Dokonalá třešňová bublanina je plná šťavnatého ovoce: Vláčný moučník z třeného těsta potřebuje i dobrou formu
30. 6. 2025 Vaření
Zjistěte, jak na dokonalou třešňovou bublaninu. Poradíme, jaké těsto zvolit, jak připravit ovoce a na co si dát při pečení pozor, abyste si mohli vychutnat vláčný, nadýchaný moučník plný letní chuti.
Dokonalá třešňová bublanina
Třešňová bublanina je jeden z těch moučníků, které si často spojujeme s létem. Vůně čerstvě upečeného těsta, šťavnaté ovoce, jemný posyp cukrem a počítání pecek z třešní – to vše v nás vyvolává vzpomínky na dětství, prázdniny a nedělní odpoledne u babičky.
Na bublaninu existuje nespočet receptů a variant. Můžeme vybírat mezi různými těsty podle toho, jakou podobu si rádi vychutnáváme. Některé varianty jsou i s drobenkou.
Třešňová bublanina je jednoduchý moučník, ale i u něj se vyplatí věnovat pozornost několika detailům, a to od konzistence těsta přes úpravu ovoce až po správné pečení. Jen tak budeme moci mlsat dokonalou bublaninu.
Mohlo by vás zajímat
Jaké vybrat těsto na dokonalou třešňovou bublaninu
Dokonalá bublanina začíná u těsta. Ačkoliv existují různé varianty – piškotové, třené nebo kynuté – u třešní je nejlepší sáhnout po nadýchaném, ale zároveň dostatečně pevném těstě, které unese váhu šťavnatého ovoce. Těsto by mělo být dostatečně vláčné, aby nevyschlo ani na okrajích. Ideální konzistence je lehce hustá, takže ovoce nezapadne ke dnu, ale zároveň se dobře rozlije do formy.
Výbornými variantami jsou i svěží těsta s jogurtem, kefírem, se šlehačkou či tvarohem.
Třešně – čerstvé, vypeckované a dobře okapané
Třešně jsou rozhodně hvězdou tohoto moučníku, a právě na nich může celá bublanina stát i padat. Pokud se neradi bavíme tím, že počítáme pecky v moučníku, je vhodné použít vypeckované ovoce. Pokud třešně obsahují příliš šťávy, necháme je před použitím chvíli okapat, případně je lehce obalíme v mouce, která pomůže zachytit přebytečnou tekutinu a zamezí tomu, aby těsto zespodu zvlhlo.
Třešně na těstu rovnoměrně rozložíme, aby byla každá porce stejně lahodná. Při pečení se lehce propadnou a vytvoří krásně rozvrstvenou strukturu.
Výběr formy a pečení
Výběr formy má i praktickou roli. Použijeme doporučený plech či pekáček. Těsto by nemělo být příliš vysoké, aby se bublanina upekla rovnoměrně a nebyla uvnitř syrová. Povrch formy vždy dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou – zabráníme tak připečení. Pokud se nám nechce vymazávat, vyložíme pekáček pečicím papírem.
Pečení samotné vyžaduje pozornost: příliš vysoká teplota způsobí, že povrch ztmavne dříve, než se propeče střed. Naopak při příliš nízké teplotě může být těsto gumové. Ideální je péct při střední teplotě (zhruba 170-180 °C) a během pečení neotvírat troubu – těsto by mohlo spadnout – dokud lehce nezrůžoví. Před dopečením zapíchneme špejli do nejvyššího bodu moučníku. Pokud ji vytáhneme čistou, je dopečeno.
Po vychladnutí můžeme bublaninu (pokud není s drobenkou) posypat moučkovým cukrem, ale pokud ji chceme vylepšit, můžeme přidat vanilkový nebo skořicový cukr.
Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Jak na třenou bublaninu s třešněmi
Na bublaninu na hluboký plech 30 x 40 cm budete potřebovat: 800 g třešní, 150 g kukuřičného škrobu, 250 g změklého másla, 250 g krupicového cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku soli, 5 vajec, 200 g hladké mouky a 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva. Na poprášení: 1 lžíci moučkového cukru.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C a plech o velikosti 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem. Třešně vypeckujte a poprašte přes sítko jednou lžící škrobu.
Máslo utřete s cukrem, vanilkovým extraktem a solí do nadýchané pěny. Postupně po jednom zapracujte vejce o pokojové teplotě.
Smíchejte mouku se zbývajícím škrobem a práškem do pečiva a směs prosejte přes síto. Rychle promíchejte suchou a tekutou směs, aby vzniklo hladké těsto.
Nalijte na plech a uhlaďte. Rovnoměrně rozvrstvěte třešně a pečte přibližně 35 minut dozlatova. Propečení zkuste špejlí, vyjde-li suchá, je koláč hotový. Nechte vychladnout. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Náš tip: Upečte si vynikající třešňovou bublaninu podle následujícího video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více