Retro okénko: Hořčice od Labeny stávala 7,60 Kč a sklenice od ní nazývané hořčičáky se zásadně nevyhazovaly
20. 5. 2025 Historie a zajímavosti
Kdo v dobách socialismu neměl doma některou z těchto sklenek od hořčice, téměř jako by nebyl. Děti z nich pily vodu se šťávou, dospělí zase kořalku nebo víno a mnozí ji mají doma dodnes. Balení této hořčice se tak využilo nadvakrát – nejdřív se snědla samotná hořčice a pak se i léta používala sklenice.
Hořčice ve skle
Hořčice se v časech před rokem 1989 sice prodávala i v plastových kelímcích podobných, jaké máme dnes, mnohem větším hitem ale byly hořčice ve skle. Tento skleněný obal si totiž lidé nechávali i po vyjedení obsahu a pak jej používali jako sklenice na různé nápoje. Tyto sklenice byly tak oblíbené, že dokonce získaly svůj vlastní název, a to hořčičáky.
Mohlo by vás zajímat
Ze silného skla i na kávu
Sklenky od hořčice (ve stejných se prodávaly tenkrát i marmelády), tehdy z Modřic u Brna, se používaly již dříve, zřejmě už v sedmdesátých letech a možná ještě předtím. Jejich předností bylo, že byly zkosené a ze silného skla, takže hodně vydržely a dala se do nich připravit i káva.
Ti, kteří měli tu možnost nakupovat v Tuzexu, si nechávali také skleničky od hořčice z dovozu. Mnozí se však pamatují až sklenice pozdější (tedy z osmdesátých let) – od značky Labena s obrázkem velblouda nebo sklenici s nápisem Bona.
Hořčice Bona z Bohušovic
Tyto hořčice vyráběl podnik Severočeské konzervárny a drožďárny, pod nějž spadala kromě hořčičárny Labena sídlící v Bohušovicích nad Ohří v severozápadních Čechách třeba i octárna v Litoměřicích.
V Labeně vyráběli i sterilovanou zeleninou v nálevu, nejznámější ovšem byla jejich hořčice Bona uzavřená plastovým víčkem, která se prodávala ve sklenicích dvou velikostí (menší 120 g stála 4,60 Kčs, větší o váze 230 g 7,60 Kčs). Kromě toho se prodávala ještě hořčice orientální za 7,60 Kčs s vyobrazením velblouda či pyramidy. Na tehdejší dobu šlo o poměrně drahý výrobek, není tedy divu, že se sklenice nevyhazovaly.
Hořčičáky na šťávu, víno i pivo
Z tzv. hořčičáků se za socialismu pilo snad v každé domácnosti. „Tyhle skleničky byly moje dětství, z ničeho jiného se u nás nepilo…“ potvrzuje ve skupině Retro aneb vzpomínky na časy před rokem 1989 uživatelka Lenka. Existovalo jich mnohem víc než výše zmiňované.
Třeba sklenice s pikantní hořčicí zdobily zelené ornamenty, na jiných byly zase obrázky zvířat. „Ještě byly francouzské hořcice a ty měly moc krásné malby,“ vzpomíná ve FB skupině RetroMania Hela. Pamětník Petr však ve stejné skupině doplňuje, že i když se prodávaly v různých hezkých skleničkách, „…hořčice byla nejlepší Labena!“
Hořčičný servis i na panáky
Někteří větší konzumenti hořčice si dokonce dokázali nasbírat celou sadu sklenek neboli jakýsi hořčičný servis nazývaný některými nadneseně rovněž Bona servis. Dětem se do nich tehdy míchal oblíbený nápoj, a to voda se šťávou, dospělí z nich popíjeli vínko nebo dokonce panáky.
Sklenice se samozřejmě nenaplnily až po okraj, takové panáky by totiž spoustu lidí položily, nicméně název Bona byl předmětem vtípků, jak píše na Facebooku v jedné retro skupině uživatel Zdeněk, že šlo o zkratku: „Boleslavská Organizace Notorických Alkoholiků“. Zkrátka na pivo a víno na zahradě i na chatě byly jako dělané.
Náš tip: Hořčici, i tu současnou, využijete do mnoha receptů, třeba na tuto krkovičku na medu podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Jaké známe druhy octa a na co vše je můžeme využít? Velký přehled vám poradí
Ocet je nedílnou součástí zásob z naší kuchyně. Vzniká přírodním kvašením alkoholu, a proto se pro jeho základ může použít nejen líh, ale i třeba… Číst více
16 rychlých fastfoodových pokrmů, které si můžeme připravit jednoduše a zdravě i doma
Fastfood je součástí moderní doby. Jeho úkolem je rychle a jednoduše připravit jídlo, které návštěvníka zasytí bez objednávek a dlouhého čekání.… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více