich se nerozpadají. Bedly jsou sice tenčí a řízky z nich mohou být kvůli tomu o trochu mastnější, díky své masité textuře se ale na řízky také výborně hodí. Stačí jen dodržet několik zásad a získáte perfektní jídlo.
Jak na dokonalé řízky z bedel?
Na řízky můžete použít mladší plodnice i větší a urostlejší houby. Z těch velkých aspoň uděláte krásně velké řízky a ještě se lépe obalují.
- Z bedel se používají jen klobouky, protože nohy jsou hodně tuhé. Z klobouku je ovšem velmi jednoduše vylomíte.
- Menší houby můžete nechat vcelku, velké klobouky je lepší rozpůlit nebo rozčtvrtit. Důležité je, aby houby byly zdravé a čerstvé.
- Bedly není nutné nějak složitě čistit. Z klobouků jen stačí oškrábat šupinky a nečistoty. Není nutné je loupat. Na klobouk můžete seshora poklepat, aby z něj vypadl případný hmyz.
- Abyste vytvořili řízky, stačí už jen houby posolit a obalit v klasickém trojobalu – mouce (vhodnější je ta hladká), rozšlehaném vajíčku a strouhance. Mouku je lepší použít hladkou, protože k bedlám lépe přilne.
- Místo klasické strouhanky můžete použít i panko strouhanku. Ta se dělá z čerstvého toastového chleba, který se nastrouhá nahrubo. Strouhanka má pak podobu menších vloček a díky tomu je lehčí a nadýchanější a nenasákne tolik tuku.
- Pro zajímavější chuť můžete mouku ochutit sušeným česnekem, mletou paprikou, drceným kmínem či jiným kořením. Do vajíčka lze zase vmíchat nastrouhaný sýr, např. parmazán.
- Bedlové řízky je nutné smažit na pánvi na dostatečné vrstvě tuku. Nejvhodnějším tukem na smažení je sádlo, které se tak rychle nepřepaluje, navíc dodá řízkům lepší chuť.
- Pokud nechcete řízky tak mastné, můžete si je upéct v troubě na plechu potřeném tukem. Jenom je, obalené, lehce zakápněte olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190-200 °C. Jednoduše tak uděláte i větší množství hub.
- Hotové řízky podávejte s tatarskou omáčkou nebo nějakým smetanovým dipem jako chuťovku. Hodí se i jako hlavní chod, v tom případě si k nim jako přílohu můžete dát vařené brambory či bramborovou kaši.
Recept na bedlové řízky
Máte-li doma zrovna košík plný bedel a přemýšlíte, co s nimi, zkuste je právě osmažit jako řízky. Je to velmi snadné a rychlé. Jak na to?
Budete potřebovat: 3 vejce, hladkou mouku na obalení podle potřeby, strouhanku podle potřeby, 4 velké bedly, sůl, olej či sádlo na smažení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bedly jsou oblíbeným houbařským úlovkem. Umíte je bezpečně poznat a chutně upravit?
Správné houbaření má svá pravidla. Nejsou složitá a vyplatí se je znát. Poradíme, jak na to
Šťavnaté kuřecí řízky ve strouhance z toustového chleba: Asijská specialita je hitem i u nás a snadno se dělá
Přečtěte si Zobrazit více
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?
Jak na dokonalý trojobal? Máme pro vás 5 tipů, díky kterým bude křupavá kůrka neodolatelná
Osvědčené rady, jak na nejlepší řízky: Záleží na stáří strouhanky i druhu tuku na smažení