Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivová jícha aneb Výluh z kopřivy: Zázračné hnojivo na keře i zeleninu funguje i jako postřik na mšice a je úplně zadarmo
Zdroj: Photo by form PxHere, 1350433, CC0

Žahavá kopřiva dvoudomá je někdy úporný plevel, kterému se dobře daří v našich zahradách. Vytrhávání kopřiv nepatří k oblíbeným zahradnickým činnostem, protože jejichž žahavé chloupky se často probojují i přes gumové rukavice. Ale pozor, tahle rostlina může zahradě taky dost pomoci!

Co víme o kopřivách?

Kopřivě se daří ve všech oblastech mírného pásu Evropy a Asie. Roste na louce, při cestách i na našich zahradách. Tam moc oblíbená není, protože při jejím odstraňování se většinou nevyhneme nepříjemnému požahání a následné alergické reakci.

Žahání mají na svědomí chlupy kopřivy, které porůstají celou rostlinu a obsahují histamin (látka navozující alergické reakce) a kyselinu mravenčí. Při kontaktu s rostlinou se může naše pokožka tímto žahavým sekretem nepříjemně popálit. Tato rostlina pak dala i lidový název alergickým reakcím na kůži  – „kopřivka“.

O kopřivách se říká, že ochuzují půdu o minerály a vitaminy tím, že je vstřebávají a koncentrují ve svých listech. Toho využívá nejen přírodní medicína, ale i zahradníci.

Jak se využívá kopřiva?

Kopřiva samozřejmě není jen protivný plevel. Už naši předci ji využívali v lidovém léčitelství i v kuchyni. Nejen kopřivová polévka nebo kopřivový špenát na jaře obohatily jídelníček, vždyť taková velikonoční nádivka bez kopřiv nemá tu správnou chuť!

Proč zahrádkáři používají kopřivovou jíchu?

Podívejme se ale na zahradu. Stále více se dnes vracíme k ekologickému zemědělství a omezujeme chemii na zahradách a zahrádkách. A mezi osvědčená a staletími prověřená hnojiva patří tzv. kopřivová jícha.

Jde o výluh z kopřiv, který se využívá jako hnojivo. Tento koktejl vitaminů a minerálů prospívá mj. zelenině i okrasným dřevinám v době růstu. Roztok se používá se zálivkou ke kořenům.

Jak připravit kopřivovou jíchu?

Základem jsou mladé kopřivy, které ještě nezačaly kvést, to bývá v období od března do května. Právě teď je ideální čas pustit se do trhání kopřiv a výrobu jíchy.

Kopřivy natrháme nebo nasekáme na větší kusy, a vložíme do nádoby (cca asi do dvou třetin její výšky), zalijeme vodou (předem odstátou) tak, aby byly ponořené, přiklopíme poklicí a necháme kvasit 3 až 4 týdny. Během té doby občas hmotu promícháme.

Hotový výluh poznáme mj. podle jeho hodně tmavé barvy, a když vidíme, že se zastavil proces kvašení.

Kvasící se se směs nijak vábně nevoní, proto je lepší nechat ji v odlehlejší části zahrady.

Vykvašený nálev přecedíme a uchováme v chladu. Jde o velmi silný koncentrát, který používáme naředěný v poměru 1:10. A jak jsme uvedli, zaléváme s ním ke kořenům rostlin jako výživu, listy by se spálily. Používáme jednou za dva týdny u mladších rostlin a rostlin v růstu, plodícím a kvetoucím rostlinám stačí jednou za čtyři týdny.

Jak kopřivová jícha pomáhá proti mšicím?

Mšice a další škůdci dokáží zahrádkářům znepříjemnit život. I v tomto případě je při jejich likvidaci prioritou ekologie. A vyplatí se využít různé babské rady. Mezi nimi najdete i tipy, jak využít právě kopřivovou jíchu.

A jak připravit postřik proti škůdcům? 1/2 kg celých čerstvě natrhaných kopřiv i s očištěnými kořeny zalijeme 1/2 litrem vody a necháme dva týdny kvasit. Přecedíme a neředěný roztok využíváme jako postřik.

Stříkejte přímo na napadené části rostlin, a to nejlépe ráno nebo večer, když nesvítí prudké sluníčko, aby se rostliny nespálily. Většinou je ale třeba postřik opakovat ještě dvakrát či třikrát, a to vždy po dvou týdnech

Náš tip: Pokud máte kopřiv hodně, můžete si z nich vyrobit výborný sirup podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

kniha Domácí bylinář, Euromedia 2012

nkz.cz: Na co je dobrá kopřivová jícha

zahranickakucharka.cz: Nechcete na zahradě chemii? Připravte si kopřivový výluh a doplňte rostlinám živiny přírodní cestou!

lekarna.cz: Kopřiva dvoudomá

Recepty k tomuto článku