Jogurtové uzlíky s kopřivami

Suroviny

70 g bílého jogurtu
200-220 g vody
500 g hladké mouky (nebo polovina hladké a polovina polohrubé mouky)
1 lžička cukru
50 g změklého sádla
10 g soli (2 rovné kávové lžičky)
15 g čerstvého droždí
1-2 hrsti drobně sekaných mladých kopřiv
cca 30-50 g strouhaného tvrdého sýra

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 20 minut odpočinout. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme pružné těsto – kopřivy přidáme teprve v závěru hnětení tak, aby se v těstě rovnoměrně rozptýlily.

  2. Těsto necháme asi hodinu vykynout, pak ho propracujeme a rozdělíme na 12- 16 dílků. Z každého kousku těsta nejprve uděláme bulku a po krátkém 5-7 minutovém odpočinku ze všech vyválíme prameny, které smotáme do uzlů podle foto postupu.

  3. Všechny uzlíky necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220°C/10-15 minut podle velikosti).

Poznámka od kuchařky

Tento a další moje recepty najdete na webu Pekárnománie www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Jogurtové uzlíky s kopřivami