Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Upéct ovocný koláč s drobenkou s námi zvládne i úplný začátečník
Zdroj: Toprecepty

Jeden z nejoblíbenějších moučníků je koláč na celý plech nebo v kulaté formě, dříve nazývaný německý. Tenké těsto je pokryté šťavnatým ovocem a zasypané drobenkou. Po upečení moučník krájíme na porce.

Těsto na koláč připravíme podle svých schopností nebo času a chutě. Může být kynuté, takový koláč je nejchutnější čerstvý. Kynuté těsto ale vyžaduje čas. Nejrychleji naopak připravíme těsto hrnkové šlehané, to zvládnou i úplní začátečníci. Ovoce použijeme čerstvé, kompotované nebo mražené.

Jak na jednoduchý koláč s ovocem

Pro začátečníky přidáváme několik rad, aby se jim dařilo.

  • Čerstvé ovoce omyjeme, větší plody překrájíme na menší. Necháme okapat. Nejčastěji se používá sezonní zahradní nebo lesní ovoce.
  • Kompotované ovoce necháme dobře okapat. Šťáva z kompotu se většinou nepoužívá. V některých receptech ji lze použít místo mléka do těsta.
  • Mražené ovoce použijeme zmrzlé nebo jen mírně povolené, jinak by pustilo předčasně mnoho šťávy.
  • Drobenku připravíme předem podle návodu, můžeme ji ochutit kokosem, ořechy, mákem, skořicí nebo jiným kořením.
  • Těsto připravujeme hustší, aby ovoce zůstalo na povrchu a nepropadlo na dno. Hodně šťavnaté ovoce můžeme předem lehce obalit v mouce.
  • Na jednoduché šlehané těsto (video) většinou nepotřebujeme žádné speciální stroje, často stačí metla nebo vařečka na rychlé smíchání.
  • Na hrnkové těsto potřebujeme jako odměrku jeden hrnek o objemu 250 ml. Příprava surovin je díky tomu velmi rychlá.
  • Kypřicí prášek vždy smícháme s moukou, aby se pak rovnoměrně rozptýlil v těstě. Tuk do těsta nesmí být horký, aby ho nespařil.
  • Koláč pečeme v předehřáté troubě při 180 °C do zčervenání okrajů. Uprostřed plechu nebo formy musí být těsto propečené.

Začátečníkům nabízíme názorný videorecept na velmi jednoduchý hrníčkový rybízový koláč s drobenkou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více