Luxusní tvarohové knedlíky s jahodami podle J. Maršálka: Důležitý je výběr mouky i sladkost ovoce, připomíná slavný cukrář
4. 5. 2025 V kuchyni s VIP
Jahodová sezóna je tu a na to pochopitelně zareagovali i Tereza Bebarová a Josef Maršálek v novém dílu pořadu Buchty po ránu. Mimo jiné předvedli recept na perfektní tvarohové knedlíky, plněné jahodami, na které se vám budou sbíhat sliny hned, jak je uvidíte.
Královské ovoce
Jahody patří mezi nejpopulárnější ovoce nejen v našich končinách. Jsou výborné čerstvé, ale dají se skvěle použít i při pečení a vaření. To dokázali moderátoři Buchet po ránu Tereza Bebarová a Josef Maršálek. Ti v novém díle populárního pořadu představili hned tři skvělé recepty, mezi nimiž nemohly chybět ani perfektní ovocné knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
Mouka je základ
Jak připomněl Maršálek hned na začátku vaření, výběr mouky je jedním ze stěžejních momentů celé přípravy knedlíků. „Všeobecně do knedlíků patří hrubá mouka a do těch tvarohových a někdy do bramborových se občas dává dětská krupice,“ vysvětlil populární cukrář. „Zkrátka potřebujeme, aby tam byly hezké granulky. Hrubá mouka pomaleji saje a knedlíky potom nejsou jako guma,“ dodal s úsměvem.
Tvaroh a příprava jahod
Na přípravu knedlíků použil Maršálek tvaroh z alobalu, ale připustil, že ten „vaničkový“ je také možný. „Není cílem získat kompaktní tuhé těsto, protože mouka bude pomaličku nasávat tekutinu a v tvarohu té tekutiny je docela dost,“ sdělil s tím, že pokud použijete tvaroh ve vaničce, nemusíte přidávat vejce.
Jako další důležitou záležitost cukrář zmínil způsob, jak připravit ovoce, než ho obalíte těstem. „Jahody nerozkrajujte, vznikly by divné tvary knedlíků. Navíc, jakmile rozříznete jahodu napůl, získá ostré hrany a mohlo by se stát, že by vám „řezala“ těsto,“ vysvětlil.
Omáčka a podávání
Na už tak výborné knedlíky připravili Bebarová s Maršálkem speciální omáčku. „Při její přípravě můžete na jahody použít mixér, ale je lepší, když v ní zůstanou kousky ovoce, proto raději použijte na rozmačkání vidličku,“ podotkl renomovaný cukrář.
Knedlíky by se podle Maršálka měly podávat metodou „z hrnce rovnou na stůl ke strávníkům“, tedy hned po uvaření na talíř. Rozhodně však potřebují ještě drobné doladění. „Cukrujte je podle toho, jak jsou sladké jahody, nezapomeňte na to, že nemáme žádný cukr v těstě,“ připomněl Maršálek a poradil, že na dozdobení můžete kromě máty použít třeba meduňku nebo bazalku.
Tvarohové knedlíky s jahodami
Na přípravu oblíbených ovocných dobrot budete potřebovat: Na knedlíky: 500 g jahod, 200 g hrubé mouky, 500 g tvarohu (v kostce), 1 vejce velikosti M a 2 g soli. Na omáčku: 300 g jahod, 200 g zakysané smetany, 20 g vanilkového cukru. Na dokončení: 100 g másla, mátu a 100 g cukru moučka.
Jak na to?
- Do mísy navažte mouku, přidejte sůl, vejce a tvaroh v kostce. Ten vidličkou rozdělte na menší kousky a pak těsto vypracujte rukama. Dejte ho odpočinout na 5 minut do lednice.
- Jahody omyjte, osušte a odkrojte lístky. Rozhodně nerozdělujte na menší části.
- Na větší prkénko nasypte trochu hrubé mouky. Sem budete odkládat hotové knedlíky.
- Do ruky vezměte kousek vytvořeného těsta, nejprve vytvořte kuličku, ze které posléze uděláte placičku. Do ní vložte jahodu.
- Otáčením jahody s těstem v ruce ji opatrně obalte. Dejte pozor, aby nevznikly vzduchové bubliny.
- Do velkého hrnce dejte vařit alespoň 4-5 litrů vody se lžičkou soli. Knedlíky opatrně vložte do vody, vařečkou s nimi opatrně pohněte, aby se nepřichytly ke dnu, a vařte, dokud nevyplavou, a poté dalších zhruba 4-5 minut.
- Mezitím si připravte omáčku. Do rendlíku dejte rozpustit máslo, do mísy nasypte jahody. Vidličkou je rozmačkejte, poté do nich přidejte vanilkový cukr. Následně do mísy přidejte zakysanou smetanu a lehce vše promíchejte.
- Uvařené knedlíky vyndejte z vody děrovanou lžící na talíř.
- Na porci jahodových knedlíků nalijte omáčku, přidejte lehce moučkového cukru a zalijte pár lžícemi rozpuštěného másla
Rady slavného cukráře
- Tvaroh můžete použít i ten vaničkový, jen je třeba počítat s tím, že si těsto vezme víc mouky.
- Tvarujte malé knedlíky, protože rozhodně nejsou o těstě, ale především o ovoci.
- Kdyby vám při obalování jahod těstem vznikly vzduchové bubliny, při vaření by vám popraskaly.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Pokud máte dostatek jahod, můžete si podle našeho video receptu připravit vynikající džem.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka. Druhá řada odstartovala 4. února 2024, hned v prvním díle byl představen recept na lahodné linecké řezy.
První díl třetí řady měl premiéru 2. 2. 2025 a Josef Maršálek v něm ukázal, jak připravit luxusní trhanec.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více