Salát Rumcajs podle Těhotnýho kuchaře: Pikantní retro, které nikdy neomrzí. Kvalitní uzenina a skvělý dresink dělají zázraky
3. 6. 2025 Vaření
Když se řekne „Rumcajs“, někdo si vybaví pohádkovou postavu, ale jiní vzpomenou na salát, který nemůže chybět na žádném pořádném večírku ani u pultu v lahůdkářství. Jde o pořádnou porci ostřejší klasiky, která se velmi podobá populárnímu campingu. Svůj recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení, má i Těhotnej kuchař.
Co nesmí chybět
Základ salátu Rumcajs tvoří pikantní kombinace gothaje (nebo jiné měkké uzeniny), sterilované zeleniny (okurky, hrášek, kukuřice), cibule, červené papriky a výrazného dresinku. Ten se zpravidla skládá z majonézy a kečupu, někdy i trošky hořčice, a nesmí chybět špetka pepře a případně česnek. Často se přidává i sterilovaná kapie nebo feferonky pro pálivější verzi. Receptů je ovšem mnoho a každý si najde vlastní cestu.
Například populární influencer Jaroslav Vajgl, známý jako Těhotnej kuchař, sází při výběru uzeniny na točený salám. „Musí být ten nejkvalitnější, který seženete. Můžete ho v nouzi nahradit šunkovým salám, gothajem nebo juniorem, ale vždy té nejvyšší kvality, kterou si můžete dovolit,“ upozorňuje Vajgl své fanoušky.
Mohlo by vás zajímat
Proč je populární a kde vzal jméno
Důvodem obliby Rumcajse, a to už po dlouhá léta, je kombinace jednoduché přípravy, dostupnosti surovin a výrazné chuti. Rumcajs je salát, který zasytí, má „říz“ a dobře se hodí jako rychlá svačina nebo malá večeře. Je to přesně ten druh salátu, který si rádi dáte na chlebíčku na rodinné oslavě nebo si ho koupíte v lahůdkách, když se nestíháte normálně najíst.
Kde se ale vzal jeho název? Jistotu v tomto případě nemáme, ale existuje několik teorií. Nejpravděpodobnější je, že název vznikl zhruba v 70. – 80. letech a souvisí se známou pohádkovou postavou loupežníka Rumcajse. Možná kvůli jeho ostrosti a „nezkrotnosti“, kterou byl známý i rebel z lesa Řáholce. Jiná verze tvrdí, že ho kdosi takto pojmenoval prostě proto, že to dobře znělo a lákalo to zákazníky.
Zdravější verze
Stejně jako většinu „majonézových“ salátů si i Rumcajse můžete připravit ve verzi, která nebude kalorickou bombou, stačí jen pár malých úprav. Místo gothaje použijte šunku s vyšším podílem masa nebo uzené tofu, pokud chcete pro vegetariánskou verzi. Majonézu nahraďte bílým jogurtem nebo skyrem, případně smíchejte půl na půl.
Kečup, pokud ho přidáváte, zvolte s nižším obsahem cukru, nebo ho nahraďte rajčatovým pyré dochuceným octem a kořením. Zeleninu přidejte čerstvou, například papriku, jarní cibulku nebo čerstvé okurky místo sterilovaných. Opatrně pak zacházejte se solí, uzeniny i nakládané suroviny už slané jsou.
Pokud však chcete plnohodnotný salát, na jehož chuť jste zvyklí už třeba od mládí, připravte si Rumcajse podle Těhotnýho kuchaře, který svůj recept prezentoval na Instagramu.
Salát Rumcajs
Na přípravu populárního salátu budete potřebovat: Na salát: 350 g točeného salámu, 100 g nakládaných okurek, 80 g cibule, 2 lžíce paprikového salátu (bez nálevu), 80 g pečené nakládané papriky a 30 g feferonek. Na dresink: 5-6 lžic majonézy, 2 lžíce francouzské hořčice, 1 rovnou lžíci cukru krupice, 1 lžíci vinného octu, 1 lžíci nálevu z feferonek, 1 lžíci worcesterské omáčky, sůl a pepř.
Jak na to?
- Začněte přípravou dresinku. Do misky dejte majonézu, hořčici, cukr, ocet, nálev z feferonek, worcester, osolte a opepřete.
- Všechny ingredience pečlivě promíchejte metlou.
- Točený salám nakrájejte na velmi jemná kolečka, kyselé okurky také na kolečka a cibuli na plátky.
- Vše přidejte do dresinku stejně jako nakládanou papriku, paprikový salát a feferonky.
- Pořádně lžící salát promíchejte a nechte minimálně 2 hodiny (lépe přes noc) rozležet v lednici.
- Servírujte ideálně s čerstvým pečivem.
Náš tip: Pokud máte rádi saláty, připravte si podle nšeho video receptu skvělý pochoutkový podle norem.
varimedobroty.cz - Lahůdkový salát Rumcajs podle Československé státní normy
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více