Bramborové placky na peci jako od babičky: Na nápad je péct a prodávat mě přivedla návštěva tchyně, vzpomíná Michal Rezek
9. 6. 2025 Rozhovory a reportáže
Bramborové placky jsou sice jídlem obyčejným, ale nesmírně populárním. Připravovaly je už naše babičky a jejich obliba je dodneška veliká. Skromný český pokrm ovlivnil i život Michala Rezka, který již desátým rokem vyrábí a prodává placky podle babiččina receptu.
Impuls z rodiny
Začátky firmy Bramborové placky na peci se datuje do roku 2015 a váže se k němu zajímavá historka. „Představoval jsem tehdy svým rodičům rodinu mé současné ženy a jako příležitost jsme zvolili ochotnické divadelní představení, které pořádali její rodiče,“ říká Michal pro Toprecepty.cz. „Má budoucí tchyně k té příležitosti připravila stylovou pochoutku – bramborové placky na staré peci. A právě to první sousto rozhodlo,“ dodává s úsměvem.
Michal přiznává, že od jídla s tak obyčejným názvem neočekával nic výjimečného. „Jakmile jsem ale ochutnal, bylo jasné, že jde o gastronomický poklad, který si zaslouží místo na našem stole i na veřejnosti. A tak jsme začali,“ popisuje.
Mohlo by vás zajímat
Hodně po domácku
Rezek si i po deseti letech dodnes pamatuje na první placku, kterou vytvořil. „Už asi 14 dní po první ochutnávce jsme s manželkou vyjeli na naši první akci se stánkovým prodejem. Já – strojní inženýr, ona – loutkoherečka, a oba naprostí amatéři. Vzali jsme, co se dalo z domácností našich rodičů, a s nadšením i trochu naivně jsme vyrazili,“ vzpomíná dnes již zkušený podnikatel.
„Neměli jsme hnětací stroje ani mlýnek na brambory. Všechno trvalo déle, placky nebyly tak dokonalé. A dokonce nám pár zákaznic říkalo, že na vdávání to bude, až budou placky krásně kulaté,“ směje se Michal.
Nové postupy i chutě
Postupem času se ovšem věci logicky posouvaly dopředu. „Pořídili jsme mlýnek na brambory a hnětací stroj, což nám výrazně usnadnilo práci. A od chvíle, kdy jsme začali dělat opravdu kulaté placky, jsem se oženil,“ říká Michal s úsměvem. Recept od babičky ovšem zůstal stejný.
Velký důraz klade majitel Bramborových placek na peci na výběr surovin. „Používáme kvalitní české brambory, mořskou sůl a mouku z místních Předměřic, máme to kousek a jsme rádi, že můžeme podporovat lokální mlýn s tradicí,“ popisuje Rezek pro Toprecepty.cz.
S přibývajícími zákazníky se rozšířil i sortiment. „Zprvu jsme dělali jen klasiku, ale jakmile jsme jich sami snědli dost, začali jsme vymýšlet nové náplně,“ říká Michal. „Nejprve pro zpestření, ale rychle si našly své fanoušky i mezi zákazníky. Dnes máme řadu variant, které chutnají lidem všeho věku,“ dodává.
Mezi nejpopulárnější patří Kozí placka – s kozím sýrem, česnekem, brusinkami a polníčkem, Prasácká – se škvarky a cibulí a Moravská – s povidly a tvarohem.
Kontrola nad kvalitou
Největší radost má Michal Rezek z toho, že zájem o placky, které nabízí, roste. „Zpočátku jsme se báli, že naše placky osloví hlavně starší generaci. Ale díky tomu, že jsme recept oživili a spojili ho s moderní gastronomií, oslovujeme i mladé a někdy i děti,“ pochvaluje si.
Proto, aby měl jistotu, že bude jeho produkt vždy chutnat dobře, má jasné pravidlo. „Naše placky se dají ochutnat jen tam, kde jsme my. Nepřeprodáváme, prodáváme pouze na akcích, kterých se osobně účastníme. Je to trochu limitující, ale chceme mít kontrolu nad kvalitou a přímý kontakt se zákazníkem,“ vysvětluje Michal filozofii firmy.
Pokud byste chtěli ochutnat bramborové placky podle receptu od babičky, máte možnost 14. června 2025 na Apetit Pikniku, který probíhá od 10 do 19 hodin v pražském parku Grébovka. Michal tam se svým stánkem a skvělými plackami bude také.
Jak vypadají pravé placky z pece od Michala Rezka a jeho spolupracovníků, zjistíte v naší galerii:
Náš tip: Skvělé pečené bramborové placky si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více