Fantastický mechový dort s kopřivami podle cukrářky Hanky z Poděbrad: Je bez mouky i cukru, ale chutná božsky
14. 5. 2025 Vaření
„Mecháč“ je jedním z nejvíc trendy dortů posledních pár let. Díky hlavní ingredienci, jíž vděčí za svou typickou zelenou barvu, je už sám o sobě o trochu lehčí než jiné dorty, co jej ale zkusit udělat ještě odlehčenější a rovnou bez cukru, zkrátka low carb?
K jaru patří lehké moučníky
Během jarních a letních měsíců se většinou snažíme trochu odlehčit jídelníček, a to nejen kvůli blížící se plavkové sezoně. V teplejších dnech zkrátka ani na nějaká vydatná jídla není chuť, a to ostatně platí i pro zákusky. Místo hutných krémových či čokoládových dortů tak spíš oceníme nějaký lehčí ovocný nebo tvarohový moučník.
Pokud byste chtěli před létem trochu omezit i sacharidy, ale úplně se dobrot vzdát nechcete, určitě vám přijdou vhod tzv. low carb moučníky, třeba takové, které již pět let peče cukrářka Hanka z Poděbrad pod značkou Low carb v srdci, o níž jsme psali v našem starším článku.
Mohlo by vás zajímat
Mlsat se dá i bez sacharidů
Low carb neboli nízkosacharidové moučníky jsou specifické tím, že neobsahují žádné cukry (jen low carb sladidla), a je v nich i snížené množství sacharidů. Hanka do nich nedává ani klasickou mouku (tu nahrazuje ořechovými alternativami), její zákusky jsou tak vhodné nejen pro lidi s keto dietou, ale i pro diabetiky a celiaky.
Kromě různých drobných zákusků, košíčků, cukroví a podobně, peče Hanka i nádherné dorty. Její novinkou je i úžasný mechový dort – ideální moučník pro první teplé dny, na němž si můžete pochutnávat zcela bez výčitek. A na jeho speciální vpravdě jarní verzi nám Hanka dala svůj recept.
Slavný mechový dort
Mechový dort neboli „mecháč“ je jedním z dortů, které vás zaujmou ve vitríně cukrárny na první pohled, a to pro svou netradiční, pro dort poměrně netypickou barvu, a sice zelenou. Právě díky ní se dortu říká mechový, navíc se ještě většinou část upečeného korpusu rozdrobí na povrch dortu, takže pak opravdu připomíná mech. A když ještě přidáte borůvky, jahůdky nebo houbičky vymodelované z marcipánu, je iluze lesa takřka dokonalá.
Jak na low carb „mecháč“ z kopřiv?
V případě klasického mechového dortu se zelené barvy dosahuje tak, že se do těsta přidává špenát, ten ale Hanka vyměnila za bylinku, jejíž sezona právě vrcholí, a to kopřivy. „Místo kopřiv lze v nouzi použít i baby špenát, ale jarní kopřivy dodají svěží charakter a výjimečnost,“ říká pro Toprecepty o dortu sama cukrářka. Pokud vás tedy takový dort láká, můžete jej rovnou podle jejího receptu upéct. Jak na to?
Budete potřebovat: 80 g mladých kopřiv (pouze špičky), 4 vejce, 60 g erythritolu nebo jiného low carb sladidla, 80 g rozehřátého másla, 100 g jemně mletých mandlí, 30 g kokosové mouky, 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů, šťávu z ½ citronu a špetku soli. Na krém si připravte: 250 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání (min. 33 %), 30–50 g sladidla erythritol (dle chuti), pár kapek vanilkového extraktu (volitelně). Na ozdobu: kousek odkrojeného korpusu na posypání (lze vynechat), čerstvé lesní ovoce (maliny, borůvky, jahody), jedlé květy nebo lístky máty (volitelné).
- Nejprve si připravte kopřivy. Mladé kopřivy spařte ve vroucí vodě 30 vteřin, poté je prudce zchlaďte a důkladně osušte. Pak je rozmixujte je najemno s citronovou šťávou a olejem.
- Vejce se sladidlem a špetkou soli vyšlehejte do světlé pěny a do ní vmíchejte kopřivovou směs. Poté přisypejte mleté mandle, kokosovou mouku a prášek do pečiva. Promíchejte, až vznikne hladké těsto.
- Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Pečte při 165 °C (horní/dolní ohřev) asi 25–30 minut. Pak korpus vyjměte a nechte zcela vychladnout. Pokud chcete, z povrchu dortu odkrojte tenkou vrstvu a rozdrobte ji na „mech“.
- Mascarpone vyšlehejte se sladidlem a vanilkou. Přimíchejte smetanu ušlehanou do tuha a krémem potřete celý dort. Nakonec krém posypejte rozdrceným „mechem“ z těsta. Klidně ale můžete dort nechat jen potřený krémem a pak jej dozdobit ovocem nebo jedlými květy.
Něco navíc: Vynikající zákusky od Low carb v srdci můžete ochutnat také na dalším Apetit pikniku, který proběhne 14. 6. 2025 v parku Grébovka od 10 do 19 hodin.
Náš tip: Klasický mechový dort, můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více