Kopřivy začínají růst. Na jaře mají nejvíce síly i šťávy a jsou křehké. Vydejte se na ně v tu správnou dobu
31. 3. 2025 Zahrada
Kdy se sbírají kopřivy? I když kopřivy pálí, jejich využití je překvapivě pestré. Nejlepší čas na sběr je jaro, kdy jsou nejkřehčí. Zjistěte, kam za nimi a jak je správně sklízet.
Kdy se sbírají kopřivy
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je jednou z nejznámějších rostlin, které využívá lidové léčitelství už po staletí. Nenápadná rostlina roste ve velké míře na loukách, u cest, v zahradách i v lesích. Přestože bývá považována za plevel, stojí za to si ji nasbírat domů.
Kopřivy jsou známé svými žahavými chloupky, které při doteku způsobují nepříjemné pálení. Tento obranný mechanismus však nijak nebrání jejich využití – správným sběrem a zpracováním lze tuto vlastnost snadno omezit.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší doba na sběr kopřiv
Kopřivy lze sbírat po většinu roku, ale nejvhodnější období je jaro, konkrétně od března do května. Právě v této době jsou mladé listy nejbohatší na živiny a mají nejvyšší obsah účinných látek. Na jaře mají také jemnější chuť a nejsou příliš tuhé.
Další vhodné období je na přelomu léta a podzimu, kdy se rostlina po prvním sečení nebo přirozeném odkvětu znovu omladí a vyraší nové výhonky.
Pokud sbíráme kopřivy k sušení, je nejlepší je sklízet ještě před rozkvětem, tedy nejlépe do června. Po odkvětu už mohou obsahovat více dusičnanů a jejich chuť je výraznější.
Mohlo by vás zajímat
Ve kterou denní dobu sbírat kopřivy
Kopřivy je nejlepší sbírat ráno nebo dopoledne za suchého počasí. Rostliny jsou tehdy nejčerstvější a plné síly. Naopak bychom se měli vyhnout sběru po dešti nebo ve vlhkém počasí, protože kopřivy mohou při sušení snadno plesnivět.
Jak mají kopřivy vypadat ke sběru
Kopřivy by být svěže zelené, bez skvrn a známek poškození. Ideální jsou mladé rostlinky nebo horní část starších rostlin (vrcholové lístky), které jsou nejjemnější. Nejlepší je sbírat kopřivy před květem, pak jsou nejbohatší na živiny.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…

Jak kopřivy sbírat
Používáme rukavice, abychom se vyhnuli popálení.
- Sbíráme mladé lístky z vrcholových částí rostliny, které jsou nejjemnější.
- Kopřivy nesbíráme u silnice, v prašných oblastech nebo v místech s možným znečištěním.
- Pokud plánujeme sušení, sbíráme kopřivy za suchého počasí, aby neplesnivěly.
Jak kopřivy využít?
Kopřivy pak můžeme využít jako čaj, na jaře bývá z nich velmi oblíbená jednoduchá kopřivová polévka, výluhem z této rostliny zase můžeme přelít vlasy. Hodí se ale také do různých zapečených jídel, podobně jako špenát, ale také třeba do jogurtových uzlíků.
Náš tip: Z kopřiv si můžete připravit i výborný sirup. Přichystejte si ho podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více