Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět způsobů, jak využít ředkvičky: Křupejte je v salátu, v pomazánce, uvařte je v polévce, upečte či osmažte
Zdroj: Toprecepty, Institut kompliment

Ředkvičky snadno vypěstujeme i na balkoně a průběžně je můžeme dosévat až do zimy. Máme pro vás 5 způsobů, jak využít ředkvičky. Připravte si pomazánku, salát, usmažte je, opečte či přichystejte polévku.

Jak využít ředkvičky

Ředkvičky můžeme do jídla dávat celé. Jak bulvy, tak i listy. Oblíbená zelenina je snadná na pěstování a můžeme si ji užívat po většinu roku. Výborné jsou syrové, ale i tepelně upravené. 

Ředkvičky můžeme využívat nejen ve studené kuchyni, jsou ale také chutné smažené, pečené, grilované třeba s cibulkou, dají se ale i zavařit. Přichystat z nich můžeme i kvašené pickles.

Pečené ředkvičky

Pečené ředkvičky se mohou stát výbornou přílohou k masu, rybám i sýru, ale i výbornou svačinkou. A jejich příprava? Je rychlá. Stačí umyté ředkvičky rozkrojit na polovinu, pokapat olejem, opepřit a osolit. Kromě toho můžeme ředkvičky dochutit třeba tymiánem, výborný je i rozmarýn.

Náš tip: Přichystejte si kuřecí paličky pečené s chřestem a ředkvičkami s hořčičnou zálivkou.

Ředkvičkový salát

Křupavé ředkvičky si obvykle dáváme do jídla syrové, ať už to jsou plátky nakrájené na chlebu s máslem, nebo třeba v salátu. I ten ale může mít různé podoby. Do salátu se totiž hodí i syrová i pečená ředkvička. Se zkaramelizovanou ředkvičkou a jogurtovou zálivkou s bylinkami je salát vynikající.

Velmi zajímavá a barevně přitažlivá kombinace zeleniny vznikne, když spojíme ředkvičku a červenou řepu. Když je ozdobíme jogurtem a zakysanou smetanou a natvrdo uvařeným vejcem, získáme efektní a lahodné jídlo. 

Náš tip: Přichystejte si ředkvičkovo-řepný salát.

Ředkvičková polévka

Ředkvičková polévka je tak trochu netradiční, přesto rozhodně stojí za vyzkoušení. Tyto polévky bývají krémové, obvykle v nich nechybí nějaká varianta smetany a často je zdobí také bylinky, jako je řeřicha, nebo třeba pažitka, bazalka.

Polévce sluší i plátky čerstvé ředkvičky na ozdobu, stejně tak se dají využít mladé lístky této zeleniny, obzvlášť pokud máme domácí. Do polévky můžeme pro zpestření přidat ještě křupavé krutony.

Náš tip: Chcete snadnou a rychlou polévku? Přichystejte si pikantní krémovou ředkvičkovou polévku s ricottou.

Smažené ředkvičky

Jednou z variant úpravy ředkviček je také smažení. Jejich úprava by měla být pozvolná. Díky ní se zjemní jejich chuť a budou měkčí. 

Na dvě porce potřebujete: 14 ředkviček, 1 větší cibuli, 1 lžíci sádla/másla, 2 stroužky česneku, 1 špetku soli a mletý pepř.

Jak na to? Cibuli si nakrájejte nadrobno, nebo na tenká půlkolečka. Rozehřejte pánev s tukem, do něj dejte cibuli a nechte ji smažit.

Ředkvičky očistěte a nakrájejte na kolečka. Cibulka by měla být usmažená do žlutavě hnědé barvy. Pak do ní zamíchejte ředkvičky. Podle chuti osolte a opepřete. Když smažené ředkvičky zblednou a jakoby "zesklovatí", přidejte prolisovaný česnek. 

Ředkvičky

Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…

Pomazánka z ředkviček

Pokud si rádi vychutnáváme křupavost této báječné levné zeleniny, můžeme si z ní přichystat i výbornou pomazánku. A možností je spousta. Ředkvička se totiž báječně kombinuje s dalšími ingrediencemi. V pomazánce bývá nastrouhaná, třeba ve společnosti tvarohu a různých bylinek. Vznikne tak báječná chuťová vzpruha a pomazánka i hezky vypadá.

Ředkvička dobře ladí i s kedlubnou. Lehká, chutná pomazánka z vařených vajec, tvarohu, ředkviček a kedluben namazaná na čerstvém pečivu může být dobrou snídaní, svačinou či večeří. 

Náš tip: Připravte si ředkvičkovou pomazánku podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli