Jak pěstovat cuketu ze semínek? Nenáročná rostlina vyžaduje jen pravidelnou zálivku, odmění se bohatou úrodou
17. 5. 2025 Zahrada
Na pěstování vcelku nenáročná zelenina ovládla české zahrady a v létě pak i jídelníček mnoha rodin. Přestože se jí většinou daří i u naprostých zahradnických amatérů, trochu pozornosti při výsadbě a péči přece jenom potřebuje.
Cuketa je plná vitaminů a minerálů
V mnoha domácnostech už koncem léta nechce cuketu nikdo ani vidět. Cuketových lodiček, placek či moučníků, v jejichž těstě hraje cuketa hlavní roli, už mají dost. Cuketa ale není žádná Popelka mezi zeleninami, i když to tak v létě někdy vypadá.
Skvěle se hodí na redukční diety, protože ve 100 g je pouze 17 kalorií, obsahuje 90 procent vody a pouhá 4 procenta sacharidů. To ale není všechno. Zanedbatelný není obsah vitaminů skupiny B, najdeme v ní i vitaminy C, E či provitamin A (betakaroten). Z minerálních látek jsou zastoupeny draslík, železo, hořčík, vápník, zinek, fosfor a měď. Nejvíce těchto zdraví prospěšných látek je ve slupce.
Mohlo by vás zajímat
Kdy sázet cukety
Sazenice cuket je možné přespěstovat a pak vysadit. Mnohem jednodušší je vysévat semínka přímo na záhonu. To je možné od začátku května, vhodnější je počkat s výsadbou po „zmrzlých“ – právě teď je ideální doba. Z první úrody se budete těšit asi 50 dnů po zasazení semínka, tedy cca na přelomu června a července. Pak bude cuketa plodit až do prvních mrazíků.
Mohlo by vás zajímat
Kde sázet cukety
Než připravíme záhon na cukety, je dobré vědět, s jakými sousedy se rostliny snesou a s kterými se nekamarádí. Fazole, hrách, cibule, ale i bazalka nebo heřmánek mohou bez problémů růst v sousedství. S okurkami se ale cuketa nesnese, pokud jsou tyto dva druhy zeleniny blízko sebe, neprospívá ani cuketa, ani okurka.
- Stanoviště
Cuketa je nenáročná na druh půdy, vyroste i na hromadě kompostu. Potřebuje ale dostatek živin a vláhu. Má ráda sluníčko, proto jí vyberte slunné stanoviště. - Výsadba
Před výsevem je dobré půdu zakrýt na několik dní černou fólií, aby se prohřála. Semínka vyséváme při teplotě minimálně 10 °C. V zemi vytvoříme hnízda, vzdálená od sebe minimálně 80 cm. Do každého hnízda pak vložíme tři semínka. Po vyklíčení dvě nejslabší odstraníme a ponecháme jen to nejsilnější. - Zalévání
Cukety potřebují hodně vláhy. V deštivých dnech to za nás vyřeší příroda, jinak je stačí zalévat ob den, ale opravdu důkladně, a to až ke kořenům. Pozor přitom na zamokření listů, mohly by se na nich usadit plísně. - Hnojení
U cuket je skvělé, že vyrostou i bez hnojení. Jejich plody jsou pak ovšem malé a zatvrdlé. Pokud před vysetím půdu vyživíme hnojem nebo kompostem a důkladně zalijeme, není nutné je později hnojit. Kompost se může přidat také zhruba 14 dní po výsadbě. Pro bohatou úrodu je v období plodnosti vhodné přihnojit rostliny hnojivy na plodovou zeleninu. - Další péče
Cukety zaberou poměrně dost místa, pokud nemáme dost prostoru, obtočíme stonky kolem tyček, variantou je i laťková mříž.
S těmto jednoduchými zásadami můžeme pěstovat cuketu bez obav.
Náš tip: Z bohaté úrody cuket můžete mj. uvařit i falešný segedín podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
cuketa.eu: Pěstování cuket
vimcojim: Zdravá a chutná cuketa
culinabotanica.cz: Jednoduchý návod na pěstování cuket
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Jaké známe druhy octa a na co vše je můžeme využít? Velký přehled vám poradí
Ocet je nedílnou součástí zásob z naší kuchyně. Vzniká přírodním kvašením alkoholu, a proto se pro jeho základ může použít nejen líh, ale i třeba… Číst více
16 rychlých fastfoodových pokrmů, které si můžeme připravit jednoduše a zdravě i doma
Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání.… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více