Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boston cream pie: Jednoduchý dort ze tří složek oslní jemným pudinkovým krémem a dokonalým propojením chutí
Zdroj: Wikimedia Commons, By cara fealy choate - Flickr, CC BY 2.0

Máte rádi moučníky s pudinkovým krémem? Jedním z těch nejklasičtějších a nejjednodušších je Boston cream pie. V Americe je tak oblíbený, že jej předělali i do podoby donutů, původní je ale verze koláčová (nebo spíš dortová) s čokoládovou polevou na povrchu a piškotovým základem.

Ve formě dortu i donutů

Boston cream pie je jedním z nejjednodušších dortů vůbec. Stačí na něj jen upéct dva pláty piškotového korpusu (nebo jeden a podélně ho rozříznout), udělat pudinkový krém jako náplň a pak vše zalít čokoládovou polevou. Zdánlivě působí jednoduše, ale mezi americkými dezerty je téměř legendární.

Spojení nadýchaného piškotu, jemného vanilkou vonícího pudinkového krému a čokoládové polevy je zkrátka sázkou na jistotu. Není tedy nijak překvapivé, že je koláč v Americe stále populární, a to nejen ve formě dortu, ale i jako příchuť dalšího tradičního amerického pečiva – místních koblížků neboli donutů.

Spojení chutí piškotu, pudinku a čokolády se ovšem využívá i do dalších dezertů, třeba cupcakes nebo zmrzliny

Více než 100 let starý

Tento koláč nebo spíš dort pochází, jak je z jeho názvu patrné, z amerického Bostonu, a může se chlubit poměrně dlouhou historií. Boston Cream Pie vznikl v 50. letech 19. století na otevírací párty hotelu Boston’s Parker House, na niž ho poprvé připravil místní francouzský šéfkuchař M. Sanzian.

Při jeho vytváření se zřejmě inspiroval staršími moučníky, jako byly American pudding-cake pie, Beecher's cream cake a Washington pie. Původně jej pojmenoval jen jako Chocolate Cream Pie, na Boston Cream Pie byl přejmenován o dva roky později. Již tehdy se stal velmi oblíbeným, a to dokonce tak, že je dodnes považován oficiální dezert amerického státu Massachusetts.

S pudinkovým krémem a polevou

Ačkoli je označován jako pie, neboli koláč, ve skutečnosti jde spíš o dort (cake). V té době se totiž koláče a dorty pekly ve stejných formách a výrazy „pie" a „cake" se používaly zaměnitelně. Na koláči bylo revoluční hlavně použití čokoládové polevy. Ještě v 19. století se totiž čokoláda konzumovala hlavně doma jako nápoj nebo v pudincích a zde byla poprvé použita jako poleva na dort.

Polevu pak úžasně doplňuje pudinkový krém, kterému se v Americe říká custard. Pro něj je typické, že se nepřipravuje jen z pudinkového prášku, ale jde o lahodný a jemný žloutkový krém, který se často ještě zahušťuje kukuřičným škrobem. 

Jak na originální Boston cream pie?

I když je Boston cream pie stále specialitou hotelu v Bostonu, můžete si jej snadno připravit i doma, a to dokonce přímo podle originálního receptu, který hotel uveřejnil na svých stránkách. Jak tedy na něj?

Budete potřebovat: 7 vajec, 225 g cukru, 120 g hladké mouky, 28 g rozpuštěného másla, máslo na vymazání formy. Na krém si připravte: 1 lžíci másla, 470 ml mléka, 470 ml smetany ke šlehání, 100 g cukru, 3 a ½ lžíce kukuřičného škrobu, 6 vajec a 1 lžičku tmavého rumu. Na polevu: 170 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření a 60 g teplé vody, případně ještě mandle na ozdobu.

  1. Oddělte žloutky a bílky do dvou samostatných misek. Do každé misky přidejte polovinu z celkového množství cukru. Žloutky vyšlehejte do pěny, ze žloutků vyšlehejte tuhý sníh. Pak obě směsi spojte a postupně za stálého promíchávání přidávejte mouku. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo. Tuto směs nalijte do vymazané dortové formy o průměru 25 cm. Pečte v předehřáté troubě  při 175 °C asi 20 minut, nebo dokud není piškot zlatavý. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  2. V hrnci přiveďte k varu máslo, mléko a smetanu. Zatímco se tato směs vaří, smíchejte v míse cukr, kukuřičný škrob a vejce a dobře prošlehejte. Když směs smetany, mléka a másla dosáhne bodu varu, zašlehejte do ní vaječnou směs a ještě povařte jednu minutu. Nalijte do mísy a povrch zakryjte plastovou fólií. Pokud je to možné, nechte přes noc vychladnout. Po vychladnutí vyšlehejte dohladka a ochuťte 1 lžičkou tmavého rumu.
  3. Piškot rozkrojte podélně na dvě části. Jednu vrstvu potřete pudinkovým krémem a zakryjte jej druhou polovinou dortu. 
  4. Rozpusťte čokoládu a smíchejte ji s teplou vodou. Vše promíchejte dohladka a zahřejte na teplotu cca 40 °C. Případně ještě konzistenci upravte vodou, poleva by měla být tekutější. Polevu pak rozetřete na povrch dortu. Boky dortu můžete případně potřít pudinkovým krémem a ozdobit je mandlovými lupínky. 

Náš tip: Z klasického pudinku si můžete připravit i tuto jednoduchou pudinkovou buchtu podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Omnihotels.com: The Original Boston Cream Pie Recipe
Wikipedia.org: Boston cream pie

Recepty k tomuto článku