Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perfektní knedlíky z tvarohového těsta: Na sladké ovoce v tenkém těstě vemte tvaroh jen z kostky a nesypejte mouku „od oka“
Zdroj: Toprecepty, Boubelinda

Dostali jste chuť na nějakou klasickou letní pochoutku? Čerstvé ovoce je právě teď k dispozici, byl by hřích ho nevyužít. A lehoučké knedlíky z tvarohového těsta s voňavým ovocem se doslova nabízejí.

Knedlíky z tvarohového těsta

Tvarohové knedlíky jsou klenotem české kuchyně – nadýchané, vláčné, s ovocnou náplní a máslem přelitým vrškem. Tvarohové těsto je na přípravu mnohem snazší než kynuté, a proto po něm sahají i začátečníci, kteří si chtějí uvařit první ovocné knedlíky. 

Jaký tvaroh na tvarohové ovocné knedlíky

Použitý tvaroh má vliv na konzistenci těsta. Nejlepší je polotučný nebo tučný tvaroh ve folii, který těsto zvláční. Tvaroh ve vaničce je příliš vodnatý a museli bychom přidávat zbytečně mnoho mouky. Pokud jiný nemáme, necháme ho alespoň odkapat, aby se těsto zbytečně nerozředilo.

Jaká mouka na ovocné tvarohové knedlíky

Do tvarohových knedlíků obvykle používáme hrubou mouku. Na talíři si pak budeme moci vychutnat kypré a nadýchané knedlíky přesně tak, jak je milujeme. V některých receptech se ale můžeme setkat i s polohrubou moukou. Méně často pak připravujeme ovocné tvarohové knedlíky s hladkou moukou, ke které se obvykle přidává krupice

Jednou z nejčastějších chyb je přidávání mouky „od oka“, často příliš mnoho. Těsto pak bývá tuhé a výsledné knedlíky suché. Tvarohové těsto má být měkké, téměř až lepivé – právě to je klíčem k jemnosti. Mouky používáme jen tolik, aby se knedlíky daly vytvarovat.

Jak přichystat tvarohové těsto

Těsto zpracováváme ručně, ideálně studenýma rukama a na lehce pomoučeném válu. Pracujeme s ním rychle. Teplo z dlaní totiž může tvarohové těsto rychle zředit. Pokud se těsto lepí, místo dosypávání mouky si pomoučíme ruce. Těsto necháme krátce odstát

Jak plnit ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky můžeme plnit sezónním ovocem: jahodami, meruňkami nebo třeba rybízem. Je třeba dávat pozor na to, aby ovoce bylo pokud možno suché. Přílišná šťáva by mohla těsto narušit a způsobit jeho prasknutí při vaření. Tvrdší, pevné ovoce drží tvar a nevytéká. Tvarohové těsto bývá v zásadě pevnější a většinou nepraská.

Jak dlouho vařit tvarohové knedlíky

Knedlíky vaříme v dostatečném množství vody, která se po vložení knedlíků nesmí přestat vařit. Pokud voda vře jen mírně nebo se přestala vařit, knedlíky nasáknou vodou a rozpadnou se. Pomůže i přidání špetky soli do vody – nejen kvůli chuti, ale i kvůli lepší struktuře těsta. Knedlíky vaříme podle velikosti zhruba 6-8 minut.

Uvařené knedlíky nenecháváme ležet v hrnci. Hned po vytažení je potřeme rozpuštěným máslem, aby se neslepily a neoschly. Pokud je nebudeme ihned podávat, rozložíme je na talíř a lehce přikryjeme utěrkou.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak na perfektní knedlíky z tvarohového těsta

Na 50 ks potřebujete: 300 g tvarohu, 700 g hrubé mouky, 200 ml mléka, 3 vejce, 100 g tuku, 1 špetka soli a švestky (nebo jiné ovoce). Na podávání: máslo, moučkový cukr a kakao (nemusí být).

Jak na to? Změklý tuk utřete s vejci, vmíchejte tvaroh, mouku a mléko, přisolte špetkou soli, propracujte a nechte chvíli odpočinout.

Z těsta vyválejte váleček a nakrájejte ho na kousky. Utvořte placičky do kterých zabalte vypeckované švestky. Vařte 6-8 minut. Tvarohové knedlíky podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané cukrem a kakaem.

Náš tip: Připravte si rychlé tvarohové knedlíky podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli