Snadné Baileys ze zkaramelizovaného Salka: Jednoduchý domácí likér chutná téměř jako originál
10. 12. 2024 Vaření
Na Vánoce se ve spoustě rodin kromě cukroví připravuje i vaječný koňak. Pokud jste se ovšem vaječňáku přepili nebo prostě chcete vyzkoušet něco nového, můžete si udělat jeho obdobu – domáci Baileys. Jeho příprava je ještě jednodušší než u vaječného likéru a chuť je naprosto úžasná.
Slavný irský nápoj
Baileys je jedním z tradičních smetanových likérů. Slavný nápoj, jehož celý název zní Baileys Irish Cream, pochází z Irska, kde je jedním z populárních místních drinků. Jeho historie sahá až do sedmdesátých let minulého století. Na počátku stál nápad vytvořit méně alkoholický drink, ovšem s obsahem irské whisky, konkrétně Jamesona.
Tu proto nejprve smíchali se smetanou, posléze přidali cukr a nakonec ještě kakaový prášek vyhlášeného britského výrobce čokolád Cadbury. Celý tento zázrak byl představen v roce 1974 na večírku v Taylors' Hall v Dublinu . Kupodivu ale nevzbudil moc velký ohlas. Mnohem větší popularity pak dosáhl v USA a v Austrálii, a tak započala cesta Baileys ke slávě.
Mohlo by vás zajímat
Smetanový likér s whisky
Pravé Baileys je sladký, jemný a smetanový likér, který obsahuje pravou irskou whisky, irskou smetanu, ucítíte v něm karamel, mandle i lískové oříšky. jde zkrátka o vpravdě irský likér obsahující převážně irské ingredience. V průběhu let ale vzniklo mnoho podobných likéru, jako je třeba irský krém Carolans nebo třeba Kirklanad cream. Mnoho lidí také dělá jejich domácí variace.
Chuť karamelu
Příprava takového likéru je poměrně snadná. Nevyžaduje totiž žádný speciální postup šlehání jako vaječňák. Zásadní je do něj dostat karamelovou chuť. Toho jednoduše dosáhnete pomocí zkaramelizovaného kondenzovaného mléka.
To snadno vytvoříte ze slazeného kondenzovaného mléka Salka tak, že celou neotevřenou konzervu vložíte do hrnce s vodou tak, aby byla zcela ponořená. Pak přiveďte k varu a vařte asi 2-3 hodiny. Vše si usnadníte, když si rovnou koupíte již hotové karamelové Salko v plechovce.
Všechny chutě Baileys
Mandlovou chuť zajistíte pomocí mandlového pudinkového prášku, případně mandlového aroma. Často se přidává i rozpuštěná čokoláda, občas skořice a někdy i trocha kávy. Chcete-li vytvořit opravdu pořádnou napodobeninu slavného irského likéru, je nejlepší do něj jako alkohol použit whisky, nejlépe Jameson.
Ale stejně tak dobře vám bude likér chutnat i s pravým rumem nebo obyčejným českým tuzemákem. Hotové domácí Baileys můžete mlsat jen tak doma u stromečku třeba společně s cukrovím nebo jej i někomu darovat jako vynikající jedlý dárek. A jak jej připravíte?
Budete potřebovat: 1 balení mandlového pudinku, 500 ml plnotučného mléka, 2 plechovky karamelového Salka, 3 polévkové lžíce cukru, 500 ml whisky (nejlépe irské).
- Uvařte pudink podle návodu na obalu a nechte vychladnout.
- Otevřete plechovky karamelového salka a obsah vložte do mixeru (dá se lehce zpracovat i ponorným mixerem), přidejte pudink a začněte šlehat dohladka. Průběžně přilévejte whisky a případně ochutnávejte.
- Když vám likér připadá tak akorát podle vaší chuti, přelijte jej do vymytých y vysterilovaných lahví a nechte pár dní odležet v temnu a chladu. Podávejte vychlazené s kostkou ledu.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Baileys Irish Cream
Irishtimes.com: In 1973, I invented a ‘girly drink’ called Baileys
Náš tip: Podobný vynikající likér můžete udělat i z čokoládové tyčinky Ledové kaštany podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Bavorské Apfelkücherl aneb Smažené jablečné kroužky: Masopustní specialita voní skořicí a hotová je raz dva
Přečtěte si Zobrazit více
Jak doma zkaramelizovat Salko? Oblíbené karamelové cukroví, řezy a další pochoutky budou díky němu neodolatelné
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí vánoční Salko: Je skvělé jako základ likérů, uplatní se do krémů i pro výrobu fantastických Rafaello kuliček