Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ovocné kynuté knedlíky? Aby byly krásně kypré a nadýchané jako obláček, je potřeba použít správnou mouku
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Dostali jste chuť na jahodové knedlíky a nejlépe kynuté? Aby se podařily, je potřeba znát pár detailů. Poradíme, z jaké mouky se dělají ovocné kynuté knedlíky, aby byly krásně nadýchané a kypré.

Ovocné kynuté knedlíky

Kynuté ovocné knedlíky patří k tradičním pokladům české kuchyně a často jsou i vzpomínkou na pohodová léta v dětství, prázdniny u babičky, ale třeba i na letní obědy s rodinou. 

K letním klasikám patří jahody, meruňky, třešně, vždy podle toho, jak ovoce postupně dozrává. Čerstvé plody jsou v ovocných knedlících výborné. A co teprve, když pak přijde čas na borůvky... 

Výběr ovoce záleží nejen na sezóně, ale i na osobní volbě – fantazii se meze nekladou. Nadýchané těsto, sladká ovocná náplň a voňavý přeliv z rozpuštěného másla, cukru a někdy i tvarohu – to je kombinace, která nikdy neomrzí. Právě kynuté ovocné knedlíky jsou mezi ovocnými knedlíky takovou třešničkou na dortu. Za jejich úspěchem stojí správně připravené těsto. Bez kvalitního těsta by i to nejlepší ovoce zůstalo nevyužité. Jakou tedy zvolit mouku, aby těsto drželo tvar, bylo nadýchané, ale zároveň jemné a nelepivé?

Z jaké mouky se dělají ovocné kynuté knedlíky

Pokud chceme nadýchané a kypré kynuté knedlíky, hrubá mouka je nejlepší variantou. Část mouky můžeme nahradit moukou celozrnnou (např. špaldovou). Knedlíky budou ve výsledku hutnější a méně nadýchané, ale výživnější.

Někdo ovšem nedá dopustit na knedlíky s polohrubou moukou nebo dokonce hladkou. V těchto případech se ale vyplatí přidat krupici pro lepší konzistenci. 

Ovoce

Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…

Jak připravit ovocné kynuté knedlíky

Na 12-15 kynutých ovocných knedlíků si připravte: Těsto: 300 g hrubé mouky, 10 g čerstvého droždí, 0,5 hrnku mléka (dle potřeby), 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce másla, 1 žloutek a 1 špetku soli. Na plnění: jahody (nebo jiné ovoce). Na dohotovení: tvrdý tvaroh (nastrouhaný), moučkový cukr a máslo.

Jak na to? Droždí zasypejte cukrem, zalijte částí vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Ve zbytku vlažného mléka rozmíchejte žloutek. Do mouky vmíchejte špetku soli a následně i vzešlý kvásek. Poté přidejte mléko se žloutkem a rozpuštěné, ale vlahé, máslo. Vypracujte hladké těsto a nechte v teple vykynout. Po vykynutí
vyválejte váleček a ukrajujte kousky. Do těch balte jahody nebo jiné oblíbené ovoce. Opět nechte vykynout.

Knedlíky vložte do vařící vody a vařte je asi 4-6 minut. Tento čas je orientační, záleží na velikosti knedlíků.

Knedlíky v průběhu vaření vyplavou, pak je otočte. Nakonec je vyndejte děrovanou naběračkou do mísy a propíchejte, aby unikla pára. Kynuté ovocné knedlíky podávejte nejlépe se strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Náš tip: Připravte si nejlepší kynuté knedlíky třeba s jahodami podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku