Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Quinoa s rozinkami a karamelizovanou cibulí

Hodnocení receptu je 4,9 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

10. 1. 2012 21:01

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie6 556 kJ / 1 567 kcal
Bílkoviny41,39 g
Tuky35,46 g
Vláknina46,83 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 32 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy247,13 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Inspiraci jsem čerpala z internetových stránek firmy Sun-Maid, asi nejslavnějšího amerického výrobce sušeného ovoce: http://www.sunmaid.com.

Quinoa má mírně oříškovou chuť a v kombinaci s karamelizovanou cibulkou je opravdu výborná. Navíc je plná vitamínů a důležitých živin. Ke koupi je u nás např. v DM drogerii nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Quinoa patří mezi tzv. pseudoobilniny. Neobsahuje lepek, proto ji do jídelníčku mohou zařadit i celiaci. Je velmi bohatá na nejrůznější cenné látky, minerály i vitamíny. Vyrábí se z ní i mouka. Jedná se o drobné kuličky vzhledově podobné jáhlám. Příprava je velmi jednoduchá - promytá quinoa se vaří ve dvojnásobném množství tekutiny 15 minut, poté se může nechat pět minut "dojít" pod pokličkou. Lze ji připravovat na slano i na sladko. Je výborná jako příloha k masům i na různé variace "rizota". Jedná se sice o dražší surovinu (250 g kolem 40 Kč), ale určitě se vyplatí do ní investovat.

V případě nouze by šla jistě nahradit již zmiňovanými jáhlami nebo kuskusem (ten však obsahuje lepek, a není tudíž vhodný pro bezlepkovou dietu).

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

24. 4. 2013 14:37

Toto mi trestuhodně uniklo, ukládám :-p:-p:yes::yes:

petram petram

9. 11. 2012 14:46

Klára: Děkuju za tip, ráda někdy vyzkouším.

Klára

9. 11. 2012 14:40

Vypadá to moc dobře, vyzkouším.

Ke karamelizaci cibule bych chtěla doplnit - když budete mít čas (hooodně času :-D) tak vyzkoušejte místo přidávání cukru tenhle postup - používám ho na karamelizování cibule do francouzské cibulačky a je to opravdu lahodné:

Používám obyčejnou žlutou cibuli, ale s bílou to asi taky půjde. Na pánvičce rozehřeju máslo, přidám nahrubo nakrájenou cibuli, zesklovatím a potom stáhnu plotýnku na takové minimum, aby se cibule ještě dělala, ale opravdu jen tak tak (u mého sporáku s 9 stupni ji dělám střídavě na 2 a na 3), občas ji promíchám a ona pomaloulinku hnědne, ale nesmaží se - karamelizuje cukr v ní obsažený. Žádný cukr se nepřidává a po cca hodině tohoto procesu (fakt stačí kontrolovat třeba 3-4x, když vychytáte stupeň plamene, nebo i méně) máme krásnou karamelovou cibulku do cibulačky nebo v tomto případě do quinoy.

Pro zájemce podrobný popis tohoto postupu, i s vysvětlením, proč se tak děje, je u receptu na cibulačku tady: kulinarinky.cz/francouzska-cibulacka/ :yes:

petram petram

11. 1. 2012 16:05

Děkuji všem za chválu, jsem ráda, že se recept i fotky líbí :-)

Anna Kocikova Anna Kocikova

11. 1. 2012 10:41

Připravené jídlo vypadá na fotce velice hezky:-KVěřím,že i dobře chutná:-p+9:yes:

cathleen cathleen (moderátorka)

11. 1. 2012 10:24

:-D:-Dchtěla jsem vlastně napsat totéž, co Merylas přede mnou, jen v obráceném pořadí. Fotka se mi opravdu moc líbí a jsem ráda, že díky tvému receptu vím zase něco nového;-)

Merylas Merylas (moderátorka)

11. 1. 2012 10:11

Zajímavý receptík a moc hezké fotečky;-):yes::-K

zizala zizala (moderátorka)

11. 1. 2012 07:30

Ještě jsem ji nevyzkoušela, ale ukládám, líbí se mi to :yes:

amalia amalia

11. 1. 2012 07:27

To si píš, že bude, Petra;-) Ďakujem za tip:-K

petram petram

11. 1. 2012 07:24

amalia: Tohle je takové slano-sladké, chce to nešetřit solí a pepřem, aby to bylo výraznější. Doufám, že bude chutnat :-).

amalia amalia

11. 1. 2012 07:22

Nádherné:-8 Nasladko som zatiaľ robila iba kuskus, kinou iba naslano, ale určite to vyskúšam, mám ju veľmi rada. +6:yes::yes::yes::-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 1. 2012 22:28

petram::-D:-D:-D:yes: no samo!! To je důležité;-)

petram petram

10. 1. 2012 22:20

Jana Remkova: Já možná taky ne, ale čtu to [kvinoa] :-) A jestli to tak je nebo ne je mi vlastně jedno, hlavně, že je to dobré :-p

JanaDorazinova JanaDorazinova

10. 1. 2012 22:19

petram: víš, já to neumím ani vyslovit,:-D ale vypadá to báječně!

petram petram

10. 1. 2012 22:12

Jejda, nějak se mi tu hromadí divící se kamarádi :-O . Tak ještě doplním - quinoa patří mezi tzv. pseudoobilniny. Neobsahuje lepek, proto ji do jídelníčku mohou zařadit i celiaci. Je velmi bohatá na nejrůznější cenné látky, minerály i vitamíny. Vyrábí se z ní i mouka. Jedná se o drobné kuličky vzhledově podobné jáhlám. Příprava je velmi jednoduchá - promytá quinoa se vaří ve dvojnásobném množství tekutiny 15 minut, poté se může nechat pět minut "dojít" pod pokličkou. Lze ji připravovat na slano i na sladko. Je výborná jako příloha k masům i na různé variace "rizota". Jedná se sice o dražší surovinu (250 g kolem 40 Kč), ale určitě se vyplatí do ní investovat.
V případě nouze by šla jistě nahradit již zmiňovanými jáhlami nebo kuskusem (ten však obsahuje lepek, a není tudíž vhodný pro bezlepkovou dietu).
Budu moc ráda, když quinou někdo vyzkouší, třeba i jen jako přílohu místo rýže, a dá vědět, jaký měla úspěch. U nás všem moc chutná.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: quinoa příprava quinoa bílá recepty kvinoa quinoa recepty na sladko quinoa na sladko cibule na sladko quinoa na sladko recept quinoa recept na sladko gvinoa quinoa sladké recepty kvinoa recepty priprava quinoa kvinoa mouka quinoa recepty sladké karamelizace cibule jak se karamelizuje recepty z quinoy jak se karamelizuje cibule quinoa quinoa bílá

Suroviny: olej olivový, cibule bílá, cukr krupice, quinoa, vývar zeleninový, rozinky, estragon, sůl, pepř

TopRecepty.cz

Quinoa s rozinkami a karamelizovanou cibulí

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WjYQ