Velikonoce u babičky: Tradiční špenát voní česnekem i špekem, jeho příprava je navíc velmi snadná a zvládne ji i začátečník
9. 4. 2025 Vaření
Jakmile se blíží Velikonoce, přichází čas na tradiční jarní pokrmy. Mezi nimi má své pevné a nezastupitelné místo i špenát. Nejen proto, že zelená barva patří k Zelenému čtvrtku, ale také proto, že špenát byl vždy součástí domácí kuchyně, té, kterou si pamatujeme od babičky.
Špenát nejen na zelený čtvrtek
Velikonoce jsou za dveřmi a pokud už teď přemýšlíte nad tím, co uvařit, tak jedním z nejklasičtějších jídel je špenát. I proto, že podle starých zvyků by se na Zelený čtvrtek mělo jíst něco zeleného, hlavně pro zdraví a sílu.
Právě špenát býval tedy odjakživa vyhledávanou součástí velikonočního menu. Je dostupný, rychlý na přípravu a zároveň neuvěřitelně variabilní.
V moderní kuchyni už se dávno nepoužívá jen klasický špenátový protlak, který pamatujeme z minulosti. Dnes třeba z čerstvých listů připravujeme lehké přílohy, svěží saláty, krémové omáčky i slané koláče.
Mohlo by vás zajímat
Špenát v kuchyni dnes
Špenát je i nedílnou součástí rychlé a lehké kuchyně. Čerstvý baby špenát stačí jen krátce orestovat na olivovém oleji s česnekem, zakápnout citronem a během dvou minut máte hotovou svěží přílohu. Hodí se ke kuřecímu masu, rybě nebo do těstovin.
Velmi oblíbený je také špenátový quiche, slaný koláč z listového těsta plněný špenátem, ricottou a sýrem. Perfektně s ním pohostíte návštěvu i zasytíte rodinu. A kdo má rád klasiku, ten určitě neodolá krémovému špenátu, jak ho dělaly naše babičky. S máslem, česnekem, mlékem a třeba i muškátovým oříškem.
Stejně jako třeba u koprovky, můžeme k němu zvolit knedlík a hovězí maso, ale také brambory s vejcem natvrdo a milovníci výpečků si ho rádi nechají přidat také.
Vzpomínka i inspirace
Špenát v sobě spojuje všechno, co máme na jarním vaření rádi. Je lehký, zdravý, svěží, barevný a zároveň v sobě nese kus tradice. Připomíná nám dětství, chvíle u rodinného stolu i poctivou domácí kuchyni. Velikonoce jsou ideální příležitostí, jak se k těmto kořenům vrátit. Protože některé věci jsou prostě nadčasové. Třeba špenát od babičky.
Špenát
Na vynikající špenát jako od babičky budete potřebovat: 50 g špeku, 1 cibuli, 3-4 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 50-100 ml mléka, 40 g špenátového protlaku (nebo sekaného špenátu), 1 vejce velikosti M, sůl a pepř
Jak na to?
- Špek nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte.
- V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a špek dozlatova. Poté přidejte mouku, lehce ji opražte a připravte jíšku.
- Přilijte mléko a na mírném ohni míchejte, než vznikne bešamel. Přidejte špenát, který pozvolna spojte s bešamelem. Vařte zhruba 10 minut.
- Poté přidejte česnek, sůl a pepř dle chuti. Nakonec vmíchejte vejce.
- Nechte za občasného míchání ještě 5 minut provařit.
- Špenát podávejte třeba s vejcem vařeným natvrdo a vařenými bramborami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kdy je nejlepší čas upéct perníčky a kdy marokánky? Kalendář vánočního pečení poradí
Naplánovat si práci tak, abychom se vyhnuli zbytečnému stresu a chaosu, je potřeba obzvlášť před významnými událostmi a svátky, jakými jsou i Vánoce.… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Dárky objednáme a koupíme v předstihu, ve volných chvilkách je podle možnosti i zabalíme. Spoustu dárků můžeme vyrobit vlastními silami a výborným… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si naplánovat na druhý adventní týden
Týden po druhé adventní neděli bychom měli mít hotová těsta, odleželá v chladu, a postupně je odebírat a zpracovávat. Je čas na sněhové pečivo z… Číst více
MasterChef Česko 2022: Slanina guanciale je běžně k dostání a vylepší chuť mnoha jídel, od špaget po omeletu
V posledním díle MasterChefa musela Betty vařit… Číst více
Black Friday: Kuchařky, kulinární kurzy, kalendáře a další se slevou až 50 % už čekají na všechny gurmety
Váháte, co sami sobě nebo svým blízkým nadělit… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout… Číst více
Skvělý mrkvový dort podle paní Columbové z Hliněné bašty: Moučník voní skořicí a ořechy a je neskutečně vláčný
Restauraci Hliněná bašta najdete v Průhonicích u… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více