Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašský salát podle normy ČSN: Důležité je dodržet správný poměr surovin, dochucovat postupně a výsledek bude perfektní
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Vlašák patří mezi oblíbenou bufetovou klasiku. Vlašský salát podle normy ČSN si snadno připravíte doma a chutnat vám bude úplně stejně jako v dětství. A teď v období svátků se hodí i na chlebíčky.

Kde se vzal vlašský salát 

Vlašský salát není moderním výmyslem, má za sebou poměrně dlouhou historii. Navazuje na německý Fleischsalat (masový salát), který se často připravoval i ve Francii jako salat de boeuf. Původní vlašský salát ovšem měl jinou podobu, ve které byly zbytky různých druhů mas, zalité majonézou. Později byly přidány brambory, zelenina a třeba jablka. Recept na vlašský salát ve své kuchařce měla i M. D. Rettigová. Nechyběl v něm úhoř, kapary a omáčka z uvařeného žloutku, bobkového listu, cibule, sardinek, vinného octa a provensálského oleje. 

Jak se změnil vlašák

V poválečných letech se recept naprosto změnil, protože chyběly suroviny. Majonéza se míchala z vody, octa, sušeného vaječného prášku a škrobové moučky. K tomu se využívala zelenina z konzervy a recept byl bez ryb. Recept upravil podnik Pramen a brambory se staly hlavní surovinou, doplněnou o kořenovou zeleninu a šunkový salám.

Za socialismu všude chutnal vlašský salát stejně, byl pevně daný normou ČSN 50142 z roku 1976 a přesné poměry surovin se nesměly měnit. Takový salát měl být z dobrých surovin, svěží, kyprý a dostatečně spojený majonézou. I dnes si můžeme připravit přesně takový salát s využitím příslušné normy ČSN a dát ho třeba na některém ze svátečních chlebíčků.

Na co dát pozor při přípravě vlašského salátu podle ČSN

Pokud si chceme vychutnat vlašský salát, který jsme si dávali kdysi v bufetech, je třeba dodržet především poměr brambor, salámu, mrkve a celeru. 

Sáhnout bychom měli po bramborách varného typu A a uvařit je ve slupce. Zůstanou hezky pevné. Ze salámů můžeme vybrat junior nebo dobrý šunkový a nakrájet ho na nudličky

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak na vlašský salát podle normy ČSN

Na přípravu vlašského salátu budete potřebovat: 500 g salátových brambor (varný typ A), 240 g salámu junior (nebo šunkového) vcelku, 100 g kyselých okurek, 20 g sterilovaného hrášku, 40 g vařeného celeru, 60 g vařené mrkve, 200 g majonézy, 20 g plnotučné hořčice, 5 g worcesteru, 15 g octa (i méně, dle chuti), 10 g cukru, 10 g soli a 0,5 g mletého černého pepře.

Jak na to? Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Uvařené brambory, mrkev a celer nakrájejte na kostičky, salám na tenké nudličky, okurky nadrobno. Do mísy dejte majonézu, hořčici, worcester, část octu, cukr, pepř, trochu osolte a promíchejte. Přidejte pokrájenou zeleninu, salám a sterilovaný hrášek. Ochutnejte, případně dochuťte a nechte uležet v lednici. Před podáváním ještě promíchejte.

Náš tip: Připravte si vlašský salát podle normy ČSN podle tohoto videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více