Kniha UPEČENO S LÁSKOU

11. 1. 2019 07:00

Přečteno: 1 195× Ostatní toprecepty.cz

Kniha UPEČENO S LÁSKOU Ráda bych Vám představila novou knihu „Upečeno s láskou – Kváskový chléb a pečivo“, která vychází ve stejném nakladatelství (i ve stejném formátu) jako „Ruce v mouce“ a na pultech knihkupectví ji najdete již 4.2. 2019.


Miluji přípravu domácího pečiva. Mezi všemi jeho druhy je pro mě pomyslným králem chléb a nejmilejší je mi chleba kynutý kváskem.
Když mě nakladatelství CPress (Albatros Media) oslovilo s nabídkou, zda bych „sáhla“ do svých receptů, posbírala nově získané zkušenosti v přípravě pečiva a napsala další knihu o pečení, ráda jsem souhlasila. Přála jsem si, aby bylo vyprávění v knize pestřejší; proto jsem oslovila a přizvala ke spolupráci stejně tak „kváskem a chlebem postiženého“  :-) člověka, Lídu Gottwaldovou (Vůně chleba).
 
Lidka má ke chlebu stejně vřelý vztah, jako já. Známe se už delší dobu, často a rády spolu probíráme nejen pečení chleba a různá kynutá těsta, ale vzájemně se upozorňujeme na nejrůznější zajímavosti v pečení, případně se jedna druhé pochlubíme tím, co se nám v troubě nebo remosce „vylíhlo“.
 
Jsem moc ráda, že po krátkém váhání Lída mou nabídku přijala a myslím si, že ji práce na knize, přes všechnu tu námahu i občasnou dřinu, kterou to vyžadovalo, bavila stejně jako mě.
 
Kniha se rodila téměř 9 měsíců. Během té doby jsme kromě psaní rukopisu musely napéct a nafotit spoustu chlebů a dalšího kváskového pečiva. Do textů rukopisu jsme „zapekly“ všechnu svou lásku k pečení, chlebu, kvásku a drobnému slanému pečivu z něj. Celá knížka je doslova „upečena s láskou“ a obě moc doufáme, že to na ní každý čtenář pozná.
 
 
Kniha „Upečeno s láskou (Kváskový chléb a pečivo)“ je primárně věnovaná kvásku a chlebu. Teprve pak i slanému kváskovému pečivu a dobrotám, kterými tohle pečivo můžete naplnit nebo ochutit. Je rozsáhlejší než „Ruce v mouce“ – na 264 stranách jsme se snažily obsáhnout nejen popis výroby kvásku nebo chleba, ale nabízíme i spoustu vyzkoušených rad, postupů a receptů.
 
K rychlejší představě pomůže celý Obsah, který Vám k nahlédnutí ráda nabídnu:
 

 

Všechno povídání začíná kapitolami věnovanými používaným surovinám a pomůckám při domácím pečení a článek Pekařská matematika zas pomůže každému, kdo se bude chtít naučit spočítat třeba hydrataci kvásku nebo těsta.

Celá velká kapitola je věnovaná kvásku:
  • „rozdíl“ mezi kvasem a kváskem
  • založení kvásku, jeho posilování i udržení v kondici
  • zkusíme nabídnout možnosti, proč se kvásek založit nepodařilo
  • poradíme, jak kvásek uchovat, když nebudete delší dobu péct
  • nabídneme řešení, kam s přebytky kvásku, aby se v lednici zbytečně nehromadily
 
Těm z Vás, které zajímá podrobněji, co vlastně se v kvásku děje, je určena další kapitola se stručnými podrobnostmi o mléčných bakteriích, kvasinkách, jejich potřebách a životních podmínkách, až k vícestupňovému vedení kvasu (kvásku) a jeho možnému využití v domácích podmínkách naší kuchyně.
 
Máte doma remosku? A víte, že v ní upečete přepychový chleba? Pečení v remosce je popsáno velmi podrobně a pokud si pohlídáte hmotnost budoucího bochníku, můžete v této malé a šikovné pomocnici upéct chleby třeba podle všech receptů, které kniha obsahuje.
 
Vybraly jsme pro Vás 76 receptů:
  • 51 chlebů pro troubu i remosku
  • 1 navíc – jako příklad do domácí pekárny
  • 13 dalších kváskových receptů (včetně krkonošské klasiky – kysela)
  • 11 receptů – co na chleba, k pečivu, prostě na prostřený stůl
 
Každý recept dostal svou vlastní celostránkovou fotografii. Získáte tak jasnou představu o tom, co od něj očekávat, do čeho se chystáte pustit :-)
 
 
 
Máte rádi povídání o pečení chleba v dávných časech našich prababiček? Někde mají to veliké štěstí, že se k této tradici – pečení v peci – mohou vracet při komunitním pečení, které posiluje a zlepšuje vztahy mezi lidmi, připomíná tradice a spojuje nás s našimi předky.
 
 
Knihu uzavírají dvě kratší kapitoly – v té první najdete mnoho drobných rad přímo k procesu výroby kváskového těsta, jeho tvarování, zdobení a pečení… a po ní následuje poslední kapitola s vysvětlujícími pojmy kolem pečení, nazvaná Pekařský slovník.
 

Kde si knihu můžete koupit nebo objednat?

„Upečeno s láskou (Kváskový chléb a pečivo)“ bude k dostání v kamenných knihkupectvích i eshopech. Objednáte-li si ji v předprodeji Albatrosmedia – ZDE dostanete ji nejen se slevou 20 %, ale zadáte-li při objednávání kód MOUKA, máte až do 4.2. poštovné zdarma.
Albatros navíc pro prvních 500 zákazníků, kteří si tuto knihu u nich koupí, připravil příjemné překvapení – s knihou dostanete i širší záložku s dvěma recepty na kváskový chleba, vytištěnou v barvě a vzoru stránek knížky.
 
Chcete-li knihu „Upečeno s láskou“ s podpisem ode mě, napište mi prosím na mail  pekarnomanie@email.cz
Kromě věnování a podpisu přidám do knihy navštívenku Pekárnománie a knihu orazím novým razítkem, vytvořeným právě pro tuto knihu.
Knížku Vám zašlu samozřejmě podepsanou pouze mnou, k Lídě (a podpisu od ní) to mám hodně daleko. :-)
 
Podepsat knihu od nás obou současně si budete moct nechat na nějaké autogramiádě nebo hned na chystaném křestu knihy. Přesnější informace o něm určitě brzo zveřejníme.
 
 
Ať si knihu koupíte kdekoliv nebo si ji ke čtení jen vypůjčíte, od srdce Vám přeji jediné – aby se Vám s námi dobře četlo a bezproblémově peklo!  ♥
Iva
 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 73 kuchařů a kuchařek

  • Nadja Nadja

    :-K cathleen: to je vždy slavnostní a pro autora konečná tečka za zdárně vykonaným dílem, kdy knihu s konečnou platností vypouští do světa. Ještě jednou Ti moc gratuluji. :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Nadja: děkuji, Naďo <3 - v sobotu jsme ji v Brně křtili. Bylo to...nádherné! :-8

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-K Ivo, teprve s měsíčním zpožděním jsem si všimla (díky náhodným článkům), že jsi vydala další krásnou knihu,:yes::yes::yes: jak jinak u Tebe, než o chlebu. Moc Ti gratuluji :-K a přeji Ti hodně elánu, až se pustíš do dalšího psaní. :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Simona Skolakova: děkuji, Simi :-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Ivo jsem ráda,že jsi se pustila do další knihy a přijala výzvu,jistě to dalo mnoho práce a věřím,že výsledek stojí za to.Moc a moc gratuluji a doufám,že kniha to nebude poslední;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    tejaja: :-8 mám, velikou, děkuju!:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Ivka gratulujem, určite máš radosť. :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    bofinka: děkuji! :-*

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    K nove knize uprime gratuluji a preji ji i Tobe hodne stesti a zaslouzeny uspech :yes: :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    zizala, mysulka, Severinka: :-K děkuji vám! Doufám, že se čtenářům i čtenářům - pekařům bude knížka líbit! :-*

    yanull: díky, Jani! <3 Chleba pro mě není jen obyčejná potravina a ten, kdo kváskový chleba ochutnal nebo sám peče, mi určitě dá zapravdu!

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    I já gratuluji k vydání další knížky;-);-);-) máš můj obdiv:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    Ivi jsi úžasná :yes:, už se moc těším, až ji budu mít v ruce :-*:-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull

    Gratuluji moc a pomyslný klobouček smekám k tomuto počinu, jak vytvořit a upéci boží dar :yes::yes::yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Srdečně blahopřeju :-* a přeju hodně úspěchů a nám další skvělé knížky o pečení :yes:.

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Já osobně už nic nemohu dodat, božínku ty si frajerka, také bych to vyzkoušela, ale Ivi na to mě nepomůže ani "svěcená voda", jsem trdlo pečící !, mám to vyzkoušeno, ale Tobě držím pěsti i palečky :yes::-K:-K:-D
    moc gratuluji, zasloužíš si to :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    hosta, maiva: děkuju, holky :-*:-*

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Cath - Ivko, velká gratulace:-K:-K:-K:-K Ať se daří knížce i Tobě :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • hosta hosta

Přidat komentář

Zapomněl/a jsem heslo