Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fantastický mechový dort s kopřivami podle cukrářky Hanky z Poděbrad: Je bez mouky i cukru, ale chutná božsky
Zdroj: se souhlasem Low carb v srdci/koláž Toprecepty

„Mecháč“ je jedním z nejvíc trendy dortů posledních pár let. Díky hlavní ingredienci, jíž vděčí za svou typickou zelenou barvu, je už sám o sobě o trochu lehčí než jiné dorty, co jej ale zkusit udělat ještě odlehčenější a rovnou bez cukru, zkrátka low carb? 

K jaru patří lehké moučníky

Během jarních a letních měsíců se většinou snažíme trochu odlehčit jídelníček, a to nejen kvůli blížící se plavkové sezoně. V teplejších dnech zkrátka ani na nějaká vydatná jídla není chuť, a to ostatně platí i pro zákusky. Místo hutných krémových či čokoládových dortů tak spíš oceníme nějaký lehčí ovocný nebo tvarohový moučník

Pokud byste chtěli před létem trochu omezit i sacharidy, ale úplně se dobrot vzdát nechcete, určitě vám přijdou vhod tzv. low carb moučníky, třeba takové, které již pět let peče cukrářka Hanka z Poděbrad pod značkou Low carb v srdci, o níž jsme psali v našem starším článku. 

Mlsat se dá i bez sacharidů

Low carb neboli nízkosacharidové moučníky jsou specifické tím, že neobsahují žádné cukry (jen low carb sladidla), a je v nich i snížené množství sacharidů. Hanka do nich nedává ani klasickou mouku (tu nahrazuje ořechovými alternativami), její zákusky jsou tak vhodné nejen pro lidi s keto dietou, ale i pro diabetiky a celiaky.

Kromě různých drobných zákusků, košíčků, cukroví a podobně, peče Hanka i nádherné dorty. Její novinkou je i úžasný mechový dort – ideální moučník pro první teplé dny, na němž si můžete pochutnávat zcela bez výčitek. A na jeho speciální vpravdě jarní verzi nám Hanka dala svůj recept

Slavný mechový dort

Mechový dort neboli „mecháč“ je jedním z dortů, které vás zaujmou ve vitríně cukrárny na první pohled, a to pro svou netradiční, pro dort poměrně netypickou barvu, a sice zelenou. Právě díky ní se dortu říká mechový, navíc se ještě většinou část upečeného korpusu rozdrobí na povrch dortu, takže pak opravdu připomíná mech. A když ještě přidáte borůvky, jahůdky nebo houbičky vymodelované z marcipánu, je iluze lesa takřka dokonalá. 

Jak na low carb „mecháč“ z kopřiv?

V případě klasického mechového dortu se zelené barvy dosahuje tak, že se do těsta přidává špenát, ten ale Hanka vyměnila za bylinku, jejíž sezona právě vrcholí, a to kopřivy. „Místo kopřiv lze v nouzi použít i baby špenát, ale jarní kopřivy dodají svěží charakter a výjimečnost,“ říká pro Toprecepty o dortu sama cukrářka. Pokud vás tedy takový dort láká, můžete jej rovnou podle jejího receptu upéct. Jak na to? 

Budete potřebovat: 80 g mladých kopřiv (pouze špičky), 4 vejce, 60 g erythritolu nebo jiného low carb sladidla, 80 g rozehřátého másla, 100 g jemně mletých mandlí, 30 g kokosové mouky, 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů, šťávu z ½ citronu a špetku soli. Na krém si připravte: 250 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání (min. 33 %), 30–50 g sladidla erythritol (dle chuti), pár kapek vanilkového extraktu (volitelně). Na ozdobu: kousek odkrojeného korpusu na posypání (lze vynechat), čerstvé lesní ovoce (maliny, borůvky, jahody), jedlé květy nebo lístky máty (volitelné).

  1. Nejprve si připravte kopřivy. Mladé kopřivy spařte ve vroucí vodě 30 vteřin, poté je prudce zchlaďte a důkladně osušte. Pak je rozmixujte je najemno s citronovou šťávou a olejem.
  2. Vejce se sladidlem a špetkou soli vyšlehejte do světlé pěny a do ní vmíchejte kopřivovou směs. Poté přisypejte mleté mandle, kokosovou mouku a prášek do pečiva. Promíchejte, až vznikne hladké těsto.
  3. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Pečte při 165 °C (horní/dolní ohřev) asi 25–30 minut. Pak korpus vyjměte a nechte zcela vychladnout. Pokud chcete, z povrchu dortu odkrojte tenkou vrstvu a rozdrobte ji na „mech“.
  4. Mascarpone vyšlehejte se sladidlem a vanilkou. Přimíchejte smetanu ušlehanou do tuha a krémem potřete celý dort. Nakonec krém posypejte rozdrceným „mechem“ z těsta. Klidně ale můžete dort nechat jen potřený krémem a pak jej dozdobit ovocem nebo jedlými květy.

Něco navíc: Vynikající zákusky od Low carb v srdci můžete ochutnat také na dalším Apetit pikniku, který proběhne 14. 6. 2025 v parku Grébovka od 10 do 19 hodin.

Náš tip: Klasický mechový dort, můžete upéct podle našeho video receptu

Apetit piknik 2025

Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.

Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti. 

Slavné tváře na Apetit pikniku

Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.

 

 

Recepty k tomuto článku