Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokosové řezy patří mezi oblíbené moučníky, které spojují jemnou chuť kokosu s vláčným těstem, občas doplněným ovocem. Skvěle se hodí například třešně, které ve svém receptu použila i Tereza Olbrichtová, finalistka třetí řady Peče celá země.

Pro pečení jako stvořený

Strouhaný kokos, kokosové mléko, kokosová mouka nebo kokosový olej, všechny tyto varianty najdou v pečení své místo. Strouhaný kokos se nejčastěji používá jako součást těsta, posypka nebo náplň. Dodává dezertům specifickou texturu a sladký nádech, aniž by přehlušil ostatní chutě.

Kokosové mléko a smetana se hodí do krémů, rolád nebo tvarohových náplní. Kokosová mouka se díky své nízké glykemické zátěži používá i v low-carb a bezlepkovém pečení, i když kvůli vysoké savosti je potřeba s ní zacházet opatrně. Kokosový olej se často využívá jako náhrada másla, dodává pečivu vláčnost a lehkou exotickou vůni.

Poleva není nutná

Při pečení kokosových řezů hraje hlavní roli právě strouhaný kokos. Ten dodává těstu vláčnost a zároveň jemně křupavou strukturu. Může být použit v korpusu, ve vrstvě mezi těsty nebo jako posyp na polevu, pokud se pro ni rozhodnete. V kombinaci s jemnou čokoládovou polevou vytváří skvělou chuť. Tereza, která svůj recept představila na Instagramu, ovšem polevu tentokráte nezvolila.

„Já v létě čokoládové dezerty moc nemusím, člověku se rozpouští mezi prsty, jinak je ale kombinace čokolády a kokosu skvělá, takže polít buchtu čokoládou určitě není nikdy na škodu,“, říká sympatická cukrářka pro Toprecepty.cz. Sama v tomto ročním období preferuje jinou sladkou dobrotu. „Mám léto spojené s kynutými ovocnými a pouťovými koláči, možná je to tím, ze v teple těsto krásně kyne a koláče jsou tak vždycky i díky čerstvému ovoci perfektně vláčné a nadýchané,“ svěřila se.

Spojení, které chutná

Kokos má tu výhodu, že je chuťově jemný, a proto se snadno kombinuje s řadou jiných surovin. Z ovoce se k němu nejlépe hodí kyselé nebo výraznější druhy, které v kontrastu s jeho sladkostí vyniknou. Skvělou volbou jsou například maliny, borůvky, višně nebo rybíz. Tereza pro své řezy zvolila třešně. „Kromě nich jsou super všechny letní plody, které mají hodně šťávy, jako jsou jahody, borůvky, rybíz, ale skvělý je i angrešt nebo ostružiny,“ vysvětluje finalistka populární pečící soutěže. 

Výborně funguje také kombinace s ananasem, mango nebo maracujou, tedy s tropickým ovocem, které kokos ještě více zvýrazní. V kokosových řezech můžete ovoce použít čerstvé, jako džemovou vrstvu nebo v podobě ovocného pyré, které se vmíchá do krému. Oblíbené je také spojení banánu a kokosu, zejména v těstě. Banánové pyré dezert zvláční a kokos dodá aroma. 

Rozmanitost receptů

Kokosové řezy existují v mnoha variantách. Jelikož se připravují na plechu, odpadá složité vymazávání forem s reliéfy, a též krájení je efektní a nemusíte si s ním lámat hlavu. 

Ostatně, kokos není žádná moderní surovina, kokosové řezy už pekly i naše maminky nebo babičky, jak dokazuje i náš dříve publikovaný článek. Nicméně, je vidět, že kokos frčí stále a tak jej zahrnula do svého pečení i Tereza Olbrichtová, finalistka třetí řady Peče celá země.

Třešňovo-kokosové řezy 

Na přípravu snadných a rychle připravených řezů budete potřebovat: 330 g polohrubé mouky, 12 g prášku do pečiva , 220 g krupicového cukru , 2 vejce, 250 ml mléka, 120 g oleje, 100 g kokosu, 80 g moučkového cukru, 400 g smetany a třešně.

Jak na to?

  1. Mouku, prášek do pečiva, krupicový cukr, vejce, mléko i olej vymíchejte v hladké těsto a nalejte na pečicím papírem vystlaný plech.
  2. Zasypte směsí kokosu a moučkového cukru a navrch dejte vypeckované třešně.
  3. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů, dokud se kokos nezbarví hezky do růžova.
  4. Po vytažení z trouby ještě teplé zalijte smetanou.

Jak procházela Tereza soutěží Peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Tereza - Peče celá země

Ukázat 17 fotografií

Náš tip: Podle našeho video receptu si můžete připravit vynikající nepečenou kokosovou roládu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli