Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kočičí štajryš aneb Plzeňská variace na kočičí svatbu: Brambory s kroupami a zelím chutnají božsky a nestojí moc
Zdroj: Toprecepty

Staročeská kuchyně ukrývá mnoho pokladů, na které se postupem let zapomnělo. Jedním z nich je i jídlo zvané kočičí štajryš. Pochází z jihozápadních Čech, konkrétně z Plzeňska a jde o klasický prostý pokrm našich předků, který je levný, ale přitom dostatečně výživný. 

Hrách a kroupy nejsou hloupý

O staročeském pokrmu zvaném kočičí svatba jste už možná slyšeli. Je totiž znám v různých částech naší země. Jde ostatně jen o jiný název pro slavný židovský pokrm šoulet, jehož hlavní ingrediencí jsou luštěniny (obvykle hrách nebo fazole).

U nás se do něj obvykle přidávaly ještě kroupy a odtud vzniklo i další prosté označení jídla – hrách a kroupy, známé z říkanky „hrách a kroupy, to je hloupý…“

Podle tance ze Štýrska

To štajryš je čistě regionální specialita pocházejí z jižních Čech a z Plzeňska, která se sice šouletu nebo kočičí svatbě hodně podobá, má ale trochu jiné složení a i zajímavý název. 

Slovo štajryš je z němčiny a jde o výraz pro český lidový tanec. Samotný výraz je pak odvozen z německého Steirisch neboli „štajeriš“, což znamená štýrský, neboť tanec původem pocházel právě ze Štýrska.

Usuzuje se, že se zřejmě připravoval právě po nějaké taneční zábavě nebo jiné veselici na posilněnou.  V každém případě se přes tento tanec dostáváme k dalšímu názvu staročeského pokrmu, tedy ke kočičímu tanci. Tak se totiž říkalo jídlu s původním názvem kočičí svatba, když se v něm vyměnil hrách za čočku

Brambory, kroupy a zelí k sobě patří

U názvu však podobnost končí, neboť ve štajryši žádné luštěniny nejsou. Z ostatních výše zmíněných specialit v něm zůstávají jen kroupy (nejlepší je použít ty nejmenší, zvané perličky, které se rychle vaří), a luštěniny v něm nahrazují brambory (ty jsou ostatně i součástí šouletu).

To vše se navíc doplňuje ještě kysaným zelím, které je v pokrmu výborným zdrojem vitaminů. I když šlo podle základních ingrediencí o poměrně prostý pokrm, štajryš se za starých časů připravoval při slavnostnějších příležitostech.

Jídlo se totiž na talíři ještě vylepšilo na sádle opečenou cibulkou, slaninou nebo dokonce křupavými škvarky, které z něj udělaly delikatesu. Pokud byste ale chtěli, samozřejmě si ho můžete udělat i v té nejobyčejnější vegetariánské verzi. Skvělou chuť totiž zajistí už jen majoránka

Jak udělat kočičí štajryš?

I dnes, když máme spoustu možností, stojí za to si trochu připomenout kuchyni našich babiček a prababiček, třeba právě prostřednictvím pokrmu kočičí štajryš. A jak jej připravíte? 

Budete potřebovat: 750 kg brambor (nejlépe varný typ C), 400 g kysaného zelí, 1 hrnek ječných krup (perličky nebo lámanka), 1 větší cibuli, 1 lžíci sádla, 150 – 200 g slaniny nakrájené na kostičky nebo menších škvarků, kmín, sůl, majoránku a petrželku nebo libeček na ozdobu.

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte je v osolené vodě s kmínem doměkka. Kroupy propláchněte vodou a uvařte podle návodu na obalu rovněž doměkka. Kysané zelí propláchněte, nakrájejte a rovněž je v kastrůlku poduste doměkka. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pak ji společně s nakrájenou slaninou osmažte na pánvi dozlatova. 
  3. Uvařené brambory trochu rozmačkejte, promíchejte s uvařenými kroupami, zelím, opečenou slaninou a cibulí a sádlem a dochuťte majoránkou. 

Náš tip: Klasický šoulet můžete udělat podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Lidovakultura.cz: Štajryš (z Nepomucka)

Recepty k tomuto článku