Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové škvarkové placky božsky chutnají, jsou rychlé a snadné. Báječnou šťavnatost i vůni dodají škvarky
Zdroj: Toprecepty, Supermama

Zbyly vám uvařené brambory? Připravte si bramborové škvarkové placky. Toto jídlo je obyčejné, jednoduché, a přitom lahůdka. Můžete si je přichystat nasucho i osmažit na oleji. Díky škvarkům jsou vynikající.

Využití vařených brambor

Zbylé uvařené brambory často překážejí v lednici a čekají na verdikt: co s nimi? Většinou po jejich dojedení nikdo netouží. Je ale škoda vyhodit je do koše. Mají skvělé využití třeba právě v podobě bramborových placek. Ty je možno přichystat naslano i nasladko. Výbornou variantou jsou bramborové placky se škvarky. Tato tradiční pochoutka totiž, i když naprosto nedietní, jídlo krásně provoní. Ať už jsou v jakékoliv podobě, krásně se hodí jako vydatné jídlo. A doplnit ho můžeme třeba zeleninovým salátem.

Ingredience na bramborové placky z vařených brambor

Na bramborové placky z vařených brambor potřebujeme hlavně brambory (nejlépe varný typ C, protože obsahuje hodně škrobu). Obzvlášť se hodí brambory uvařené ve slupce. Kromě toho je potřeba vajíčko, sůl a mouka. Sáhnout můžeme po hrubé nebo polohrubé mouce. Pokud je chceme nadýchané a jemné, bude se hodit polohrubá.

Jak dochutit bramborové placky z vařených brambor

Na dochucení bramborových placek stačí sůl, pepř a v případě škvarkových placek jsou to právě škvarky, které odvedou spoustu "práce". Díky nim jsou šťavnatější a chuťově výraznější. 

Do bramborových placek je možné také přidat česnek, kmín, prospěje jim majoránka, oregano, ale také třeba nastrouhaný sýr (ideálně chuťově výraznější, například parmazán, čedar).  

Práce s bramborovým těstem

Pracovat s bramborovým těstem je potřeba velmi rychle, protože řídne. Před vařením je potřeba mít vše připravené a pak už jen promíchat těsto a vytvářet placičky.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Bramborové škvarkové placky

Na přípravu si přichystejte: 500 g vařených brambor, velkou hrst nasekaných škvarků, 1 vejce, cca 100 g polohrubé mouky (nebo podle potřeby) a trochu hladké mouky na posypání válu a na obalení placek, mletý pepř, sůl a olej nebo sádlo na smažení.

Jak na to? Připravte si vál a posypte ho moukou. Připravené uvařené a vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Přidejte nasekané škvarky, rozklepněte vajíčko, směs opepřete, osolte a vše zasypejte moukou podle potřeby tak, aby bylo možné vypracovat tvárné těsto.

Pracujte rychle. Těsto dejte na vál a vyválejte ho na výšku asi 7 mm a pak z něj vytvořte placičky. Rychlejší bude, když si pomoc při na vykrajování vezmete skleničku s omoučeným krajem. Omoučit potřebuje před každým vykrojením. Připravte si mističku s moukou, ve které placičky obalte z obou stran. 

Na pánev dejte olej/sádlo a rozehřejte ho. Do rozpáleného tuku pokládejte placičky a smažte je z obou stran dozlatova. Osmažené placičky pokládejte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.

Náš tip: Připravte si podle tohoto videa bramborové placky se slaninou:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více