

Cheesecake z karamelového Salka
Suroviny 8-12 porcí
- Korpus:
- 200 g sušenek bebe dobré ráno
- 90 g másla
- Náplň:
- 500 g lučiny
- 200 g pomazánkového másla (nebo mascarpone či zakysané smetany)
- 1 karamelové Salko
- 2 lžíce karamelového pudinku (prášku)
- 100 g moučkového cukru
- 4 vejce
Postup přípravy receptu
Z rozdrcených sušenek a másla vytvoříme hmotu, kterou pomocí rukou a vypouklé strany lžíce namačkáme do dortové formy, můžeme udělat cca 2 cm okraje po boku formy, ale nemusíme, jak kdo chce. Než si připravíme náplň, dáme formu do lednice.
Na náplň si vymícháme či vyšleháme lučinu s moučkovým cukrem, zašleháme pomazánkové máslo a karamelové salko a po jednom přidáváme vejce. Na konec do směsi přidáme dvě lžíce pudinkového prášku a dobře promícháme.
Náplň nalijeme do dortové formy na sušenkový základ a pečeme na 160°C (ne horkovzduch) asi 40 minut. Doporučuji péct nad nebo přímo v lázni s horkou vodou.
Upečený cheesecake by se neměl rosolovitě třást - především uprostřed. Necháme zcela vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho přemístíme do lednice, alespoň na 12 hodin.
Poznámka od kuchařky
Zkoušíme s kamarádkou kdejaké cheesecaky a tenhle je naším nejnovějším objevem a chuťovým zážitkem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Cheesecake z karamelového Salka
-
any: To bych netvrdila, lučina je z tvarohu, smetany a špetky soli a má více tvarohovitou konzistenci než pomazánkové máslo...
-
Já bych taky měla dotaz...není lučina totéž co pomazánkové máslo? ;) Mě to tedy chutná podobně, díky za odpověď :))
-
Přesně jak píše spagetka - navíc, pokud dáš dortovou formu přímo do plechu z vodou, musíš si být 100% jistá, že máš formu vodotěsnou! Jinak by to nedopadlo dobře...
Já do trouby dám do spodní příčky plch s horkou vodou a nad ni do střední příčky dám dortovou formu s cheesecakem.
-
Martina : nad lázní to peču tak, že na dno trouby dám pekáček s vodou, až se vše řádně zahřeje, vložím formu do trouby. Přímo v lázni dle mne tak, že tu formu vložím přímo do toho pekáčku s vodou.
Já raději peču nad tím pekáčkem s vodou, ale jde o jen o vlastní pocit, v podstatě je to to samé. Přímo v tom pekáčku mi připadá, že se to spíš vaří než peče. -
Vypadá to dobře. Jen mám začátečnický dotaz... Jak se to dělá s tou vodní lázní?!
-
katyvypl:ok, dám na vaši radu
-
jitkacizi: Cukr vynechat můžete, ale četla jsem, že je důležitý pro správné upečení, ztuhnutí a celkovou konzistenci - těch 100 g je vlastně polovina, než by se mělo do klasického cheesecaku dávat.
-
určitě zkusím
jen asi vynechám mouč. cukr, salko je sladké až moc
-
1974andrea: Dělala jsem ho na oslavu a nebyl bohužel čas fotit, okamžitě byl pryč...
-
krásný
+ 2
-
Taky takový můžu
..
-
Ten by mi chutnal, krásný
A v řezu by nebyl nebo ještě nebyl načatý?