Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sterilované papriky plněné zelím: Vynikající sladkokyselá chuťovka k masu je zajímavým zpestřením letního zavařování
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Papriky většinou v létě využijeme do salátů nebo je plníme mletým masem. Pokud jich ale máte víc, než jste schopni sníst, můžete si je i zavařit. Jedním z nejoblíbenějších receptů na sterilované papriky je ten, kdy se papriky plní zelím. Získáte tak vynikající slanou chuťovku. 

Různé druhy paprik, spousta využití v kuchyni

Pokud jsou papriky vaším oblíbeným druhem zeleniny, tak právě teď nastává váš čas. Zelené papriky dozrávají již v průběhu července, ty barevné ale až v srpnu a některé dokonce až v průběhu září. Paprik existuje spousta druhů a každý přitom chutná trochu jinak. Mají různé tvary, barvy i velikosti.

Některé jsou špičaté, jiné téměř kulaté a další buclaté s tlustou dužinou. Někdo má nejraději klasické zeleninové zelené či bílé papriky, jež mohou být i pálivé, jiní dávají přednost silnostěnným červeným, žlutým i oranžovým paprikám a další vyhledávají jen sladké špičaté červené kapie. Bez ohledu na druh mají papriky všestranné využití a vynikající jsou nejen zasyrova, ale i vařené, dušené, pečené, v salátech i plněné nebo ve formě omáček. 

Jak sterilovat papriky?

Kromě již zmiňovaných možností jsou papriky i zeleninou, která se výborně hodí k zavařování. Obvykle se uchovávají na později v podobě různých past a dipů, jako jsou ajvar, ljutenice, harissa, které se připravují z pečených paprik, většinou i v kombinaci s jinými druhy zeleniny. Pečené papriky se často nakládají i v kuse do oleje nebo zavařují do sladkokyselého nálevu. Vznikne vám pak ideální základ mnoha jídel, například slepice na paprice. Dáváte-li ale přednost klasickým zavařeným dobrotám ve stylu kyselých okurek, určitě vás osloví verze paprik plněných zelím a sterilovaných ve sladkokyselém nálevu

Papriky ve sladkokyselém nálevu

Předností této chuťovky je, že se na ni používají papriky celé, přičemž jsou k tomuto účelu vhodné papriky zelené i červené kapie. Pro zajímavější barevný efekt můžete zelené papriky naplnit červeným zelím a červené kapie naopak bílým zelím. Recept je sice trochu pracnější, neboť je nutné kromě paprik ještě připravit, a hlavně nakrouhat zelí

Určitě se ale vyplatí jej vyzkoušet, neboť získáte pochoutku, kterou si pak budete moci vychutnat, nejen ke grilovaným nebo pečeným masům. Báječně totiž chutná i s opečenými klobásami, sekanou, sýry nebo s pochoutkami ze zabijaček. Pokud byste si papriky navíc chtěli dopřát trochu pikantnější, není nic jednoduššího, než do každé sklenice přidat i jednu chilli papričku nebo feferonku

Recept na papriky plněné zelím 

Máte zrovna velkou zásobu paprik a zaujala vás tato sterilovaná specialita? Tak si ji připravte podle následujícího receptu?

Budete potřebovat: 6-8 středně velkých paprikových lusků nebo kapií, 1 kg zelí, 10 g soli, 30 g cukru. Na nálev si připravte: 450 ml vody, 150 ml 8% octa, ½ lžičky soli, 1 lžičku cukru, 3 zrnka pepře a kousek bobkového listu. 

  1. Zelí očistěte a pokrájejte na jemné nudličky, osolte je, oslaďte, promíchejte a nechte stát asi 2 hodiny. 
  2. Z omytých paprik vykrojte semeníky a stopky. Lžící odstraňte vnitřní palčivá žebra a papriky dobře vypláchněte, abyste vyplavili semena. 
  3. Připravte si nálev: vodu v hrnci smíchejte s octem, přidejte cukr, sůl a koření a přiveďte k varu. 
  4. Papriky naplňte připraveným zelím, urovnejte do dobře vymyté a vysterilizované dvoulitrové sklenice (nebo do 3 sklenic s obsahem 720 ml), zalijte horkým nálevem a sklenice uzavřete. Poté je vložte do hrnce s horkou vodou a nejprve vodu zahřívejte, dokud nedosáhne 100 °C cca 25 minut. Pak při teplotě 100 °C sterilujte ještě 25 minut (menší sklenice) nebo 30 minut (větší sklenice). 
  5. Po ukončení sterilace sklenice vyjměte a ochlaďte. 

Náš tip: Při přípravě plněných paprik, můžete postupovat i podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více