Zelený mechový dort

Suroviny

Dortový korpus:
250 g čerstvého baby špenátu
3 vejce (M)
180 g cukru krupice
175 ml rostlinného oleje
strouhaná kůra z poloviny BIO citronu
1 lžíce citronové šťávy
310 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
Krém:
500 g mascarpone
170 g moučkového cukru
1 g mleté vanilky
400 g smetany (31%) ke šlehání
Na ozdobení:
čerstvé maliny (nebo borůvky)

Postup přípravy receptu

  1. Špenát rozmixujeme. Troubu zapneme rozehřát na 170 °C.

  2. Vejce našleháme s cukrem do světlé pěny (hmota zdvojnásobí svůj objem).

  3. Za stálého šlehání pomalu přilijeme olej.

  4. Do našlehané hmoty přidáme špenát, kůru a šťávu z citronu, vše promícháme šlehačem a už bez šlehače po částech přimícháme mouku s práškem do pečiva.

  5. Těsto vlijeme do olejem vymazané a moukou vysypané (či pečícím papírem vyložené) dortové formy o průměru 24 cm, vložíme do nahřáté formy a pečeme 45-50 minut. Propečenost můžeme zkontrolovat vpíchnutím špejle, která musí po vytažení zůstat suchá.

  6. V misce smícháme mascarpone s cukrem a vanilkou, přilijeme šlehačku a vše vyšleháme do tuha.

  7. Upečený a vychladlý korpus rozřízneme na 3 pláty - dva stejně silné, jeden (odříznutý vrch korpusu) trochu tenčí a ten v míse prsty rozdrobíme na drobky.

  8. Spodní plát korpusu potřeme krémem a přiložíme druhý plát korpusu, který také potřeme krémem. Stejně tak potřeme i boky dortu.

  9. Zelenými drobečky vydatně posypeme povrch i boky dortu, zboku drobečky k dortu dlaní přitlačíme. Nakonec dort ozdobíme čerstvým ovocem.

Komentáře k receptu Zelený mechový dort

K receptu nejsou žádné komentáře.