Quinoa s rozinkami a karamelizovanou cibulí

petram Kuchařka: petram

Dietní recepty , Bezlepkové, DIA 21 názorů

Suroviny

2 lžíce olivového oleje
2 velké bílé cibule
1/2 lžičky krupicového cukru
1 hrnek quinoy
2 hrnky zeleninového vývaru
1/2 hrnku zlatých rozinek
1/2 lžičky estragonu (dala jsem provensálské koření)
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky.

  2. Rozpálíme olej, přidáme cibuli a za občasného míchání restujeme doměkka (asi 20 minut).

  3. Asi v polovině restování přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

  4. Když je cibule měkká a zlatavá, přidáme omytou a scezenou quinou a za stálého míchání restujeme asi 5 minut, až než začne praskat. Z

  5. alijeme vývarem, přidáme rozinky a estragon a vaříme pod pokličkou na mírném plameni asi 15-20 minut, než se vsákne všechna voda.

  6. Před podáváním dochutíme solí a pepřem.

Poznámka

Inspiraci jsem čerpala z internetových stránek firmy Sun-Maid, asi nejslavnějšího amerického výrobce sušeného ovoce: http://www.sunmaid.com.

Quinoa má mírně oříškovou chuť a v kombinaci s karamelizovanou cibulkou je opravdu výborná. Navíc je plná vitamínů a důležitých živin. Ke koupi je u nás např. v DM drogerii nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Quinoa patří mezi tzv. pseudoobilniny. Neobsahuje lepek, proto ji do jídelníčku mohou zařadit i celiaci. Je velmi bohatá na nejrůznější cenné látky, minerály i vitamíny. Vyrábí se z ní i mouka. Jedná se o drobné kuličky vzhledově podobné jáhlám. Příprava je velmi jednoduchá - promytá quinoa se vaří ve dvojnásobném množství tekutiny 15 minut, poté se může nechat pět minut "dojít" pod pokličkou. Lze ji připravovat na slano i na sladko. Je výborná jako příloha k masům i na různé variace "rizota". Jedná se sice o dražší surovinu (250 g kolem 40 Kč), ale určitě se vyplatí do ní investovat.

V případě nouze by šla jistě nahradit již zmiňovanými jáhlami nebo kuskusem (ten však obsahuje lepek, a není tudíž vhodný pro bezlepkovou dietu).

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 21 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Quinoa s rozinkami a karamelizovanou cibulí

  • spagetka spagetka

    Toto mi trestuhodně uniklo, ukládám :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Klára: Děkuju za tip, ráda někdy vyzkouším.

    Odpovědět

  • Klára Klára(neregistrovaná)

    Vypadá to moc dobře, vyzkouším.

    Ke karamelizaci cibule bych chtěla doplnit - když budete mít čas (hooodně času :-D) tak vyzkoušejte místo přidávání cukru tenhle postup - používám ho na karamelizování cibule do francouzské cibulačky a je to opravdu lahodné:

    Používám obyčejnou žlutou cibuli, ale s bílou to asi taky půjde. Na pánvičce rozehřeju máslo, přidám nahrubo nakrájenou cibuli, zesklovatím a potom stáhnu plotýnku na takové minimum, aby se cibule ještě dělala, ale opravdu jen tak tak (u mého sporáku s 9 stupni ji dělám střídavě na 2 a na 3), občas ji promíchám a ona pomaloulinku hnědne, ale nesmaží se - karamelizuje cukr v ní obsažený. Žádný cukr se nepřidává a po cca hodině tohoto procesu (fakt stačí kontrolovat třeba 3-4x, když vychytáte stupeň plamene, nebo i méně) máme krásnou karamelovou cibulku do cibulačky nebo v tomto případě do quinoy.

    Pro zájemce podrobný popis tohoto postupu, i s vysvětlením, proč se tak děje, je u receptu na cibulačku tady: http://kulinarinky.cz/francouzska-cibulacka/ :yes:

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Děkuji všem za chválu, jsem ráda, že se recept i fotky líbí :-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Připravené jídlo vypadá na fotce velice hezky:-KVěřím,že i dobře chutná:-p+9:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-D:-Dchtěla jsem vlastně napsat totéž, co Merylas přede mnou, jen v obráceném pořadí. Fotka se mi opravdu moc líbí a jsem ráda, že díky tvému receptu vím zase něco nového;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Zajímavý receptík a moc hezké fotečky;-):yes::-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Ještě jsem ji nevyzkoušela, ale ukládám, líbí se mi to :yes:

    Odpovědět

  • amalia amalia

    To si píš, že bude, Petra;-) Ďakujem za tip:-K

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    amalia: Tohle je takové slano-sladké, chce to nešetřit solí a pepřem, aby to bylo výraznější. Doufám, že bude chutnat :-).

    Odpovědět

  • amalia amalia

    Nádherné:-8 Nasladko som zatiaľ robila iba kuskus, kinou iba naslano, ale určite to vyskúšam, mám ju veľmi rada. +6:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    petram::-D:-D:-D:yes: no samo!! To je důležité;-)

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Jana Remkova: Já možná taky ne, ale čtu to [kvinoa] :-) A jestli to tak je nebo ne je mi vlastně jedno, hlavně, že je to dobré :-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    petram: víš, já to neumím ani vyslovit,:-D ale vypadá to báječně!

    Odpovědět

  • petram petram(autorka receptu)

    Jejda, nějak se mi tu hromadí divící se kamarádi :-O . Tak ještě doplním - quinoa patří mezi tzv. pseudoobilniny. Neobsahuje lepek, proto ji do jídelníčku mohou zařadit i celiaci. Je velmi bohatá na nejrůznější cenné látky, minerály i vitamíny. Vyrábí se z ní i mouka. Jedná se o drobné kuličky vzhledově podobné jáhlám. Příprava je velmi jednoduchá - promytá quinoa se vaří ve dvojnásobném množství tekutiny 15 minut, poté se může nechat pět minut "dojít" pod pokličkou. Lze ji připravovat na slano i na sladko. Je výborná jako příloha k masům i na různé variace "rizota". Jedná se sice o dražší surovinu (250 g kolem 40 Kč), ale určitě se vyplatí do ní investovat.
    V případě nouze by šla jistě nahradit již zmiňovanými jáhlami nebo kuskusem (ten však obsahuje lepek, a není tudíž vhodný pro bezlepkovou dietu).
    Budu moc ráda, když quinou někdo vyzkouší, třeba i jen jako přílohu místo rýže, a dá vědět, jaký měla úspěch. U nás všem moc chutná.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: quinoa příprava quinoa bílá recepty kvinoa quinoa recepty na sladko quinoa na sladko cibule na sladko quinoa na sladko recept quinoa recept na sladko gvinoa quinoa sladké recepty kvinoa recepty priprava quinoa kvinoa mouka quinoa recepty sladké jak se karamelizuje recepty z quinoy jak se karamelizuje cibule quinoa karamelizace cibule quinoa bílá

Zapomněl/a jsem heslo