Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený beránek neodmyslitelně patří k Velikonocům a tradičně ho pečeme o Bílé sobotě nebo také na Boží hod velikonoční. Beránka můžeme zdobit sněhem, čokoládou nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit mašlí.

Velikonoční beránek není na přípravu vůbec složitý a zvládne ho i začátečník, ovšem měli bychom dbát na důkladnou přípravu formy, aby nás nepotrápilo finální vyklepávání beránka. Poradíme, jak při vytahování beránka postupovat.

Kdy vytáhnout beránka z formy

K velikonočnímu pečení patří také chvíle napětí při vyklepnutí beránka z formy bez nehody. Je tedy třeba připravit formu důkladným vymazáním tukem a také vysypáním hrubou moukou. Kdy tedy beránka nejlépe vytáhnout z formy:

  • Základním pravidlem je nevyklápět beránka ještě horkého ihned po vytažení z trouby. Vždy počkáme do zchladnutí.
  • Další možností je odnést upečeného beránka ihned na balkón a přikrýt na pár minut vlhkou utěrkou. Po odklopení by se měl beránek vlivem teplotního šoku smrsknout a odlepit od formy. Poté jej necháme odklopeného v kuchyni pozvolna vychladnout.
  • Pokud nemáme k dispozici balkón, můžeme vyzkoušet trik našich babiček. Formu s beránkem otočíme dolů na kovovou mřížku a na formu položíme utěrku vyždímanou v ledové vodě. Moučník se díky tomu zapaří a lépe se odlepí od formy.

Jak upéct dokonalého velikonočního beránka poradí také tento videorecept s přesným postupem. Máte svůj trik, kdy a jak vyklopit beránka? Napište nám další inspiraci do komentáře.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více