Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské perníčky: Potřebují med ve správné konzistenci, voňavé koření a dostatek času na odležení, aby byly vláčné
Zdroj: Toprecepty, Jana Zatloukalová

Jeden z prvních druhů cukroví, které se připravuje, jsou perníčky. Upečte si staročeské perníčky podobně, jako to dělávaly naše babičky, a nechte jim dostatek času na rozležení, aby byly dokonalé.

Jaký je rozdíl mezi staročeskými perníčky a těmi hned měkkými

Pečení cukroví je tradicí v řadě domácností. Jedny z nejoblíbenějších a nejstarších druhů jsou perníčky. Jak už název napovídá, staročeské perníčky jsou ty, které pekli naši předkové. Sice jejich historie sahá až do starého Egypta, ale my jsme si je už stihli přisvojit. Nádherně voňavé perníčky, původně pečené v dřevěných formách, mají své kouzlo. Tradičně se připravovalo toto cukroví alespoň měsíc předem, aby se stihlo dostatečně rozležet. V posledních letech jsou ale také velmi populární perníčky, které jsou hned měkké. A v čem je rozdíl? V poměru surovin: med a vejce

Na co nezapomenout při přípravě staročeských perníčků

  1. Kouzlo medu. Perníčky jsou krásně voňavé a vláčné díky medu. Med je třeba přidat v tekuté formě. Pokud máme med s krystalky nebo pevný med, je třeba ho opatrně zahřát ve vodní lázni, aby opět získal tekutou podobu. Právě více medu obsahují perníčky, které vyžadují delší čas na odležení a oproti tomu menší podíl vajec. Ve některých perníčcích dokonce ani cukr nebývá. Takové vydrží nejdéle.
  2. Pokojová teplota potravin. U těsta na perníčky je velmi důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Máslo a vejce je tedy třeba vyndat z lednice alespoň půl hodiny před přípravou.
  3. Perníkové koření. Máte to správné perníkové koření? Mělo by jít o vyváženou kombinaci jemně namletého koření. 
  4. Důkladné propracování těsta. Těsto nestačí pouze pospojovat. Je důležité ho velmi dobře propracovat rukama. Jen tak se všechny ingredience skvěle propojí. Výsledkem je měkké a vláčné těsto, které může připomínat plastelínu. Vždy záleží na tom, s jakou moukou pracujete. Jestliže bude směs drobivá, přidejte trochu povoleného másla, pokud bude lepivá, bude třeba trochu mouky.
  5. Odležení těsta. Těsto zabalte do fólie a nechte na chladném místě odpočinout alespoň do druhého dne
  6. Perníčky nepřepečte. Při pečení je nezbytné hlídat jejich upečenost. Každá trouba peče jinak a perníčky jsou i různě velké (na jednom plechu by měly být stejně velké tvary). Zkontrolujte, jestli jsou na omak pevnější (ne tvrdé) a jdou hezky odebrat z plechu a současně jsou vláčné. To je ta pravá chvíle vyndat je z trouby.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak na staročeské perníčky

Na staročeské perníčky si připravte: 500 g hladké mouky, 120 g tekutého medu bez krystalků, 100 g cukru moučka, 200 g másla (nebo napůl se sádlem), 2 vejce, 1 lžičku jedlé sody a 2-3 lžičky koření rozdrceného na prášek (nové koření, hřebíček, skořice, badyán, zázvor, anýz a muškátový oříšek). 

Jak na to? Máslo a vejce vyndejte z lednice alespoň půl hodiny před přípravou. Do mísy nasypte přes sítko mouku, cukr, sodu, koření. Vše promíchejte a přidejte med, změklé máslo a rozklepnutá vejce. Těsto propojte a dobře propracujte rukama. Až bude těsto krásně měkké, můžete ho zabalit do potravinářské fóliena chladném místě odležet do druhého dne.

Troubu rozehřejte na 170°C. Těsto vyndejte z lednice. Připravte si vál, formičky a plechy vyložené pečicím papírem. Těsto rozválejte na 4mm výšku a vykrajujte požadované tvary. Postupně je odkládejte s mezerami (perníčky nabydou) na plech. Plech vložte do trouby a pečte zhruba 8 minut (podle velikosti a tvarů). Horké perníčky pomocí štětce potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte dobře vystydnout.

Vychladlé perníčky naskládejte do papírových krabic (vyložených alobalem) a dejte je na suché a chladné místo. V okolí ale nesmí být aromatické potraviny, jako jsou česnek a cibule, protože jinak načichnou. 

Staročeské perníčky se zdobí cukrovou polevou až po rozležení, těsně před Štědrým dnem.

Náš tip: Pokud se nemůžete perníčků dočkat, připravte si už teď ihned měkké perníčky podle videoreceptu: 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více