Jak skladovat čerstvý česnek, aby vydržel celou zimu: Zapomeňte na lednici i omývání, správný postup je jiný
26. 6. 2025 Ostatní
Před pár dny odstartovaly na mnoha místech naší vlasti samosběry česneku, které umožňují nasbírat si ten kvalitní český, navíc za dobrou cenu. Co ale s čerstvým česnekem dělat, když si jej přinesete z pole domů, aby dlouho vydržel a uchoval si svou jedinečnou chuť?
Vyhlášený český česnek
Český česnek je přímo fenomén a jedna z našich vyhlášených plodin. Říká se o něm, že je mnohem aromatičtější, chuťově výraznější a navíc je štiplavější. Při jeho pěstování se nepoužívá tolik chemických látek (často se totiž pěstuje na menších farmách) a nelze opomenout ani fakt, že k nám nemusí cestovat přes půlku světa jako třeba česnek z Číny.
Česnek dokáže zvýraznit chuť jakéhokoliv jídla, dodá mu šmrnc, a ještě se může chlubit mnoha léčivými schopnostmi. Není divu, že je česnek v české kuchyni důležitým dochucovadlem a v mnoha pokrmech hraje i přímo hlavní roli.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvý česnek z farmy
Česnek koupíte běžně v obchodech, v nich ale často nabízejí česnek právě z Asie, z Itálie nebo ze Španělska. Chcete-li mít jistotu, že si kupujete český česnek, je nejlepší pro něj vyrazit přímo na farmu, třeba i rovnou na samosběr, který obvykle probíhá na přelomu června a července.
Česnek tam navíc získáte mnohem výhodněji (letos se třeba ceny pohybují mezi 85 a 110 Kč/kg) takže se vyplatí si česnek nakoupit ve větším množství a do zásoby. V tu chvíli se však nabízí otázka, jak česnek skladovat, aby vám nezplesnivěl a vydržel v kondici až do zimy.
Co s čerstvým česnek?
Když si přinesete domů čerstvě sklizený česnek – ještě se zeminou na koříncích, zelenými natěmi a často i vlhkými cibulemi – je důležité nespěchat s jeho uskladněním. V tu chvíli je česnek velmi citlivý na špatné zacházení a je třeba jej hlavně nechat pořádně doschnout.
- Ještě předtím ale česnek protřiďte, k dlouhodobému skladování totiž nejsou vhodné poškozené palice, ty je lepší spotřebovat co nejdříve. Česnek rozhodně neomývejte ani nečistěte od hlíny vodou – pouze jemně setřeste zbytky zeminy nebo je nechte zaschnout. Voda by totiž mohla proniknout do dužiny a hrozilo by, že by česnek brzy shnil.
- Poté česnek přesuňte na dobře větrané a suché místo, ideálně chráněné před přímým sluncem a vlhkem. Můžete ho zavěsit za natě ve svazcích po pěti až deseti kusech – například pod střechu, do kůlny nebo pod přístřešek – anebo ho rozložit v jedné vrstvě na dřevěné přepravky, mřížky nebo síta. Důležité je, aby měl dostatek vzduchu ze všech stran. V tomto stavu ho nechte alespoň tři až čtyři týdny důkladně proschnout.
- Během sušení česnek nijak neošetřujte – neodstraňujte slupky, neodřezávejte stvol ani kořeny. Ty totiž pomáhají palicím udržet si vlhkost ve správné míře a chrání ji před vysycháním i před mikroorganismy.
- Jakmile je česnek suchý – což poznáte podle toho, že stvol i kořínky jsou na omak zcela tvrdé a suché, a vnější slupky se snadno odlupují – můžete ho připravit na dlouhodobé uskladnění.
- Teprve teď se odstraňují přebytečné části: stvoly lze zakrátit na několik centimetrů (pokud ho nechcete plést do copů), kořínky zkrátit nůžkami a případně oloupat nejvrchnější slupku, pokud je silně zašpiněná. Nikdy ji ale neloupejte příliš, česnek by tím ztratil přirozenou ochranu.
Kde skladovat česnek?
V této fázi je česnek připravený ke skladování. Můžete jej klidně nechat zavěšený ve svazcích nebo jej uložit do proutěného košíku, bedýnky nebo papírového sáčku či krabice – hlavně aby mohl dýchat a nebyl ve vlhku. Česnek má totiž rád sucho, tmu a chlad.
Rozhodně mu nesvědčí skladování v lednici, kde je hodně vlhko, a česnek tam začne brzy klíčit. Vhodné pro něj rovněž není uskladnění v plastových nádobách, tam mu zase hrozí zapaření a plíseň. Nejlepšími místy ke skladování je proto spíž, suchý a větraný sklep nebo komora. Správně usušený a uložený česnek vám v závislosti na odrůdě vydrží v dobré kondici i půl roku nebo déle.
Náš tip: Z čerstvého česneku si můžete připravit třeba tuto vynikající česnekovou pomazánku podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více