Prázdniny u babičky: Jednoduchá hrníčková bublanina chutná skvěle s čerstvým ovocem a drobenkou, na přípravu je snadná
27. 6. 2025 Vaření
Léto se dá trávit různě – na chatě, u moře nebo třeba na horách, nejlepší prázdniny ale vždycky byly u babičky, nejlépe někde na venkově. Zkrátka tam, kde vás každé ráno probudila vůně čerstvě upečeného koláče nebo bublaniny s ovocem, které se zrovna urodilo na zahradě.
Nejlepší letní moučník
Bublanina je moučníkem, který k létu patří stejně jako koupání v rybníku, chození do lesa na houby a borůvky či opékání buřtíků na ohni. Je přímo esencí dokonalé prázdninové pohody a báječně se hodí k posezení na zahradě u kávičky, k níž patří i něco sladkého na zub.
Právě bublanina je tím úžasným moučníkem, jehož příprava ani pečení vám nezabere moc času. Navíc na něj můžete použít vlastně jakýkoliv druh ovoce, jež v průběhu léta postupně dozrává.
Mohlo by vás zajímat
Z různých druhů ovoce
Bublaninu si většina lidí spojuje s třešněmi, stejně tak dobře ji ale můžete upéct s jahodami, broskvemi, meruňkami, rybízem nebo třeba angreštem. Každé z těchto druhů ovoce pak vytváří dokonalý svěží protipól k sladkému nadýchanému těstu.
Bublanina se obvykle peče z třeného, piškotového nebo úplně nejjednoduššího litého těsta. Snad v každé rodině mají nějaký svůj vlastní speciální recept a spousta lidí ji peče podle toho, který mají po svých maminkách, babičkách či prababičkách.
Jednoduchá, ale vynikající
Upéct vynikající bublaninu bylo vždy jednou ze základních dovedností každé správné hospodyňky. Nejlepší ale vždy byla ta od babičky. Bublanina je zkrátka takovým tím typickým babičkovským prostým, ale chuťově naprosto úžasným moučníkem, na jehož pečení nepotřebujete žádné speciální suroviny.
Ostatně naše babičky ji dokázaly udělat během chvilky z toho, co měly zrovna po ruce. Někteří ji pečou jen jako obyčejný litý koláč, jiní dávají přednost verzi s drobenkou. Ať zvolíte jakoukoliv, dobré jsou ovšem obě dvě.
Recept na bublaninu jako babičky
Bez bublaniny by to zkrátka nabylo to správné léto a prázdniny u babičky. Pokud byste si ji chtěli upéct podle nějakého tradičního receptu, můžete se do toho pustit třeba hned a nepotřebujete k tomu ani váhu. Na měření surovin vám stačí obyčejné hrnečky. Ať už do ní dáte jahody nebo třešně, můžete si být jisti, že si pochutnáte. Jak tedy na to?
Budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva. Na drobenku si připravte: 200 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru a 100 g másla. Dále: ovoce podle chuti, olej na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy a moučkový cukr na posypání bublaniny.
- Větší pekáček vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Troubu včas předehřejte na 180 °C.
- Do mísy nasypejte polohrubou mouku, moučkový cukr a máslo. Vše důkladně promněte v prstech a vypracujte drobenku.
- Vejce, cukr a vanilkový cukr ušlehejte do pěny. Přilijte olej, mléko a na závěr přimíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem.
- Těsto nalijte do pekáče, poklaďte ovocem dle chuti a posypejte drobenkou.
- Pekáček vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Správné propečení zkontrolujte špejlí. Hotovou vychladlou bublaninu nakonec posypejte moučkovým cukrem.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více