Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když se na třešně napijete vody, bude vám špatně. Nebo ne? Mýty a fakta o lahodném letním ovoci
Zdroj: Amie Dawson, Unsplash.com

Třešně patří k letním radovánkám skoro stejně jako koupaliště nebo zmrzlina. Šťavnaté ovoce skvěle chutná, ale také působí blahodárně na nás organismus. Tedy, pokud se po jejich konzumaci nenapijete vody! Ale je tahle babská povídačka o třešních a pití vůbec pravdivá?

Třešně a voda = průšvih?

Třešně jsou lahůdka, kterou milují děti i dospělí. Ale hlavně ty děti. Kolik z vás - dámy, slečny, paní - lítalo u babičky po zahradě s náušnicemi s třešní? A kolik chlapců si na nějaké dívce vyloudilo třešňovou pusu? Zlaté časy bezstarostného mládí má mnoho z nás spojené právě s tímto ovocem. Určitě si ale také vzpomenete, že vám právě ta babička vždycky říkala: "jestli chceš jíst třešně, tak se napij teď, protože po nich pít nesmíš, bude ti špatně!" Je to jenom povídačka, nebo si tak vážně můžete uhnat žaludeční nevolnost?

Správná odpověď zní, že ano i ne. Problém totiž spočívá v tom, že když voda (nebo jiná tekutina) se v žaludku setká s ovocnými cukry třešní, celé to začne kvasit a začnou se tvořit plyny. Pokud tedy máte citlivější žaludek, sníte hodně třešní a vypijete hodně vody, téměř jistě si pořídíte nevolnost. Koncentrace plynů z kvašení může pak vyvolat buď zvracení, nebo rovnou průjem. Ale pokud si dáte pár třešní a půl hodinky potom si párkrát loknete vody, mělo by být vše v pořádku. Důležité je na třešně nepít mléko! Mléčné výrobky totiž celý proce jen zhorší.

Takže - pro váš vlastní klid se možná vážně napijte před tím, než si smlsnete na šťavnatých plodech léta. Nejenom, že skvěle chutnají, ony jsou i hodně prospěšné pro naše zdraví. Mohou totiž zlepšit třeba usínání a díky antioxidantům působí preventivně dokonce i proti rakovině. Na další výhody konzumace třešní se podívejte tady:

1. Třešně zdravě zvyšují energetickou hladinu

Vysoký obsah přírodních cukrů obsažených v třešních nám rychle dodá energii a zlepší náladu. Hrstka třešní tak dokáže rychle nakopnout v každém okamžiku.

2. Třešně zlepšují usínání

Pokud máte jakékoli problémy se spánkem, pomůže vám každodenní svačinka v podobě třešní. Ty totiž obsahují melatonin, který zklidňuje a navozuje zdravý spánek.

3. Třešně pro výživu očí

Třešně obsahují velké množství vitamínu A, a to až 20x více než jahody a borůvky. Dále v nich najdeme beta karoten a retinol. Hrstka třešní denně tak udržuje oči zdravé a zrak silný.

4. Třešně jako prevence rakoviny

Třešně obsahují spoustu antioxidantů, které účinně bojují proti zhoubným procesům v našem těle. Chutnější prevenci nemocí byste asi těžko hledali.

5. Třešně zlepšují trávení

Díky vysokému obsahu vlákniny třešně zlepšují trávení a upravují hladinu cholesterolu.

6. Třešně ulevují do bolesti

Třešně obsahují draslík, který zmírňuje bolesti a otoky i svalové křeče. Konzumace třešní je z toho důvodu ideální také před nebo po tvrdém tréninku.

7. Třešně zlepšují mozkové funkce

Třešně jsou právem označovány jako „jídlo pro mozek“. Jejich pravidelná konzumace totiž významně zlepšuje mozkové funkce, zejména paměť. Tajemstvím je vysoký obsah antioxidantů zvaných antokyany.

8. Třešně zlepšují činnost srdce 

Třešně významně snižují riziko vzniku nejrůznějších srdečních onemocnění. Skvělý důvod, proč si na nich pochutnávat již od mládí.

9. Třešně mají vysoce protizánětlivé vlastnosti

Třešně se pyšní protizánětlivými účinky – to je skvělá zpráva nejen pro běžce a sportovce, ale také pro lidi trpící artritidou.

Tak co, máte z toho chuť na něco třešňového? Pak si pochutnejte třeba na třešňovém džusu, nebo třešňovém koláči - takovém, jaký miloval agent Cooper v seriálu Twin Peaks. Pár třešňových receptů pro inspiraci najdete tady:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Zina

18. 10. 2015 21:08

10. Konzumací třešní lze předejít dnavému za záchvatu.

marie velacka

22. 6. 2015 07:54

Bohuzel.ne kazdy ma tresne na zahrade.Neznam moc lidi.co si je muzou za tu cenu dovolit
.

Věra Porazilova

21. 6. 2015 11:56

A taky protože mají vynikající chut !!! :-*:-8;-)jsou výborný !!! :-)):-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více