Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadýchaná šlehačková bábovka je lahodná a krásně nadnesená sněhem z bílku. Efektní je díky mramorování a je snadná na přípravu
Zdroj: Toprecepty, MiskaKulicka

Nadýchaná šlehačková bábovka krásně voní a nádherně vypadá, obzvlášť, když ji uděláte mramorovou. Není to žádná sušinka. Přichystejte si ji a vychutnejte třeba k odpolední kávě.

Nadýchaná šlehačková bábovka

Bábovka je symbolem domácí pohody. Vůně čerstvě upečené bábovky dokáže během chvilky proměnit obyčejné odpoledne v útulný rodinný rituál. A co teprve, když do těsta přidáme smetanu ke šlehání? Výsledkem je moučník, který vás okouzlí svou jemností, vláčností a nadýchanou strukturou.

Nepotřebujete žádné speciální ingredience ani kuchařské umění, stačí umět ušlehat pevný sníh. Pár surovin, trocha trpělivosti a vůle potěšit sebe i své blízké. Smetana v těstu nahrazuje máslo či olej a bábovce dodává nejen jemnou chuť, ale především nadýchanost, která z ní dělá malý zázrak mezi moučníky.

Pokud chceme efektnější moučník, vsadíme na mramorování – kombinaci světlého a kakaového těsta. Díky jednoduchému triku se špejlí vznikne krásný vzor, který potěší oko stejně jako chuťové buňky. Bábovka tak není jen pochoutkou, ale i malým výtvarným dílem.

Ať už ji upečeme k nedělní kávě, na návštěvu nebo jen tak pro radost, s pomocí níže uvedeného receptu se vám podaří. 

Jak vyšlehat pevný sníh 

Umět vyšlehat pevný sníh, to vyžaduje znalost pár faktů, bez kterých se to nepovede. Tím prvním je čistota. Žádné nádobí, které přijde s bílkem do kontaktu, nesmí mít na sobě mastnotu. Bílky musí být bez příměsi žloutků, protože pak by nešly vyšlehat.

Co pomůže pevnému sněhu? Vejce by mělo mít pokojovou teplotu. Cukr je ideální krupicový (pískový). Velikost krystalků je tak akorát, aby na sebe vázaly vzduch a díky tomu kypřily sníh. Můžete vyzkoušet potřít stěny nádoby a metly citronovou šťávou. Do bílků můžete přidat špetinku soli. Na začátku šlehejte na nižší rychlost. Bílky se napění a začnou nabírat vzduch.

Když zbělají, přidejte cukr, zvyšte rychlost a šlehejte, dokud z bílků není hustá pěna, která tvoří špičky. Sníh má být hladký a pevný. Nesmíte ho přešlehat. Pak se „trhá“ a tvoří krupičku.

Našlehaný bílek nenechávejte déle stát, protože poměrně brzy začne řídnout. Sníh do těsta vmíchávejte po částech a jen ho lehce nabalujte, abyste z něj nevytloukli vzduch.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit nadýchanou šlehačkovou bábovku

Na bábovku si připravte: 6 vajec, 240 g cukru, 300 g smetany ke šlehání, 300 g hladké mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 20 g kakaa, 50 ml vody, olej na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy a moučkový cukr na posypání.

Jak na to? Formu důkladně vymažte olejem a vysypejte moukou. Troubu zahřejte na 160 °C. Žloutky oddělte od bílků. Z bílků a poloviny cukru vyšlehejte pevný sníh.

V misce rozmíchejte žloutky, smetanu a druhou polovinu cukru. Přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem. Opatrně vmíchejte sníh.

Zhruba třetinu těsta (400 g) dejte do menší mísy a smíchejte s kakaem a vodou (kakao a vodu promíchejte předem, aby vznikla kakaová pasta).

Do připravené formy střídavě vrstvěte světlé a tmavé těsto. Krátce projeďte špejlí cik cak, aby se vytvořil pěkný vzor.

Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-50 minut. Můžete dát rošt na nížší úroveň a zhruba v polovině pečení bábovku svrchu přikryjte alobalem, aby nebyla příliš tmavá.

Hotovou bábovku vyndejte z trouby a nechte ji asi 20 minut vychladnout. Poté ji opatrně vyklopte a nechte ji úplně vychladnout. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Náš tip: Upéct si můžete i bleskovou šlehačkovou bábovku podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli