Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivová polévka je velmi zdravá a její příprava nevyžaduje velké úsilí.
Zdroj: Pxhere, food45

Kopřivy jsou často nespravedlivě přehlíženy jako zahradní plevel, přitom se skvěle dají použít jako zdravá a lahodná ingredience do mnoha pokrmů. Třeba taková domácí kopřivová polévka má hned několik výhod, mezi ty nejzásadnější patří její nízká cena a snadná příprava.

Zdraví v každém kousku

Kopřivy se postupně znovu dostávají do českých kuchyní, kde často mohou posloužit místo dražších surovin. Navíc jsou tyto žahavé zelené rostliny bohaté na vitaminy A, C, K, několik vitaminů skupiny B a minerály, jako jsou železo, vápník, draslík a hořčík.

Podle studie z roku 2022 jsou její listy jsou bohaté na vlákninu, minerální látky, vitaminy a antioxidační sloučeniny. Kopřiva má ve všech částech rostliny (listech, stoncích, kořenech a semenech) protizánětlivé, antioxidační, analgetické, protiinfekční a protivředové vlastnosti a schopnost předcházet kardiovaskulárním onemocněním.

Jak kopřivy zpracovávat a skladovat

Při sběru a přípravě kopřiv je třeba být opatrný, aby nedošlo k popálení kůže. Doporučuje se nosit rukavice a sbírat mladé listy na jaře, kdy jsou nejšťavnatější a nejméně hořké. Před vařením je nutné kopřivy spařit horkou vodou, čímž se neutralizují jejich žahavé složky.

Svá pravidla má i skladování této rostliny. Čerstvé kopřivy je nejlépe uchovávat v lednici zabalené v mokré utěrce nebo v uzavřené nádobě, kde vydrží několik dní. Kopřivy můžete také usušit a skladovat v suchém a tmavém prostředí. Usušené kopřivy jsou vynikající například pro přípravu čajů. Spařené kopřivy můžete také dát do mrazáku, kde vydrží několik měsíců.

Co si z kopřiv připravit

Z kopřiv si můžete připravit celou řadu jídel. Nabízí se například pesto, které je alternativou ke klasickému bazalkovému. Kopřivy, parmazán, piniové oříšky, olivový olej a česnek - to je vše, co potřebujete k přípravě této lahodné varianty. Kopřivy můžete přidat i do své oblíbené omelety, udělat si můžete i kopřivový špenát. Pokud máte rádi smoothie, i do něj můžete přidat pár lístků kopřivy. A to jak do zeleninového, tak i do ovocného.

My se ovšem zaměříme na perfektní a hlavně levnou polévku, kterou prezentoval instagramový profil hungrypanda.cz. Podle autorů videa se prý cenově můžete dostat až k sedmi korunám za jednu porci

Kopřivová polévka

Na dvě porce vynikající a levné polévky budete potřebovat: 300 g oloupaných brambor, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100 g očištěných kopřiv, 500 ml vody nebo vývaru, 200 ml mléka, 1 lžičku kari, sůl a trochu oleje.

Jak na to?

  1. Na troše oleje v hrnci opečte cibuli dosklovata.
  2. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a lžičku kari a krátce opečte. Zalijte vývarem nebo vodou.
  3. Do vody vložte nakrájené brambory a pod pokličkou vařte, dokud nebudou měkké. Do hrnce přidejte kopřivy a nechte spařit.
  4. Celou směs vlijte do stolního mixéru, zalijte mlékem a rozmixujte na hladkou polévku. Polévku ochutnejte a případně dochuťte.
  5. Servírujte se slunečnicovými semínky a zakysanou smetanou.

Náš tip: Pokud máte doma hodně kopřiv, můžete z nich podle našeho videoreceptu připravit výborný sirup:

Zdroje informací:

ncbi.nlm.nih.gov - Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle

botanic.cz - Kopřiva - žádný plevel, ale bylina s celou řadou využití

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více