Jak správně připravit svíčkovou na smetaně? Na královnu omáček potřebujete dobré maso, kořenovou zeleninu a trpělivost
21. 10. 2024 Vaření
Svíčková na smetaně s knedlíkem a brusinkami nese punc slavnostního jídla. Dřív se bez ní neobešla snad žádná svatba a dodnes hraje hlavní roli na rodinných oslavách. Celkem zbytečně má ale pověst složitého jídla. Její příprava je možná trochu náročnější na čas, ale zvládnout se dá.
Svíčková pokaždé chutná trochu jinak
Základ na svíčkovou je sice stejný, kromě masa do ní patří kořenová zelenina, směs koření (bobkový list, nové koření a pepř), smetana ke šlehání, případně citron a cukr, přesto v každé rodině chutná trochu jinak. Někdo přidává tymián, jiný jalovec, někdo zeleninu pasíruje, další zase mixuje. A též poměry a množství zeleniny se liší.
Maso je možné dopředu naložit, a to s přidáním octa nebo citronové šťávy. Není třeba se bát maso upravovat i bez přechozího naložení. Pokud bude dostatečně ochucené, rozdíl téměř nepoznáme. Stejně tak není nutné za každou cenu váleček masa špikovat, na kostičky nakrájený špek je možné orestovat před vložením masa do kastrolu.
V receptech se do omáčky přidává smetana na šlehání, kterou lze nahradit smetanou zakysanou či jogurtem. Omáčka nebude tak tučná a kyselejší chuť zmírní trocha cukru.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso na svíčkovou?
Pravou hovězí svíčkovou, což je bederní sval ležící na vnitřní straně roštěnce, na omáčku používá málokdo. Jde o křehké a jemné maso, které je ovšem velmi drahé. Proto ho využíváme víc na bifteky i na přípravu tatarského bifteku.
Svíčkovou připravujeme z kulaté plece, nebo loupané plece. Kulatá plec je část přední plece a má jemné maso s minimem tuku. Loupaná plec je trochu prorostlé maso z přední nohy, které se skvěle hodí na omáčky, protože zůstává šťavnaté.
Chybou není ani využití zadního hovězího masa, to je hodně libové, proto je v tomto případě nezbytné špikování, jinak by maso mohlo být sušší.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit svíčkovou na smetaně?
Budete potřebovat:
Jak na to?
- Slaninu nakrájejte na hranolky a maso jí prošpikujte. Pak maso ze všech stran osolte, opepřete a zprudka krátce opečte na oleji, nebo na oleji s máslem.
- Poté vyjměte, na výpeku opečte nahrubo nastrouhanou zeleninu a nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli. Jakmile mrkev pustí barvu, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.
- Přidejte hořčici, koření, přilijte ocet, vložte maso a zalijte vše vroucím vývarem. Hrnec či pekáč i s poklicí vložte do trouby a pečte vše společně do změknutí masa (přibližně 1,5-2 hodiny ve středně vyhřáté troubě). Poté maso i koření vyjměte, maso nakrájejte a omáčku rozmixujte.
- Pokud je to potřeba, omáčku zahustěte hladkou moukou, rozkvedlanou ve vodě nebo v mléce a provařte minimálně 20 minut.
- Omáčku podle potřeby dosolte, zjemněte smetanou, dochuťte citronem a plátkem másla. Podávejte s houskovým knedlíkem, na talíři dozdobte kouskem citronu a brusinkami.
- Přečtěte si i další tipy, jak nejlépe připravit svíčkovou omáčku tak, aby byla dokonalá.
Náš tip: A jestli omáčky se smetanou nejsou zrovna váš šálek kávy, hovězí maso je výborné i připravené pouze na zelenině jako v našem video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nápady a tipy na víkendové obědy podle ročního období
O víkendu míváme víc času i chuti věnovat se kulinaření. Také bývá přítomno víc členů rodiny, které chceme potěšit něčím dobrým. A často také na… Číst více
Říjnová nedělní menu ve znamení Havelského posvícení, prvních výlovů a sklizně zeleniny
Začal podzim, venku se ochladilo, z hub najdeme ve větším množství většinou už jen václavky, začínají výlovy rybníků a hony. Sklízíme a ukládáme na… Číst více
Oběd na neděli: Upečte si skvělé kuře s nádivkou podle Marie-Janků Sandtnerové
Neděle byla odjakživa považována za sváteční den… Číst více
Oběd na neděli: Jak připravit nejlepší lasagne s boloňskou omáčkou? Chce to dodržet postup!
Taky milujete těstoviny? Lasagně patří mezi… Číst více
Oběd na neděli: Kuře na paprice se zakysanou smetanou a maďarskými nočky vás nadchne!
Kuře na paprice neboli kuřecí paprikáš je původně… Číst více
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Den moučníků
Někdy nás "jen" honí obyčejná mlsná, a tak si dáme kousek sladkého, jindy bychom rádi poseděli u kávy – a řez dobrého krémového moučníku chvíle… Číst více
Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
V našem každotýdenním seriálu pro vás máme opět… Číst více
Oběd na neděli: Uvařte si bohatý boršč se třemi druhy masa, řepou a rajčaty
Venku je mrazivo a vy se potřebujete zahřát i… Číst více
Oběd na neděli: Kuřecí stehna pečená s rýží v jednom pekáčku nadchnou celou rodinu!
Přemýšlíte nad tím, co uvařit o víkendu dobrého a… Číst více