Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí roštěná patří k těm svátečním nedělním jídlům, která nikdy nezklamou a potěší chuťové buňky. Roštěná podle prababičky Anežky je výborná třeba s domácími houskovými knedlíky.

Hovězí roštěná

Hovězí roštěná patří k pokrmům, které voní svátečním nedělním obědem i vzpomínkami na dětství. Je to jedno z těch jídel, na která se nezapomíná – ačkoliv může působit jednoduše, skrývá v sobě obrovskou šanci potěšit všechny smysly. Delší dušení dodává masu jemnost a omáčka je díky cibuli, hořčici a mrkvi krásně vyvážená a plná chuti.

Když jídlo připravujeme s vývarem, bude jídlo ještě lahodnější. Připravte si výbornou hovězí roštěnou podle videoreceptu v úvodu článku a vychutnejte si ji třeba s houskovým knedlíkem.

Jak správně připravit cibulku

Správné osmažení cibulky je malá kuchařská alchymie – jednoduchý krok, který má ale obrovský vliv na výslednou chuť jídla. Jak na to, aby byla cibulka zlatavá, voňavá, a přitom nezhořkla?

Na smažení je nejlepší použít olej (např. řepkový nebo slunečnicový) nebo sádlo. Máslo není vhodné, protože má nižší bod přepálení – snadno se připálí. V našem případě níže uvedeného receptu máme olej ze smažení masa. Protože už jsme s ním pracovali, je potřeba pokračovat s cibulkou opatrně, abychom ji nezničili. 

Cibulku pokrájenou na pravidelné jemné kostičky – aby se smažila rovnoměrně a nepálila se tam, kde jsou kousky tenčí, dáme na rozehřátou pánev a na středním až mírném plameni ji mícháme, aby se nezačala přichytávat nebo připalovat.

Cibuli smažíme pomalu, klidně i 5–10 minut, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Pokud má zhnědlé okraje a ještě je bledá, byla teplota příliš vysoká.

Zlatavá barva je ideální. Pokud cibulka příliš ztmavne, může být hořká. 

Hovězí roštěná podle prababičky Anežky

Na 4 porce hovězí roštěné budete potřebovat: 8 plátků hovězí roštěné, 2-3 lžíce oleje (nebo podle potřeby), 1 velkou cibuli, hladkou mouku (podle potřeby), vývar (nebo vodu), 2-3 lžičky plnotučné hořčice, 1 mrkev, sůl a mletý pepř.

Jak na to?

  1. Velkou cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Mrkev oloupejte, nakrájejte ji na tenká kolečka nebo půlkolečka. 
  3. Plátky hovězí roštěné omyjte, osušte a z obou stran je osolte a opepřete. Nakonec je poprašte hladkou moukou.
  4. V pánvi rozehřejte olej a maso na něm zprudka orestujte.
  5. Maso vyndejte z pánve a udržujte v teple.
  6. Ve výpeku osmažte cibuli.
  7. Maso vraťte zpět do pánve a podlijte vývarem nebo vodou.
  8. Duste do změknutí 45-60 minut. Podle potřeby podlévejte.
  9. Měkké maso vyndejte. Přidejte mrkev a vařte ji do změknutí.
  10. Šťávu s mrkví a cibulkou rozmixujte v hluboké míse do hladké omáčky a vraťte ji do pánve. Přihřejte.
  11. Přidejte plnotučnou hořčici, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  12. Maso vraťte do omáčky a krátce prohřejte.
  13. Podávejte třeba s houskovým knedlíkem

Recepty k tomuto článku