Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízky z býčích žláz: Zapomenutá delikatesa má jemné maso podobné kuřecímu a před obalením potřebuje mléčnou lázeň
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Rádi zkoušíte nová jídla? Vyzkoušejte řízky z býčích žláz, které dříve měly své místo v tradiční české gastronomii. Budete překvapeni, jak jsou tyto vnitřnosti při správné přípravě chutné.

Býčí žlázy v kuchyni

Býčí žlázy, někdy označované také jako „sladké maso“ nebo lidově „kuličky“, jsou varlata býka. V gastronomii spadají do tzv. vnitřností (vnitřní orgány zvířat), podobně jako játra, srdce nebo brzlík. Patří mezi delikatesy, které jsou oblíbené hlavně v tradičních venkovských kuchyních a také ve světové gastronomii – například v Mexiku nebo ve Francii.

Ačkoliv se může na první pohled zdát, že býčí žlázy nepatří do běžné kuchyně, opak je pravdou. V tradiční české gastronomii měly své místo po generace, zejména na venkově, kde se využívalo doslova všech částí zvířete. Dnes se k nim vracíme nejen ze zvědavosti, ale také kvůli snaze o udržitelnější způsob stravování.

Býčí žlázy – známé také jako „sladké maso“ – mají jemnou strukturu a neutrální lehce máslovou chuť, která výborně přejímá koření a další chutě. Díky měkké konzistenci se po tepelné úpravě podobají například vařenému kuřecímu masu. Při správné přípravě nemají nepříjemný zápach ani pachuť, jsou pak křehké a lahodné. Nejčastěji se připravují právě jako smažené řízky, podobně jako vepřové nebo kuřecí.

Na co nezapomenout při přípravě býčích žláz

I když může příprava působit neobvykle, proces je jednoduchý a výsledek často mile překvapí i ty, kteří se zpočátku zdráhají. Důležité je žlázy dobře odmočit a zbavit případného zápachu – mléčná lázeň přes noc je základ. Pak už jen trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka), sádlo a trpělivost při smažení.

Přípravou tohoto výborného jídla překvapíme své blízké tradiční chutí s netradičním původem.

Smažení

Smažená jídla bývají chuťově úžasná, až návyková. Nemálo lidí jim proto propadne. Jenže to má svoje rizika. Dobroty v těstíčkách, trojobalech, smažené hranolky a další pokrmy, připravené v horké…

Jak připravit řízky z býčích žláz

Na řízky z býčích žláz potřebujete: býčí žlázy, mouka, vejce, strouhanka, trochu piva na trojobal, sůl a rozetřený česnek (nemusí být).

Jak na to? Žlázy namočte přes noc do mléka. Pak je nakrájejte na silnější plátky, ty osolte, popř. potřete česnekem a obalte v klasickém trojobalu. Smažte na sádle a podávejte s bramborem.

Náš tip: Pokud dostanete chuť na řízky, můžete si přichystat i křehoučké jogurtové řízky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli