Farmářka radí, jak skladovat česnek: Nejvíc škodí vlhkost a experimenty v mrazáku, říká Gabriela Pechová
6. 9. 2024 Zahrada
Léto se pozvolna, ale nezastavitelně blíží ke konci a my musíme začít přemýšlet i nad tím, jak budeme skladovat zeleninu, kterou jsme vypěstovali, popřípadě koupili třeba na trzích nebo v obchodě. Toprecepty.cz se proto obrátili na farmářku Gabrielu Pechovou, aby nám prozradila, jak správně skladovat česnek.
Jak na česnek
Může se lehce stát, že hodně zeleniny kvůli špatné mu skladování budeme muset místo konzumace spíše vyhodit. Abychom tomu předešli, je dobré si zjistit, za jakých podmínek máme uskladnit to či ono ovoce či zeleninu. Gabrielu Pechovou, která pomáhá manželovi na Farmě Pech, kde pěstují například česnek, jsme se zeptali právě na tuto plodinu.
Mohlo by vás zajímat
Kdy hrozí plesnivění
Jak Gabriela upozornila, ideální pro skladování je sucho, stálá teplota, chladné a temné místo s dobrým přístupem vzduchu. „Rozhodně ne v blízkosti brambor, kořenové zeleniny, zelí a podobně,“ říká mladá farmářka s tím, že jednoznačně by mělo jít o suché místo, protože vlhko všeobecně nahrává množení plísní a klíčení česneku.
Důležitým faktorem, který prodlužuje trvanlivost česneku, je podle Gabriely i přístup vzduchu. Určitě je také lepší skladovat celé palice. „Při rozdružení na stroužky může dojít k jejich poškození, pak je větší pravděpodobnost, že česnek bude hnít, plesnivět, scvrkne se,“ vysvětluje farmářka.
Lednice a mrazák
Zároveň nedoporučuje skladovat česnek v lednici. „Je tam vlhko, i když se to na první pohled nezdá, a česnek začne brzy klíčit. Pokud ale naloupete více česneku, který nakonec nespotřebujete, krátkodobé skladování v lednici je řešení. Zavřete ho do krabičky či skleničky a chvíli vám takhle vydrží,“ říká Pechová pro Toprecepty.cz.
Moc dobré není ani mražení. „Někdo to dělá, ale česnek pak měkne a topinku si s ním nepotřete. Mrazem ztrácí částečně i ostrost. Je lepší z něj vytvořit česnekovou pastu, která vydrží,“ radí Gabriela. Postupů je podle jejích slov několik. Při správném poměru soli prý není nutné pastu zavařovat a česnek nepřijde o svém aroma ani ostrost. „Při vaření pak ale musíte myslet na to, že když použijete pastu, přidáváte do pokrmu zároveň i sůl. To je však o zvyku,“ říká s úsměvem farmářka.
Délka skladování
Jak dlouho vlastně může dobře skladovaný česnek vydržet „ve formě“? „Máme zákazníky, kterým vydržel náš česnek z minulé sezóny až do května tohoto roku. Pokud je dobře usušený a uskladněný, je to možné. Ale on vydržel takhle dlouho například i v paneláku ve skříni. To překvapilo i nás,“ směje se Gabriela.
Známky zkažení česneku lze pozorovat velmi jednoduše. Projevuje se měknutím stroužků, celá hlava může vyschnout a scvrknout se, viditelnou hnilobou a zápachem. Gabriela upozorňuje hlavně na nutné sucho a také světlo. „Temno je lepší a má blízko k ideálním podmínkám. Ale pokud mluvíme o denním světle, zářivce, tomu se někdy není možné vyhnout. To, že česnek nebude za každou cenu skladován ve tmě neznamená, že by nemohl vydržet až do jara,“ říká.
„Běžně je česnek využíván jako dekorace, kterou postupně ujídáte. V žádném případě by ale na česnek nemělo při sušení ani uskladnění přímo svítit slunce,“ dodává farmářka.
Náš tip: Připravte si podle našeho video receptu skvělou kližku se spoustou česneku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Plněné papriky jako z Maďarska aneb Töltött paprika: S vepřovým masem a provoněné česnekem nemají chybu
Jak dlouho skladovat jídlo v lednici? Čistý vývar může za určitých podmínek vydržet týdny, nejchoulostivější je mleté maso
K podnikání ho přivedlo vyhoření z práce i vážná nemoc syna. Dnes své produkty dodává šéfkuchařům nejlepších restaurací
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno před 18 hodinami
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno před 23 hodinami
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno 17. 9. 2024 19:17
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno 17. 9. 2024 16:01
Přečtěte si Zobrazit více
Paprikovaný vepřový bůček: Měkoučké a na jazyku se rozplývající maso obalené v česneku a paprice se musí dobře uležet
Jak správně sušit česnek? Česnek sklízejte za suššího počasí, zavěste ve svazku na tmavé a dobře větrané místo, paličkový se sklízí jinak
Náš život s celiakií: Svačinky do školy. S bezlepkovým chlebem neuspěju, nejvíc u nás vedou sladkosti a nakrájená zelenina