Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakmile se blíží Velikonoce, přichází čas na tradiční jarní pokrmy. Mezi nimi má své pevné a nezastupitelné místo i špenát. Nejen proto, že zelená barva patří k Zelenému čtvrtku, ale také proto, že špenát byl vždy součástí domácí kuchyně, té, kterou si pamatujeme od babičky.

Špenát nejen na zelený čtvrtek 

Velikonoce jsou za dveřmi a pokud už teď přemýšlíte nad tím, co uvařit, tak jedním z nejklasičtějších jídel je špenát. I proto, že podle starých zvyků by se na Zelený čtvrtek mělo jíst něco zeleného, hlavně pro zdraví a sílu.

Právě špenát býval tedy odjakživa vyhledávanou součástí velikonočního menu. Je dostupný, rychlý na přípravu a zároveň neuvěřitelně variabilní.

V moderní kuchyni už se dávno nepoužívá jen klasický špenátový protlak, který pamatujeme z minulosti. Dnes třeba z čerstvých listů připravujeme lehké přílohy, svěží saláty, krémové omáčky i slané koláče.

Špenát v kuchyni dnes

Špenát je i nedílnou součástí rychlé a lehké kuchyně. Čerstvý baby špenát stačí jen krátce orestovat na olivovém oleji s česnekem, zakápnout citronem a během dvou minut máte hotovou svěží přílohu. Hodí se ke kuřecímu masu, rybě nebo do těstovin.

Velmi oblíbený je také špenátový quiche, slaný koláč z listového těsta plněný špenátem, ricottou a sýrem. Perfektně s ním pohostíte návštěvu i zasytíte rodinu. A kdo má rád klasiku, ten určitě neodolá krémovému špenátu, jak ho dělaly naše babičky. S máslem, česnekem, mlékem a třeba i muškátovým oříškem.

Stejně jako třeba u koprovky, můžeme k němu zvolit knedlík a hovězí maso, ale také brambory s vejcem natvrdo a milovníci výpečků si ho rádi nechají přidat také.

Vzpomínka i inspirace

Špenát v sobě spojuje všechno, co máme na jarním vaření rádi. Je lehký, zdravý, svěží, barevný a zároveň v sobě nese kus tradice. Připomíná nám dětství, chvíle u rodinného stolu i poctivou domácí kuchyni. Velikonoce jsou ideální příležitostí, jak se k těmto kořenům vrátit. Protože některé věci jsou prostě nadčasové. Třeba špenát od babičky.

Špenát 

Na vynikající špenát jako od babičky budete potřebovat: 50 g špeku, 1 cibuli, 3-4 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 50-100 ml mléka, 40 g špenátového protlaku (nebo sekaného špenátu), 1 vejce velikosti M, sůl a pepř

Jak na to?

  1. Špek nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte.
  2. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a špek dozlatova. Poté přidejte mouku, lehce ji opražte a připravte jíšku.
  3. Přilijte mléko a na mírném ohni míchejte, než vznikne bešamel. Přidejte špenát, který pozvolna spojte s bešamelem. Vařte zhruba 10 minut.
  4. Poté přidejte česnek, sůl a pepř dle chuti. Nakonec vmíchejte vejce.
  5. Nechte za občasného míchání ještě 5 minut provařit.
  6. Špenát podávejte třeba s vejcem vařeným natvrdo a vařenými bramborami.

Recepty k tomuto článku