Domácí ruské vejce: Retro lahůdka plná chutí skvěle poslouží jako vydatná svačina, ale i jako součást pohoštění
21. 5. 2025 Vaření
Tato retro lahůdka byla vyhlášeným pokrmem zejména na konci minulého století. Jistě, můžete ji koupit stále v obchodě, nicméně, nebude přece jen chutnat lépe, když ji připravíte doma? A možná i zavzpomínáte...
Domácí ruské vejce
Ruské vejce – pro někoho vzpomínka na slavnostní tabule 80. a 90. let, na cesty do lahůdkářství, pro jiného stále oblíbená pochoutka, která nechybí na žádné rodinné oslavě. Někdo si toto jídlo dává jako svačinu. Vejce natvrdo, bramborový salát, výběr uzenin, zelenina a majonézový přeliv. Vše dohromady tvoří takzvané ruské vejce.
Ačkoli název „ruské vejce“ může svádět k hledání kořenů někde východně od nás, nejspíš jde o český fenomén. Variant, kde se pokrm vzal, se nabízí hned několik. Jedna hovoří o tom, že může souviset s tzv. Olivier salátem, který vznikl v 19. století v Moskvě. Vytvořil ho francouzský šéfkuchař Lucien Olivier a salát pak byl populární v carském Rusku. Naše verze se od něj v mnohém liší – je jednodušší, praktičtější a především dokonale přizpůsobená našim chuťovým buňkám.
Jiná varianta je méně luxusní a odkazuje na někdejší automat Koruna v Praze. Zhruba v polovině 20. století měl vymyslet místní provozní se šéfkuchařem využití ingrediencí, kterým končila doba spotřeby. Provozní Hliňák je spojil do jednoho jídla a nazval ho jako ruské vejce, což mělo zajistit snadnější cestu ke schválení.
Domácí ruské vejce se skvěle hodí jako předkrm, lehká večeře, svačina, nebo také třeba jako součást obložené mísy. Největší výhodou je, že si ho můžeme upravit podle svých chutí – někdo přidá více zeleniny, připraví bramborový či vlašský salát, jiný zase raději přidá pikantní klobásu nebo jemnější šunku.
Na konci článku najdete klasický recept, který může posloužit jako inspirace. Připravte si ho doma – rychle a jednoduše.
Mohlo by vás zajímat
Jak přichystat domácí majonézu
Na její přípravu stačí jen základní ingredience, které má každý doma – vejce, olej, citronová šťáva a sůl a pepř. Příprava majonézy není složitá, i tak se může pokazit. Na co nezapomenout? Vajíčka by neměla být příliš studená, včas je vyndejte z lednice, snadno se omáčka může srazit. Ingredience je třeba důkladně vyšlehat metličkou. Majonéza pak bude hustá a hladká.
Svačina je často opomíjené a porůznu odsouvané jídlo. Přitom má v sobě potenciál, který je třeba využít – může nám dodat nejen rychlou energii, se kterou vydržíme do hlavního jídla, ale také vitaminy…

Jak připravit domácí ruské vejce
Na jednu porci potřebujete: 1 vejce, bramborový salát, šunku, vysočinu, gothaj, plátkovou anglickou slaninu, plátkový sýr, sterilovaný hrášek, kyselou okurku, červenou papriku, ledový salát, majonézu, hořčici, lák od okurek (dle chuti) a petrželku na ozdobu.
Jak na to? Vejce vařte ve vroucí vodě zhruba 10 minut, pak ho nechte vychladnout a oloupejte.
Do mističky dejte naspod bramborový salát, na něj usaďte vejce a kolem obložte dle libosti zeleninu a uzeniny se sýrem.
Nahoru dozdobte majonézou, kterou smíchejte s trochou hořčice a lákem od okurek. Vše podle vlastní chuti. Posypejte petrželkou.
Náš tip: Pokud máte rádi retro jídla, můžete si připravit třeba pochoutkový salát, který je stále velmi oblíbený, podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více