Salát ze surimi tyčinek: Jednoduchou východoslovanskou specialitu připravíte během chvilky a ještě rychleji zmizí ze stolu
22. 5. 2025 Vaření
S krabím masem sice nemají nic společného, jako jeho náhražka fungují ale surimi tyčinky skvěle. A to platí i pro tento svěží salát s okurkami, vajíčky a kukuřicí, jemuž dodávají lehce krabí či krevetovou příchuť. Na letní party nebo grilovačku je jako dělaný.
Neobvyklý letní salát
Hledáte-li nějaký nový recept na vynikající salát, který se bude hodit pro nadcházející teplé dny, ale přitom bude i dostatečně sytý, možná vás osloví ten se surimi tyčinkami. Jde o ideální obměnu klasických salátů s kuřecím masem, šunkou nebo sýry. Surimi tyčinky mu ovšem dodají lehký přímořský nádech.
Mohlo by vás zajímat
Surimi tyčinky nejen na pomazánku
Surimi tyčinky jsou specialitou, která byla a stále je u nás hodně oblíbená jako náhražka drahého krabího masa nebo krevet. Vyrábí se sice z namletého rybího masa, ale svou barvou krabí maso hodně připomínají, proto se často používají pro přípravu chlebíčků à la krab.
Jsou totiž hlavní ingrediencí pomazánky na tyto chlebíčky, s oblibou se dávají i do různých krevetových koktejlů a do podobných jídel do nichž chceme vnést lehký mořský tón.
Salát s krabí příchutí
Jsou ovšem i vynikající surovinou do různých salátů, třeba jako je tento zeleninový. Salát ze surimi tyčinek pochází z Ukrajiny a okolních zemí, kde je dodnes velmi oblíbený. Často se tam připravuje na oslavu nového roku, ale vlastně při jakékoliv slavnostnější příležitosti. Vždy se ho pak dělá velké množství, ale nikdy to nestačí, neboť je tak dobrý, že se během chvilky sní.
Vydatný díky majonéze a vajíčkům
Salát ze surimi tyčinek je ovšem převážně zeleninovým salátem. Kromě tyčinek do něj patří i okurka a zrníčka kukuřice, která mu dodají křupavost, svěží barvu a ještě lehce nasládlou chuť. V některých receptech najdete i hrášek. Pokud byste chtěli salát chuťově výraznější, můžete do něj vmíchat ještě jarní cibulku nakrájenou nadrobno.
Zdrojem bílkovin jsou v něm kromě surimi tyčinek i vajíčka, sytost salátu je ovšem možné zvýšit i pomocí tvrdého sýra nakrájeného na kostičky. Salát je poměrně vydatný, v čemž mu pomáhá z velké části i majonéza, můžete si jej ale trochu odlehčit pomocí kysané smetany nebo bílého jogurtu.
Jak na salát se surimi tyčinkami?
Pokud máte rádi saláty s lehce přímořským nádechem, určitě tento vyzkoušejte. Můžete si být jisti, že pak ho budete připravovat na každou oslavu. A jak na něj?
Budete potřebovat: 200 g surimi tyčinek, 100 g okurky, 2 vajíčka, 100 g kukuřice z konzervy nebo mražené, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř, citronovou šťávu podle chuti a bylinky na ozdobu.
- Surimi tyčinky oloupejte z fólie a nakrájejte nadrobno. Okurku omyjte, případně oloupejte a rovněž nakrájejte na kostičky. Vajíčka uvařte natvrdo a rovněž je nekrájejte. Kukuřice slijte, nebo, pokud používáte mraženou, rychle povařte v horké vodě a ihned zchlaďte.
- Poté všechny ingredience dejte do misky a přidejte k nim majonézu a citronovou šťávu. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Salát pak dejte na chvíli od lednice a můžete jej podávat. Pokud máte rádi kopr, můžete jej nasekaný do salátu vmíchat. Případně jej lze ozdobit jen petrželkou. Podávejte jej samotný, jako přílohu ke grilovanému masu nebo s čerstvým pečivem.
Náš tip: Krabí pomazánku ze surimi tyčinek můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový),… Číst více
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Čokoládová ganache (ganáš) je druh měkké polevy. Je velmi jednoduché ji vyrobit a stačí nám dvě suroviny. Hodí se nejen k polévání dortů, ale i… Číst více
V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Jedním z příkladů pikantního pokrmu je kapustnica (zelňačka). Ta vánoční je opravdu bohatá. Kromě kysaného zelí obsahuje sušené houby, papriku… Číst více
Retro okénko: Zeleninová obloha je český fenomén. Lidé ji milují, šéfkuchaři nenávidí
Zdeněk Pohlreich ji označil za rakovinu české… Číst více
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Češi jsou národem houbařů! Uklidňující procházka… Číst více
Grilování levou zadní: Zkuste uzený slovenský sýr oštiepok! Pochutnáte si tak, jako by to bylo maso!
I když se pomalu ochlazuje, stále ještě není… Číst více
Osúch je jedním z pokladů slovenské lidové kuchyně. Poradíme s jeho přípravou
Osúchy se pekly z nekvašeného chlebového těsta s podílem vařených brambor. V současnosti se připravují z kynutého těsta a velkého množství česneku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více