Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky, které jsou hned měkké: Tenhle recept využívám léta a perníčky podle něj se v ústech jen rozplývají
Zdroj: Toprecepty.cz

Receptů na perníčky je spousta, ale většina vyžaduje odležení, aby cukroví dostatečně změklo. Podle tohoto receptu můžete ovšem péct perníčky měsíc i týden před svátky – a vždycky budou chutnat skvěle! Pojďte si připomenout předpis na perníčky, které jsou hned měkké.

Perníčky v historii a dnes  

Jak už jsme psali dříve, pečivo podobající se dnešním perníčkům se z mouky a medu peklo zřejmě již ve starověkém Egyptě. Do Evropy je podle legendy přinesl v roce 992 arménský mnich Řehoř z Nikopole.

Postupně k medu a mouce přibylo ještě koření, jako například skořice, hřebíček, muškátový oříšek nebo pepř, podle kterého perníčky později získaly své jméno. Název je totiž odvozen od slova peprník neboli peprný.

Právě směs koření a medu zaručovala pečivu dlouhou trvanlivost, proto se perníky dříve běžně převážely na velké vzdálenosti a ze začátku se dokonce prodávaly hlavně v lékárnách a v klášterech. Mělo se totiž za to, že koření působí dobře na žaludek.

Receptury se postupně měnily a vyvíjely a perníkářství bývalo kdysi velmi váženým řemeslem. Svůj um i recepty si perníkáři předávali z generace na generaci. Původně se těsto vtlačovalo do dřevěných forem, až později se začalo válet a vykrajovat formičkami.

Perníčky se ale nepekly jen na mlsání, používaly se také jako ozdoba na stromeček, anebo jako dárek pro koledníky, kteří chodili na svatého Štěpána. Tvrdé perníky se rovněž strouhaly do různých kaší nebo omáček, a používaly se tak vlastně jako forma sladidla. 

Dnes ovšem máme nejraději perníčky, které jsou hned měkké. Takové jsou oblíbené i u nás doma, a tak se s vámi ráda znovu podělím o recept. 

Recept na ihned měkké perníčky

Jestli je jedno jediné cukroví, které u nás doma všichni milují, pak to jsou právě perníčky. Když byli moji synové malí, mohli se jich doslova ujíst. Tehdy jsem si našla recept na perníčky z časopisu a využívám jej dodnes, jen v malé úpravě. Perníčky podle něj jsou hned měkké a zůstávají měkounké a chutné celou dobu. 

Klíčem k tomu, že jsou tyto perníčky hned měkké, je překvapivě to, že neobsahují moc medu – jen dvě lžíce. Právě díky velkému množství medu totiž bývají jiné perníčky sice déle trvanlivé, ale taky spíše tvrdší. 

Pokud se vám nechce čekat, až perníčky změknou a chcete je začít hned ujídat, vsaďte na tento recept. Mám ho sama vyzkoušený a perníčky podle něj už dnes peču i svým vnoučatům. 

Budete potřebovat: Na těsto: 400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce a 2 lžíce tekutého medu. Na potření: 1 vejce, 1 žloutek a bílkovou polevu na zdobení. 

  1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte zbylé ingredience a vypracujte měkké těsto. Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalte je do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Troubu předehřejte na 160–170 °C a plechy vyložte pečicím papírem. V misce vidličkou rozmíchejte vejce s jednou lžící vody.
  3. Uleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na plát silný přibližně 0,3–0,5 cm, vykrojte tvary a dejte je na plech.
  4. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potírejte horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby se perníčky hezky leskly. Nechte je vychladnout na mřížce a pokud chcete, dozdobte polevou.

Zdroje informací:
Ianyanmag.com, Slate.com, Ipardubice.cz

Autor: Šárka Adámková

gastronomická novinářka

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Moderátorský panel

  Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více