Vyzkoušeli jsme fígl, jak celý týden udržet čerstvé a křupavé ředkvičky: Nestačili jsme se divit, co dokáže trocha vody
14. 6. 2025 Rozhovory a reportáže
Na internetu se čas od času objeví trik, který slibuje jednoduché a levné řešení každodenních problémů v kuchyni. Jeden z těch, které teď kolují sociálními sítěmi, se týká ředkviček. Prý když je namočíte do vody a uložíte do lednice, zůstanou déle čerstvé a křupavé. V rámci našeho seriálu TOP, nebo STOP jsme tenhle zázračně jednoduchý lifehack otestovali.
Nikdo nechce gumové ředkvičky
Ředkvičky jsou známé tím, že po pár dnech skladování v lednici začnou měknout, ztrácet svou typickou ostrost a stanou se z nich kousky zeleniny, které místo konzumace končí v koši. Podle triku, který se objevil na internetu, by ale stačilo pár jednoduchých kroků, aby si svou čerstvost udržely mnohem déle. A nás samozřejmě zajímalo, zda může na tohle stačit obyčejná voda a zavařovačka.
Mohlo by vás zajímat
Postup je snadný
- Ředkvičky jsme ořízli z obou stran a důkladně omyli pod tekoucí vodou.
- Vložili jsme je do čisté sklenice (použili jsme litrovou zavařovačku).
- Zalili jsme je studenou vodou tak, aby byly všechny ředkvičky ponořené.
- Sklenici jsme zakryli (lze i bez víčka) a uložili do lednice.
- Po sedmi dnech jsme srovnali výsledek s čerstvě koupenými ředkvičkami.
Výsledek nás překvapil
Po týdnu byly ředkvičky stále pevné, křupavé a chutnaly téměř jako čerstvě sklizené. I ty, které na začátku vypadaly trochu unaveně, se během několika hodin ve vodě zázračně vzpamatovaly. Během skladování nezměnily barvu, nezačaly měknout a voda je viditelně „udržela při životě“. Vyměnit vodu jednou za pár dní se sice doporučuje, ale během našeho testu to nebylo ani nutné, ředkvičky byly v perfektní kondici.
Rozdíl je znát na první pohled
Zajímavé bylo i to, že rozdíl mezi skladováním „nasucho“ (v sáčku nebo volně v lednici) a „namokro“ byl opravdu velký. Část ředkviček uložená běžným způsobem se po třech dnech začala deformovat a změkla. Oproti tomu ředkvičky ze sklenice s vodou vypadaly a chutnaly lépe ještě i sedmý den. Tohle není jen malý zlepšovák, to je efektivní a extrémně snadný způsob, jak prodloužit život čerstvé zelenině.
Verdikt: TOP!
Trik s vodou funguje přesně tak, jak slibuje. Pokud chcete, aby vám ředkvičky vydržely křupavé a svěží i několik dní po nákupu, sklenice s vodou v lednici je ideální řešení. Levné, rychlé a bez potřeby čehokoli speciálního. Za nás jednoznačně TOP!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více