Plněné knedlíky se zelím podle knedlíkového mistra se hodí i k huse a jsou výborným zpestřením svátečního menu
20. 12. 2024 Vaření
Do Štědrého dne nás sice ještě čeká spousta příprav, jako je pečení vánočky a celé štědrovečerní menu, už teď se ale vyplatí myslet na to, co připravíme na první a druhý svátek vánoční. Knedlíky plněné zelím jsou přímo báječnou přílohou k pečené huse nebo kachně.
Co podávat na Boží hod?
Vánoce nejsou jen Štědrý den, ale hlavně další dva sváteční dny – Boží hod a svátek svatého Štěpána. Po vánočním stresu začíná konečně to pravé období klidu, kdy se dojídají zbytky, mlsá napečené cukroví a kouká na pohádky. Jde také o čas návštěv a slavnostních obědů, během něhož se scházejí rodiny a známí.
Sváteční menu se liší v jednotlivých rodinách – někde se podává na Boží hod ještě kapr s bramborovým salátem, jinde svíčková s knedlíkem, tradičním pokrmem by však v tyto dny měla být pečená kachna nebo husa. V tyto den se totiž mělo podávat to nejlepší, co bylo k dispozici, což byla většinou nějaká drůbež – třeba i krocan nebo případně jen kuře.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší příloha k pečené kachně
Dozlatova vypečená kachna s křupavou kůrčičkou je u nás vnímána jako synonymum svátečního oběda. Podává se obvykle s knedlíkem (houskovým či bramborovým) a s dušeným zelím (z čerstvého či kysaného zelí), které se servíruje zvlášť jako příloha. Pokud chcete slavnostní oběd trochu zpestřit, případně si na větší množství zelí moc nepotrpíte, co třeba podávat knedlík se zelnou náplní?
Knedlíky s náplní jako neobvyklá příloha
Plněné knedlíky jsou oblíbenou českou i moravskou specialitou. Dělají se nasladko s ovocem i naslano. Ty slané se připravují obvykle z bramborového těsta a plní se spoustou náplní. Nejčastěji se do nich dává uzené maso, klidně je ale můžete naplnit třeba houbami, různými zeleninovými směsmi nebo právě kysaným zelím.
Získáte tak právě netradiční přílohu k jakékoliv masové pečínce. Takovéto knedlíky dva v jednom snadno připravíte podle receptu pravého knedlíkového odborníka Petra Kosinera, šéfkuchaře společnosti Knedlíky Láznička (známého výrobce knedlíků), který je zároveň spoluautorem Velké knedlíkové kuchařky.
Knedlíky se zelím podle Petra Kosinera
Předností takových knedlíků podle Petra Kosinera je to, že přímo překypují chutí. „Plněné knedlíky, zvláště ty bramborové, jsou úžasné v tom, že vám v kuchyni umožní neplýtvat a vařit udržitelně. Svůj jídelníček také obohatíte o potřebnou vlákninu,“ říká knedlíkový mistr. Právě náplň s červeným zelím je dle jeho slov vynikající.
„Ale rozhodně se při přípravě nebojte s náplněmi experimentovat. Jediné, nač si musíte dát pozor je, abyste vždy zredukovali dostatečně obsah vody. Knedlíky by se jinak mohly rozmáčet nebo potrhat,“ dodává ještě radu Petr Kosiner. A jak tedy takové knedlíky připravíte? Máme pro vás recept.
Budete potřebovat: 500 g brambor, 60 g másla, 60 g jemné dětské krupičky, 60 g hrubé mouky, 1 žloutek, sůl, škrobovou moučku podle potřeby na doladění konzistence těsta. Na zelnou náplň si připravte: 300 g kysaného zelí, 1 cibuli, 1 lžíci sádla, sůl, ocet a cukr na dochucení.
- Kysané zelí přeceďte a pokrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájenou na kostičky opečte na sádle, přidejte zelí a duste doměkka. Osolte a chuť ještě dotáhněte podle potřeby cukrem a octem.
- Brambory uvařte ve slupce a hned oloupejte. Ještě zatepla je protlačte přes lis na brambory. Na horké brambory dejte máslo, promíchejte a nechte rozpustit. Přidejte krupici, mouku, žloutek a sůl. Propracujte na těsto a podle potřeby přidejte malé množství škrobové moučky na vylepšení konzistence.
- Z těsta odlamujte kousky přiměřené velikosti. Vytvarujte z nich nejdřív kuličku a potom je splácněte na prohnutou mističku. Do středu dejte lžíci náplně a pevně uzavřete okraje. Uhlaďte mezi dlaněmi dokulata. Knedlíčky by měly být menší, o průměru asi 4 cm. Vařte v osolené vodě 10 až 15 minut.
Náš tip: Klasické bramborové knedlíky můžete uvařit podle našeho video receptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více