Noky v červeném zelí

rebeka Kuchařka: rebeka

Doba přípravy: cca 1,5 hod. 4 porce Bezmasá jídla 55 názorů

Suroviny

Na noky:
400 g brambor
1 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžíce másla
sůl
Na zelí:
600 g hlávkového červeného zelí
1 cibule
1 jablko
100 ml jablečného moštu nebo šťávy
200 ml zeleninového bujónu nebo vývaru
3 hřebíčky ( né 1OO!!! koření mám na mysli )
1 celou skořici ( svitek )
2 kuličky nového koření
2 bobkové listy
200 g žampionů
hrst vlašských ořechů ( vel. rukou č. 6, nebo si odvažte 30 g )
1-3 lžíce krupicového cukru
1-3 lžíce jablečného octa ( může být i vinný bílý )
sůl dle potřeby
4 lžíce oleje
Recept si zatím oblíbilo 46 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto: brambory řádně vydrbeme kartáčkem pod vodou a dáme vařit i se slupkou doměkka. Vodu osolíme.

  2. Zatímco se nám brambory vaří a poté budou chladnout, uděláme si zelí. Kafe taky můžeme.

  3. Zelí zbavíme košťálů a vrchních listů a nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli nakrájíme najemno. Jablko, zbavené slupky a jadřince, nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle. Do hrnce, ve kterém budeme zelí dusit, dáme 2 lžíce oleje a na něm orestujerme cibulku. Až nám zesklovatí, přidáme všechno koření. Až se nám toto rozvoní, přidáme zelí, jablko, mošt a vývar. Toho jen půlku, druhou přidáme dle potřeby v průběhu dušení (toho zelí) Osolíme, ocukrujeme, ooctujeme.., toto vše děláme s citem a podle svých zvyklostí a chuti. Do hotového a námi vymazleného zelí přihodíme nahrubo sekané ořechy.

  4. Očištěné žampiony orestujeme v pánvi na zbývajícím oleji. Já jsem přidala ždibec másla. Trošku osolíme. Restujeme cca 5 minut.

  5. A jdeme na ty ňoky: částečně vychladlé brambory zbavíme slupky a najemno nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, vajíčko, lžičku soli a rozpuštěné, zchladlé máslo. Vypracujeme na vále, posypaném moukou, pružné těsto.

  6. Umyjeme si zapatlané končetiny a postavíme vodu na vaření ňoků. Vodou nebudeme šetřit a taky ji osolíme. Jdeme tvořit nočky, kočky :-).

  7. Z těsta si uděláme váleček, který pak krájíme na stejně velké dílky. Snažíme se tvarovat noky. Já se snažila moc, to mi věřte, ale nokům se to teda moc nepodobá :-( Vidličkou do nich vytlačíme vroubky). Vhodíme je pak do vroucí vody. Jakmile vyplavou, aby se podívaly, zda máme vypitou tu kávu, ihned je vylovíme děrovanou lžící. Dáme do sítka okapat a můžeme zlehka omastit přepuštěným máslem.

  8. Tak, teď to všechno zkompletujeme dohromady, nezapomeňte na ty žampiony v pánvi.. ty tam patří taky. Kdo chce, může v talíři doladit čerstvě mletým pepřem. Dobrou chuť.

  9. P.S. masojedci mají smůlu.. nebo ne.. takový flákanec krkovice na grilu by k tomu šel nááramně dobře :-))))

Poznámka

Zdroj: Vaříme krok za krokem.. mírně upraveno

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 260 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Noky v červeném zelí

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    No toto:-O:yes::yes::yes: Náhodné a podobné recepty jsou studnice pokladů...Krásné foto, krásný recept, mňam, no a postup:-D:-K úplně vidím ty ňoky, jak mi čuměj z hrnce do hrnku s kafem:-8:-8:-8:-8

    Odpovědět

  • IvaMak IvaMak

    Použila jsem pouze recept na nočky, jsou vynikající jak ke špenátu, tak jsem těsto použila na šulánky s mákem. Z tohoto těsta budou výborné i bramborové knedlíky. :yes: Také se s těstem dobře pracuje

    Odpovědět

  • Karla Karla(neregistrovaná)

    namka;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    namka:-p

    Odpovědět

  • Miluše Dvořáková Miluše Dvořáková(neregistrovaný)

    verku:opravdu jsem se pobavila, hezky zpracovaný recept, zkusím a dávám bodík:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • verku verku

    není nad to, když se člověk při čtení receptu i zasměje :-D, zítra vyzkouším ty ňočky kočky a snad se povedou.:yes:

    Odpovědět

  • jarkave jarkave

  • Hanis Hanis

    Krása :yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Rebuško - krok za krokem vaříme, my ostatní hledíme, jak ty ale vaříš ráda, že Jaroušek až ódy skládá a já další bod posílám ráda :-p;-)+24:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Pěkné nočky máš:-Ki to zelíčko se mi líbí:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Moc hezký recept a foto také:yes::yes:+

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    magdalenka: Já taky vařím daleko víc brambor, aby zbylo na šišky nebo noky;-):-p :-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    spagetka: aspoň kilo varených zemiakov mi nezvýši...:-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka(autorka receptu)

    všem moc děkuju za hezké komentíky, zájem i bodíky;-):-K
    opravdu doporučuji to zelí vyzkoušet, na druhý den je prostě MLASK;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Noky dělám vždycky, když nám zbudou vařený brambory, máme je moc rádi, no a o zelí ani nediskutuju, zkusím s těma ořechama ;-):-D:-p:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: noky cervene zelí se skořicí noky se zelim noky k zeli co k červenému zeli červené zelí recept noky recept zelí s noky jak se vaří noky noky s červeným zelím noky a zelí jak dlouho se vaří noky noky do zelí jak dlouho se vaří červené zelí červené zelí top recepty dušený nok zelí s nokama dušené zelí s noky červené zelí s hřebíčkem jak se vaří gnocchi