Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho a při jaké teplotě péct velikonočního beránka? Jen ten správně propečený půjde snadno vyklopit z formy
Zdroj: Toprecepty

Snad žádné jiné pečivo nemá tolik podob jako velikonoční beránek, snad jen kromě bábovky, která se peče z podobných těst. Pro oba moučníky je navíc typické, že se pečou ve speciální formě, což má vliv i na dobu pečení. Ta se pak odvíjí i od toho, jakou formu zvolíte. 

Nejprve jehněčí, pak sladký beránek

Velikonoce se pomalu blíží, možná už tedy přemýšlíte, jakého letos upečete beránka. Tradiční velikonoční pečivo ve tvaru beránka se peče v mnoha rodinách. Má totiž dlouhou tradici, je symbolem Ježíše Krista, který se obětoval za spásu světa, v židovském náboženství se zase Izrael představuje jako Boží stádo.

Židé původně pojídali beránka (tedy skopové či jehněčí) na připomínku svého vysvobození z Egypta. Beránek jako sladké pečivo se začal objevovat někdy v 17. století právě jako náhrada jehněčího masa

Pečení beránka podle formy

Velikonoční beránek se peče z mnoha druhů těst a v různých příchutích. Může být tvarohový, šlehačkový, perníkový, mrkvový, makový nebo mramorovaný, zkrátka takový, jaký máte nejraději. To hlavní, co na beránka potřebujete, je ale speciální forma, díky níž pečivo vypadá jako pravý beránek.

I forem na beránka existuje celá řada. Na venkově byly oblíbené keramické formy, později se objevily litinové, plechové, kovové, v současnosti jsou oblíbené silikonové nebo s teflonovým povrchem, které zabraňují přichytávání se těsta na formu. Právě druh formy má vliv na to, jak dlouho budete beránka péct. 

Jak poznat, že je beránek hotový?

Současné moderní formy se dělají jednodílné, u nichž snadno zkontrolujete, zda už je beránek upečený. Původní formy ale byly dvojdílné. V jejich případě bylo třeba nalít do formy dostatek těsta, aby se krásně zvedlo i do druhé části a beránek měl pěkně tvarovaná „zádíčka“ (do jednodílné formy stačí nalít těsto do dvou třetin, dvoudílnou je nutné naplnit až po okraj a klidně i trochu do kopečku).

Ať už se ale použije jakákoliv forma (s výjimkou té silikonové), vždy je třeba ji pořádně vymazat tukem (nejvhodnější je sádlo) a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou.

Jak dlouho péct beránka a při jaké teplotě?

  • Máte-li nějakou modernější jednodílnou formu na beránka, doba pečení je při teplotě 180 °C cca 45 minut. Doba pečení se odvíjí od velikosti formy. To, zda je beránek upečený, jednoduše zkontrolujete pomocí špejle, kterou zapíchnete do těsta. Pokud ji vytáhnete suchou, je beránek hotový. 
  • Ve starších dvoudílných formách bývá pečení delší. Pokud vlastníte kameninovou formu, doporučuje se rozpálit troubu na vyšší teplotu (kolem 220 °). Pak do ní vložte formu s těstem a pečte 5 minut. Poté teplotu snižte na 160 °C a dopékejte asi 55 minut. 
  • V případě keramické formy se doporučuje vložit beránka do trouby předehřáté na 180 °C asi na 20 minut. Pak opět teplotu snižte a dopékejte při teplotě 155-160 °C asi 40 minut. Upečeného beránka poznáte tak, že je zlatavý na povrchu a odděluje se po stranách od formy. 
  • Před vyklopením z formy je třeba nechat beránka chvíli (5-10 minut) chladnout ve formě, aby se vám nerozpadl. Můžete jej dát i někam do chladu, třeba do komory nebo na balkon, aby chladl rychleji. Pokud by nešel vyklopit, můžete jej na chvíli překrýt utěrkou namočenou do studené vody. V případě dvoudílné formy nejprve odklopte zadní díl, pak beránka otočte a odstraňte i ten přední. 

Náš tip: Hledáte-li inspiraci, upečte si beránka třeba podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
E-region.cz: Proč pečeme na Velikonoce beránka?
Polabskemuzeum.cz: Znáte velikonoční symboly?
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku