Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché mechové cupcakes: Recept na sladké mini dortíčky, které vás dostanou svou barvou a úžasnou chutí
Zdroj: Toprecepty, Kacenka996

Plánujete oslavu, čekáte návštěvu nebo jen zkrátka máte chuť na něco sladkého? Pokud se vám nechce do pečení dortu, ideálním moučníkem pro takovou příležitost jsou cupcaky, třeba ty mechové, inspirované slavným mechovým dortem. Tyto malé dortíky vypadají dokonce možná ještě půvabněji než samotný „mecháč“

Mechový dort - hit cukráren

Kdo by neznal mechový dort? Zákusek zelené barvy, který vypadá, jako by byl opravdu obrostlý mechem se stal v posledních letech hitem mnoha kaváren. Jak jsem psali v našem starším článku, proslavila jej slavná brněnská cukrářka Šárka Divácká a na její dort dnes existuje spousta receptů, které kopírují originál nazvaný Buď mech.  

Na dortu je výjimečná nejvíc jeho zelená barva, jíž se ovšem nedosahuje žádným potravinářským barvivem, ale pro dort poměrně netypickou ingrediencí, a sice špenátem. Přesto však dort je sladký, krásně voní po vanilce a samotný špenát v něm není téměř vůbec cítit. 

„Mecháč“  jako cupcakes

I když samotný „mecháč“ , vypadá nádherně, ne vždy je velký dort úplně praktický. Třeba na dětskou párty nebo nějaký večírek se víc hodí malé jednoporcové dortíky cupcakes, které není nutné krájet a každý si jich vezme tolik, kolik chce. Navíc tyto mini zákusky vypadají na mísách nebo stojanech velmi efektně.

Cupcakes se dají udělat v mnoha příchutích, mohou však být i zmenšenou verzí slavných dortů. Právě těsto na ten mechový se na cupcakes báječně hodí, neboť tyto malé dortíky vyžadují vláčnější těsto, aby nebyly moc suché. A právě špenát mu v tomto ohledu jen prospěje.

Jaké těsto na cupcakes?

Mechové cupcakes lze udělat ze stejného těsta jako mechový dort a jejich příprava je poměrně snadná. Pečou se ve formě na muffiny nebo v papírových či silikonových košíčcích.  Jen je třeba myslet na to, abyste dortíků udělali o trochu víc. Potřebujete získat materiál na rozdrobení a posypání vršků.

Zeleným drobečky se totiž nakonec moučník posype a díky nim vypadá jako pokrytý mechem. U dortu se tyto drobky získávají z odříznuté vypouklé horní části dortu, tady je třeba si na ně připravit muffiny navíc, které pak rozdrobíte. 

Špenát může být i mražený

Nejdůležitější ingrediencí u mechových cupcakes je stejně jako u dortu rozmixovaný špenát, který dodá těstu zelenou barvu. Nejvhodnější je baby špenát, který i v zimě koupíte snad v každém supermarketu. Pokud byste na něj ale přece jen nenarazili, můžete jej nahradit i listovým špenátem mraženým.

Ten je třeba nejprve rozmrazit a pak nechat okapat. Dobré je jej i trochu vymačkat, abyste s ním do těsta nedostali moc vody. Připravte se ovšem na to, že s mraženým špenátem nedosáhnete tak svěží zelené barvy jako s tím čerstvým. Případně si ovšem můžete vypomoci trochou zeleného potravinářského barviva

Smetanový krém na ozdobu

Klasický mechový dort se promazává svěžím smetanovým krémem. Ten můžete připravit z lučiny nebo jiného čerstvého smetanového sýra, trochu tučnější je kombinace mascarpone se šlehačkou, odlehčený krém můžete udělat z tvarohu či ricotty, které rovněž smícháte se smetanou ke šlehání.

Krém je pak vhodné nejen dosladit, ale i dochutit citronovou šťávou a kůrou a vanilkou. Tento krém je vhodný i k nazdobení cupcaků. Stačí jej dát do cukrářského sáčku a nanést na upečené mini korpusy. Hotový krém už nakonec jen posypete zelený drobečky. 

A čím mechové cupcakes dozdobit? Na zdobení se hodí nejlépe ovoce jako maliny, borůvky nebo zrníčka granátového jablka. Na zeleném podkladu také hezky vyniknou jedlé květy, pro děti pak na cupcakes můžete vymodelovat houby nebo broučky z marcipánu či modelovací hmoty

Recept na mechové cupcakes

Pokud vás tato zmenšená verze mechového dortu zaujala, můžete si ji rovnou upéct podle našeho ověřeného receptu

Budete potřebovat: 1 hrnek cukru, 0,5 hrnku oleje, 1 vejce, 1 hrnek mléka, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 100 g čerstvého baby špenátu, 1 balení kandovaného ovoce. Na krém si připravte: 2 zakysané smetany, 1 smetana ke šlehání 33%, 2 vanilkové cukry, 1 lžíci rumu a ovoce na ozdobu. 

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Do vhodné nádoby nalijte hrnek mléka a v něm rozmixujte baby špenát. Přidejte zbytek surovin určených na těsto a pořádně promíchejte. Pokud se těsto zdá moc husté, můžete přidat ještě trochu mléka.
  2. Papírové košíčky naplňte až po okraj těstem a dejte do formy na muffiny. Pokud nemáte formu, nechte víc papírových košíčků v sobě, do nich pak těsto nalijte a pečte na plechu. Doba pečení je asi 20-25 minut.
  3. Krém připravte tak, že vyšlehejte šlehačku, přidejte cukr, zakysanou smetanu a nakonec lžíci rumu. Dva až tři vychladlé muffiny rozdrobte. Nakonec na muffiny naneste krém a posypejte je drobečky muffinů. Hotové cupcakes dozdobte ovocem. 

Náš tip: Klasický mechový dort si pak můžete udělat podle našeho video receptu


 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den bramborových lupínků

Den bramborových lupínků

Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více

Marie

Nejnovější recepty Více